23 de maig del 2012

Bel i Sabaté 'commemoren' el 22-M al Senat defensant un altre cabal ecològic

Fa un any, els candidats de CiU i del PSC a l'alcaldia de Tortosa no sospitaven que 365 dies després es retrobarien al Senat, defensant un cabal ecològic òptim per al tram final de l'Ebre. Un any després de les eleccions municipals del 22 de maig del 2011, en què CiU va assolir la primera majoria absoluta de la història de l'Ajuntament de Tortosa, els dos protagonistes principals d'aquella jornada electoral han compartit escenari i causa en el Senat espanyol. Això sí, tant l'alcalde de Tortosa i senador de CiU, Ferran Bel, com l'exalcalde i senador socialista, Joan Sabaté, han defensat un altre cabal ecològic per a l'Ebre pel seu compte, en dues interpel·lacions al ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete.

Així, un any després del 22-M, Bel ha denunciat davant del ministre que el cabal ambiental que ha plantejat la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) en el nou pla de conca és “insuficient per mantenir el riu en el seu tram final”. En aquest sentit, i com que Arias Cañete ha defensat el cabal mínim proposat per la CHE -ha afirmat que és un cabal ambiental "suficient" i "solidari"-, Bel ha reiterat que presentaran al·legacions des de diversos organismes i des dels ajuntaments, per millorar el cabal ambiental del tram final de l'Ebre. Així, l'alcalde de Tortosa ha remarcat que la proposta de la CHE és molt inferior als paràmetres fixats per la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, i dels informes científics que disposa la Generalitat de Catalunya. Finalment, Bel també va advertir que l'esborrany del plade conca està datat el 28 de juny del 2011, i que per tant va ser redactat en temps del govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero. Bel ha exigit al ministre que “tingui una mica de seny”, i “prioritze els criteris mediambientals enlloc de les demandes futures d’aigua”. "Des de CiU entenem que s’hagin de respectar les ja existents, però no podem entendre que es prioritzin demandes futures abans de respectar criteris mediambientals”, ha conclòs Bel.

Per la seua banda, el portaveu adjunt de l'Entesa i senador tortosí, Joan Sabaté, també ha interpel·lat el ministre d'Agricultura pel mateix tema.  Sabaté ha dit que els socialistes no estan d'acord amb la proposta de cabal mínim per al tram final de l'Ebre.Segons Sabaté "tenim cabals decreixents en les dues darreres dècades, i les mesures del segle XX no serveixen per al càlcul". El senador ha expressat que es temen que el cabal mínim puga respondre a les demandes d'aigua de fora de la conca i de la demarcació de l'Ebre, i que es puguen propiciar "nous transvasaments"en el futur. Sabaté també ha apel·lat als criteris de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, uns criteris que ara la CHE ha ignorat. Finalment, Sabaté ha repassat els impactes negatius sobre el Delta, "un mitjà altament sensible, una de les zones humides més importants d'Espanya". Així, el senador ebrenc ha detallat que una baixada en l'aportació d'aigua i sediments del riu, per un decreixement del cabal, portarà a la regressió del Delta, l'erosió costera, la salinització de les aigües del riu -per la falca salina del mar-, i l'augment de la contaminació difusa.


Imatges PSC i CiU

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta