Un transvasament de l’Ebre seria una autèntica bestiesa i recuperar el Pla Hidrològic tal i com es va dissenyar l’any 2000 no tindria ara cap sentit. Aquestes van ser les paraules del president de la Generalitat, Artur Mas, el passat 3 de febrer, replicant l’anunci del ministre Arias Cañete referit a la seva voluntat d’aprovar un nou Pla Hidrològic Nacional.
Pocs dies després, en el Ple del Parlament de Catalunya, el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recorder, expressava la preocupació del Govern català pel baix cabal en el tram final del riu i el delta, assegurant que “l’Ebre no admet cap transvasament i el Govern de la Generalitat tampoc”. El mateix Conseller, poc després, es reunia amb el ministre de Medi Ambient, qui li traslladava el seu interès en anar per la via del consens en qualsevol proposta hidrològica i li assegurava que el Pla de conca es basaria en criteris científics. El consens i el criteri científic, dos qüestions que fa deu anys el llavors Govern del PP no va tenir en compte en aquell Pla Hidrològic, i que ara sembla incorporar en el nou discurs. Veurem en què queda aquest compromís, però d’entrada, tal i com ja va explicar el Conseller Recorder, un transvasament quedaria completament descartat, tant per motius científics com per falta de consens.
El Govern de CiU ha deixat molt clar quina és la seva postura vers el plantejament d’un hipotètic transvasament de l’Ebre per part del Govern central. No hi haurà ambigüitats i mantindrem una postura clara defensant el riu Ebre i exigint a l’Estat la preservació dels ecosistemes del tram final, entre els quals hi ha el delta de l’Ebre. Una exigència que contempla allò que no va fer l’anterior govern del PSOE: aprovar el Pla de gestió de conca de l’Ebre que inclogui el cabal ambiental del seu tram final. Efectivament, l’executiu socialista no va complir amb l’Ebre i va evitar blindar el riu davant futurs transvasaments. Si els socialistes haguessin fet els deures, aprovat el Pla de conca i fixat un cabal ambiental per al tram final del riu, avui no estaríem discutint novament sobre l’amenaça de possibles noves detraccions.
El Parlament de Catalunya ha tornat a ser escenari de debat al voltant d’aquesta qüestió. Convergència i Unió (CiU) hem votat una moció en què mostrem la nostra oposició a “qualsevol modificació del vigent Plan Hidrológico Nacional de l’Estat espanyol que pretengui imposar transvasaments d’aigua des del riu Ebre i els altres rius de les conques internes de Catalunya per innecessàries i per la situació vulnerable dels cabals actuals”.
El sorprenent d’aquest recent debat és que ICV es presenti com a garant i defensora del riu Ebre, malgrat que van ser els autors intel·lectuals i materials del primer intent de transvasament d’aigua de la conca de l’Ebre a l’àrea metropolitana de Barcelona. D’això no fa tant de temps, va ser l’anterior govern tripartit, quan Iniciativa tenia la conselleria de Medi Ambient. Les pluges van frustrar aquell primer transvasament de l’Ebre, per al qual el govern tripartit va gastar 22 milions d’euros en canonades que mai no van utilitzar-se i que anys després van aparèixer abandonades en un bosc de la Cerdanya. Lliçons d’antitransvasisme per part d’ICV, per tant, més aviat poques. La gent de les Terres de l’Ebre encara recordem aquells tubs i les estaques que marcaven el traçat del transvasament.
Dit això, CiU manté la porta oberta a l’opció del Roïne, perquè el nostre país no està preparat per situacions de sequera molt prolongades, malgrat les dessaladores i altres mesures d’estalvi.
En el meu parlament a la cambra catalana vaig defensar els acords adoptats en la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre i, molt especialment, als pagesos que regaran gràcies a una infrastructura vital per a la reactivació econòmica de les nostres terres. Em refereixo al canal de regadiu Xerta-Sénia, un projecte dimonitzat per alguns que hi veuen la porta a un transvasament, però que només ha de servir per al que està dissenyat: per convertir en regadius terres de secà del Baix Ebre i del Montsià, i per ajudar el sector de l’agricultura de casa nostra. És sorprenent com la gent d’ICV criminalitza ara aquesta infrastructura, malgrat que van votar els pressupostos del govern tripartit que contemplaven aquesta inversió.
Per acabar només vull reiterar l’aposta del Govern de CiU en la defensa del riu Ebre, l’oposició a qualsevol detracció d’aigua, l’exigència al Govern de l’Estat perquè aprovi el Pla de gestió de conca i un cabal ambiental per al tram final de l’Ebre, i l’aposta per una infrastructura de futur com el canal Xerta-Sénia.
Meritxell Roigé i Pedrola
és diputada per CiU al Parlament de Catalunya i primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tortosa
1 de març del 2012
[Tribuna] 'Defensant l’Ebre', per Meritxell Roigé
9 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Lo que encara no entenc per que em de creure el president,si ell mateix es contradiu, dien que no hi haura transvasaments per`si vol el Roine, ho encara segueix la interconecxio de xarxes a Tarragona.
ResponEliminaSra. Roigé, benvinguda al club, celebro aquesta opinió tan clara en contra del transvassament de l'Ebre, només he trobat a faltar una cosa, reconéixer que es van equivocar recolçant l'anterior intent, ho van fer tant clarament que fins hi tot Jordi Pujol va arribar a dir que no n'hi havia per tant, que l'aigua no sortiria del riu, només dels canals!?
ResponEliminaAixò és perquè han canviat d'opinió realment o pels vots que van perdre en aquella ocasió?
Amb la darrera fase en tens prou Jaume.
ResponEliminaTu has vist algun cop canviar a CiU d'opinió sobre algo?
Jo no la crec i animo a que ningú la cregui. Lo transvasament va en marxa a Barcelona pel Segarra-Garrigues.
L'endemà de la negativa al Parlament al PHN, Más ens va dir a Tortosa que ell es passava el Parlament per aquell lloc.
Imagina doncs, amb més de 10 anys el que han aprés a fer comèdia.
I més "cara de pal".
Molt bonic tot plegat. Gairebe no queda cap persona al mon mondial a favor de transvasaments - pèro es fan igualment. A banda de les declaracions i mocions, realment que pensen fer en el canal Segarra-Garrigues? Com volen impedir que sigui per transvasar aigua del Segre (Ebre) a Barcelona - com ja van provar l'estiu passat en el "transferencia temporal d'emergencia" a uns pobles fora de la conca del Segre?
ResponEliminaSi no ens expliquen els numeros del Xerta/Senia, com volen que creguem que només serà per a regar, ara i pèr sempre jamas? Per que tan poc claror en aquest tema? Lo dels tubs que es van reduint de diametre és una xorrada, ja que només cal que els canvien quan arriba el moment ...
Que pensa fer ara la Generalitat? Esperem a Cañete? Per que no van a parlar en la Comissio Europea que ja ha denunciat Espanya pels 2 anys de retard en el Pla de l'Ebre? Per que no els portem els plans aprovats per la CSTE cap a Brussel·les a vore si ells els poden fer entrar en rao a Madrid?
Fantàstic. El sorprenent és com aquesta senyora aprofita per atacar a ICV, que també tenen taques al seu historial clar, però menys que CiU. Aquesta senyora té una obsessió amb ICV.
ResponEliminaDe totes maneres, que encara que no ho digui en l'article clarament però tots ho sabem, defensin el transvassament del Roine, dona idea de la cultura anti-trasvassista de CiU. O sigui l´'unica motivació que tenen no és de convicció sino electoralista i populista.
Feu el que heu de fer, que sempre ho heu fet, per això us dieu conveniència i unció, però us viglilem, perquè no doneu cap tipus de credibilitat.
Claro això vé d'un partit que s'anomena antitransvassista però que pacta el PHN amb Madrid a canvi d'aigua per a les Barcelones regalant l'aigua incondicionalment, acusant a ICV de voler un transvassament express, si que és cert, però CiU en tot moment va recolzar aquesta iniciativa que està criticant...les cotes de cinisme de CiU i de gent com la "delfina" o la "princesa" de Bel arriben a extrems inimaginables. Ja n'hi ha prou de mentides, quan el transvassament del Roine és pura i dura ciencia-ficció. Vergonyós el d'aquest partit i que se fa dir catalanista i soberanista, molt d'Omnium cultural, molta estelada, molt de municipi per a la independència i són los primers que s'agenollen davant de Mariano i los seus per a mantenir-se a la trona i traure uns euros, damunt després los hi donen les culpes de tots los mals però al mateix temps la senyoreta Sanchez-Camacho és de facto la consellera en cap ja que tots los pactes passen per les seues mans...en fin...mentre lo poble com si no ne tingues prou ha d'aguantar a embusteros com estos...calladeta estàs més guapa Meritxell!!
ResponEliminaCom sempre CIU de l'Ebre fent riure, ara s'emboliquen la capa de defensors de les comarques de l'Ebre quan ni van fer quan tocava ni fan ara, ni faran, perquè senzillament no els importen una merda als que manen ara a la Generalitat, patètic.
ResponEliminaMuy bien todo lo que expresais, però la masa votó mayoria absoluta de Camps en el reino de Valencia e hizo ganar a CIU en nuestro país y en nuestra ciudad...
ResponEliminaY todos sabíamos de la forma de entender la política que tienen estos "nacionalistas", pues ya hicieron lo mismo en el año 2001, cuando votaron NO a los trasvases en nuestro Parlamento y después canviaron el voto en los madriles...
Y continuan siendo los mismos ( perros y collares ) ...
...Ara nomes li rsta defensar els barrancs...
ResponElimina