13 de març del 2012

'Raons per la vaga general #29M', article de Josep Casadó

El Govern del Partit Popular va aprovar el 10 de febrer de 2012 –sense diàleg social i sense informació prèvia als agents socials– el Reial Decret Llei 3/2012 de Mesures Urgents per a la Reforma del Mercat Laboral (BOE núm. 36, d’11 de febrer de 2012). Des de llavors, els sindicats hem demanat per activa i per passiva una taula de diàleg, un espai de negociació on, entre tots i essent conscients de la situació econòmica que vivim i de la necessitat de fer una reforma, treballéssim plegats, per definir una reforma que, de forma justa i responsable, possibiliti aconseguir reactivar l'economia del nostre país. Malgrat les repetides demandes de negociació i les protestes al carrer secundades per milers i milers de ciutadans, el Govern del PP -amb una nul·la voluntat negociadora- ha decidit validar el decret i iniciar el tràmit d'una llei que representa la major agressió als drets laborals de la democràcia.

Que aquesta llei no crearà ocupació, sinó tot el contrari, ja que qualsevol treballador a partir d’ara pot ser acomiadat de forma fàcil, ràpida i barata ho ha reconegut el propi ministre d'Economia. La realitat està constatant que les polítiques d'austeritat, els ajustos pressupostaris i les retallades socials no estan reactivant l'economia sinó endinsant-nos encara més a la recessió econòmica. Les llistes de l'atur segueixen engreixant-se i enmig d'aquest carreró sense sortida, ens volen fer creure que no hi ha alternatives possibles, que aquest és el camí. Però no és així, ho diuen advocats, juristes, economistes, politòlegs, sociòlegs... Sí que hi ha alternatives, propostes que passen per polítiques fiscals més justes, per una lluita més intensa contra el frau i l'evasió fiscal, per més inspectors de hisenda i de treball contra l’economia submergida, per un impost de transaccions econòmiques, per evitar la duplicitat administrativa i els òrgans sense utilitat amb elevats salaris i privilegis per als polítics, per un nou paper del Banc Central Europeu envers el control financer, per exigir els esforços als bancs, grans empreses i patrimonis enlloc d'ofegar als milions de famílies treballadores...

Convocar una vaga general és un dels recursos més importants que els sindicats tenim per exigir al Govern una negociació que impedeixi que la reforma tiri endavant tal i com s'ha dissenyat. Es la més important mesura i acció de protesta que els ciutadans poden realitzar. Sabem que no serà fàcil, que els treballadors pateixen les pressions dels seus empresaris, que el Govern ens vol desmotivar desqualificant els sindicats i assegurant que res no canviarà, que la crisi econòmica apreta i la pèrdua d'un dia de salari representa un gran esforç per a moltes famílies... però sabem també que només una vaga pot parar una reforma injusta que pot canviar per a sempre el sistema de relacions laborals, els salaris i el model de benestar social que hem aconseguit implantar a base d'anys i anys de lluita i esforç. A Catalunya i Espanya, n'hi hagut vàries i la història demostra que darrera de cada vaga general massivament secundada, els Governs rectifiquen i s'avenen a negociar i acceptar modificacions (Reformes dels governs de Aznar i de Felipe González) Ara és el moment, quan la reforma encara s'està tramitant. I el dia 29 de Març és, per tant, la data clau en aquest pols al Govern espanyol. Una altra reforma és possible, si el 29M, tots participem en la vaga general.

Josep Casadó 
és secretari general de CCOO a les Terres de l'Ebre

21 comentaris:

  1. Pos jo, no faré vaga. No per què no crec que sigui necessària, que ho crec, si no per que qui la convoca em dóna tanta credibilitat com Millet i Montull junts!!! Ja n'hi ha prou de sindicats manipuladors i venuts als interessos d'una determinada ideologia. Ben calladets han estat durant uns quants anys!!! ¿El dia de vaga, els sindicalistes s'ho agafaran com a hores sindicals per tal que no els descomptin el dia? Vinga home, ja n'hi ha prou de tant dropo i caradura!! (ep! això va per als que surten a les fotos i que es mantenen "aferrats" al puesto, ja que hi ha molts sindicalistes "anònims" que sí que fan la seua funció honradament; i crec que els sindicats són necessaris, però no de la manera que estan montats actualment.)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bueno, veig moltes contradiccions en el que dius. Si és necessària la vaga, fes-la! Recordem que a banda de CCOO i UGT altres sindicats no subvencionats també l'han convocada, com CGT, CNT o els mateixos sindicats de Euskadi i Galícia, que van ser els primers en fer-ho. I de la mateixa manera, molts altres col·lectius, començant per moviments ciutadans, 15M, DRY, sindicats de la sanitat, l'educació, organitzacions de consumidors... Així que si no vols anar baix de la pancarta de UGT i CCOO no vagis, que jo tampoc aniré, però faré vaga, perquè ens juguem moltíssim. O només se juguen algo CCOO i UGT? Te recordo que hi ha altres més caradures que els encanta aquest tipus de discurs, i que el següent que faran serà reforma el dret de vaga... Perquè lo fotut no és el que ja ens han retallat i reformat, sino el que encara tenen en l'agenda. I si els donem ales, arribaran a reforma fins el dret de manifestació i reunió. Temps al temps que van llençats.

      Passo un link molt bo, de la Asamblea del IES Arturo Soria, que fa un resum molt realista de les excuses més habituals per no fer vaga i la replica. I on per suposat apareix la excusa que tú fiques.
      http://asambleaiesarturosoria.blogspot.com.es/2012/03/argumentario-esquirol-razones-para-no.html?spref=fb

      Elimina
  2. Per cada treballador acomiadat a través d'un ERE el sindicat cobra entre 200 i 400 euros de la seva pròpia indemnització com a pago per l’assessorament prestat. Així tot, des que va començar la crisis econòmica els sindicats s’han embutxacat 250 milions provinents de les indemnitzacions de 953.331 treballadors (80 milions anuals).

    Veient que se’ls hi acaba el xollo han decidit juntar a la seva font principal d'ingressos i mitjà essencial de pressió: el treballador; per continuar xupant del bote.

    Pocavergonyes!!!!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dades? Referències? Enllaços?
      Si ho dius tu, Gutijaume, sent del partit que ha proclamat la "reforma antilaboral", lo normal és d'entrada no creure't res.
      Disculpa, la cosa és així.

      Elimina
    2. Explica-m'ho millor, que no t'he entès. Per llei, per cada treballador acomiadat el sindicat (¿quin?) cobra tant, dius. ¿Per quina llei? ¿La d'ara, o la d'abans? ¿I per què és il·legítim? Perquè, per exemple, hi ha això: http://andet.org/2012/03/12/la-ceoe-recibe-del-estado-400-millones-de-euros-al-ano/ És a dir, la CEOE cobra (xupa del bote, d'acord amb el teu llenguatge precís i objectiu) molt més, i aquí ningú es queixa.

      Elimina
    3. També és normal que facis propaganda anti-vaga. Vaja, el que s'anomena boicot.

      Elimina
    4. Gutijaume molt bé, fantàstic! Ara bé, que te que veure amb el titular de la notícia tot el que dius? Suposo que estàs en contra de la vaga i a favor de la reforma laboral. No tinguis vergonyeta i dis-ho! Ah, i quan parles de pocavergonyes, parla de la patronal que rep també subvencions (més quantioses que els sindicats per cert) o del PP i de la seva reforma que afavoreix als de sempre.
      A veure si t'ho curres més i treus arguments menys manits una altra vegada.

      Elimina
    5. Efectivament estic totalment a favor de la reforma laboral. En quant a la vaga no hi estic en contra simplement no la comparteixo i no hi seré partícip. Crec que en la situació que ens trobem deixar que es perdin més de 1.000 milions d'euros és una molt mala idea.

      Elimina
    6. Jo no estic defensant la CEOE, la qual tampoc em transmet cap confiança.


      Però crec que els sindicats d'aquest país són uns mantinguts i que sols lluiten pels seus propis interessos no pels de la classe treballadora. Els interessos dels treballadors fa 8 anys que els han tingut descuidats, coincidint amb una època en la que les seves subvencions es van triplicar.

      A part d'aquests 250 milions de les indemnitzacions dels treballadors que es van embutxacar, sols durant 2009, van aconseguir 200 milions més de "Papá Estado".


      http://www.expansion.com/2010/09/16/economia/1284591099.html?a=0a5794eaaa0be75584f4b2061aea1d4a&t=1332255551

      Elimina
    7. Bé, com sempre, els números que presentes no reflecteixen el que diu l'article, ja es pot veure qui l'escriu i a quin sector pertany, per tant és ben parcial.
      Aquest diners paguen advocats i una part de serveis que igualment es poden contractar pel teu compte al mercat, suposo que a un preu més car.
      No dic que no hi hagi "camama", abús de l'ignorància del treballador i altres defectes.
      D'aquí que per a molts alguns sindicats no tinguen credibilitat.
      Si bé podem diferenciar una cosa, la vaga general, dels sindicats. Actualment no son únicament els sindicats qui la convoquen. Probablement és un clam social. I és que, no ho oblidem, els treballadors no som responsables de la crisi, i veiem com els culpables segueixen en llibertat guanyant diners a palades i sent els que menys culpa tenim som els que paguem les seues malifetes.
      És prou això per a fer vaga? Amb el que li costa a cada treballador del seu sou? En el meu parer si.

      Elimina
    8. Segur que hi ha moltes coses criticables als sindicats, com també les hi ha als grans partits com per exemple el que tu milites. Per cert, avui han condemnat al poca-vergonya de Matas.

      Elimina
  3. Xeics, no fésseu vaga, no confiésseu en los sindicats, ni em los partits polítics, ni fesseu res, quedeus arreglant lo mon des de l'ordinador i des de la barra del cafè, i molts pinguins amb xistera estaran contents... i mentrestant anirem rebent... i callant. Això si, Deu mos guarde que quan vingui un il.luminat prometent lo fum i el manà no el votesseu... perque després al final vos tornareu a queixar. I que conste que no tinc res en contra dels que no fan vaga (de timoratos i acomodats n'hi ha desde nosntresinyó allà baix) sino que em fot que parlem parlem parlem i HO DELEGUEM TOT.

    ResponElimina
    Respostes
    1. sinyor liberto, celebro "veure'l" per aquí.
      Vagi en compte que de vegades les gasten/m consagrades...

      Elimina
    2. No sigues tan dur Jotabe, que no tornarà.
      ;-)
      No és per a tant Sinyó Liberto.
      I a mi no em mires que jo faré vaga, malgrat els defectes sindicals.

      Elimina
  4. Deixam dir-t'ho Gutijaume. I mentre no aparegui l'administrador, aquí estarà. Tu, a mes de pocavergonya, també ets imbècil.
    És com si em dius que els enterradors, funeràries, tautaires i floristeries fan negoci dels morts. NO TE JODE.

    ResponElimina
  5. Molt bé pesteta comparam els sindicats amb diversos negocis, aquest era el meu objectiu i tu me l'has facilitat. La funció social dels sindicats ha quedat en una segona plana, ara abans que res, són un negoci, un negoci rodó sobretot en temps de crisis.

    ResponElimina
  6. Molt bé pesteta comparam els sindicats amb diversos negocis, aquest era el meu objectiu i tu me l'has facilitat. La funció social dels sindicats ha quedat en una segona plana, ara abans que res, són un negoci, un negoci rodó sobretot en temps de crisis.


    No demanaré que treguin el comentari, a pesar de l'insults és tota una declaració ;)

    ResponElimina
  7. Els sindicats nord-europeus en lloc d’embutxacar-se part de la indemnització dels treballadors participen conjuntament amb el pagament DIRECTE de subsidis i ajudes socials als treballadors i inclús del subsidi d’atur!!!

    Se financen exclusivament amb recursos propis, amb les quotes dels seus afiliats tot i que gestiona sumes importants de fons públics i amb això poden gaudir d’una veritable independència respecte a qualsevol partit polític, empresa i govern; justament el que no han practicat els nostres “sindicats”. Això els permet tenir una credibilitat vers l’opinió pública envejables.

    ResponElimina
  8. Que pesat que ets i que poca xixa demostres... espavila't si vols prosperar en això de la política... vols parlar de la reforma laboral i de la vaga que és el TEMA ? Ets com tota la dreta mediàtica, PP, patronal i caverna informativa... que segur són el teu referent. Jo no penso caure en la teva demagògia. Parlem del que parlem, i això està en el titular i l'article del post. No del que tú vulguis.

    ResponElimina
  9. Si jaume té raó. Però crec que no és la persona més adecuada a dir que son uns pocavergonyes. Si realment ho digués amb el cor, no tindria l'objectiu de ser polític. Al cap i a la fi, és lo mateix.

    ResponElimina
  10. Tens alguns tics anti-sindicals que hauries de revisar, si més no, Gutijaume. Només que deixessis d'escoltar ( sobre tot de creure't ) tot el que vomiten a la caverna ultra-montanista o ultra sense més, ja tindries molt de guanyat.
    Parles d'embutxacar-se part d'indemnitzacions i no saps ni del que parles. D'entrada, per a un no afiliat, que durant anys ha preferit estalviar-se una quota sindical, no té res d'estrany i fins i tot s'ha de considerar just, que no tinguin el mateix tracte que altres que estan afiliats. En qualsevol cas, qui no estigui content que vagi a un advocat particular. D'entrada, davant d'un conflicte col·lectiu, ERO o altres, a veure si aconseguirà les mateixes condicions que un sindicat. Els quals, per cert tenen especialistes i professionals del dret que també volen, i solen, cobrar.
    Per altra banda, consideres que el més correcte seria que els sindicats es financin al 100 % en recursos propis. Molt bé, això és una opinió. Per cert, quan aquesta opinió és vol fonamentar amb la idea que de la manera actual es perd independència respecte al govern, et preguntaria: el PP, el teu partit, no era independent la legislatura passada ( i altres ) per a criticar al govern, pel fet de rebre subvencions de l'Estat ?. I a les empreses, vols més dependència directa de l'empresari o l'empresa que l'assalariat ? Segons la fenomenal teoria de la independència coartada, mai cap treballador podria representar sindical-ment a ell ni als companys, atesa la seva clara dependència de l'interlocutor. Més dependència que aquesta.....
    Això sí, encara et queda l'argument ( ja insinuat ) que, per als sindicats, com més EROs millor perquè cobren percentatges. Però recorda que d'afiliats estant a l'atur, només aquells especialment conscienciats. Per tant no seria el cas.
    La comparació amb altres paisos on el sindicats es fan càrrec de certs ajuts als afiliats, del pagament de dies de vaga etc. T'has preguntat que diries, tu mateix, si es pogués fer vaga cobrant com si treballessis ? Si ara, des de sectors com el teu ( la dreta, dreta ) sempre matxuqueu en que totes les vagues son polítiques, que si els piquets, que no miren per la defensa del treballadors .....etc. que direu llavors ?, Molt fàcil: "sinó cobressin el dia igual, no hi hauria vaga" .

    Mira, mira....la pregunta, casualment i legitima, per suposat, és de Libertat Digital ( manda güevos )He he he
    http://videos.libertaddigital.tv/2010-06-15/mendez-y-toxo-revelan-el-secreto-de-las-cuotas-de-ugt-y-ccoo-el0WPyiYFzM.html

    No t'ho has de creure tot el que et diguin Gutijaume.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta