18 de maig del 2012

La PDE cedeix una part del seu fons documental a l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre



La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) va cedir ahir al vespre part del seu fons documental a l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre. La signatura del conveni de cessió va fer-se a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre, amb la presència del president comarcal, Lluís Soler; l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el portaveu de la plataforma, Manolo Tomàs; la presidenta de la Coordinadora Antitransvasaments, Matilde Font, i el director de l'Arxiu Històric, Albert Curto.De la mateixa manera, també hi havia alcaldes, regidors i consellers comarcals del Baix Ebre, així com alguns activistes de la mateixa PDE.

En total, la documentació que la PDE diposita a l’Arxiu Comarcal consta, aproximadament, de 30 vídeos VHS; 50 DVD/CD amb 12.000 fotografies d’actes; 400 cartells originals digitalitzats; un centenar d'enregistraments amb vídeos de debats, documents, congressos i mobilitzacions, i també 10 arxivadors amb documents, dietaris i escrits. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, va afirmar que aquest llegat “és una font de riquesa patrimonial que forma part de la història més viva del nostre territori. Una història que, amb aquesta cessió, també formarà part de les futures generacions”. A més, Soler va agrair també la PDE el seu paper en la solidificació de la "identitat ebrenca" entre la ciutadania del territori. De la mateixa manera, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre va aprofitar l'acte per reivindicar la defensa d’un cabal ambiental òptim al tram final del riu Ebre.

Per la seua banda, el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va remarcar que era un moment "especial i emocionant " per al moviment social, ja que la documentació cedida quedarà per a la història i serà "una font de consulta per a la població i per als futurs historiadors”. En aquesta mateixa línia es va expressar la presidenta de la Coordinadora Antitrasvasaments, Matilde Font. A més, Font va apuntar que “quan la gent del territori es posa en moviment es poden aconseguir grans coses”. Finalment, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, també va voler agrair el paper de la PDE i va apuntar que “forma part de la història del nostre país, del nostre territori i dels nostres municipis”.

Un cop feta la cessió, l’Arxiu Comarcal elaborarà un inventari curós de tota la documentació transferida, segons va detallar el seu director, Albert Curto. L’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre permetrà la consulta, sense autorització, de tota aquesta documentació, exceptuant la de caràcter més privat, com ara la correspondència, la impressió dels correus electrònics, les notes internes, les actes de les assemblees i altres tipologies afins. En aquest cas, caldrà una autorització específica per part dels representants dels que han cedit els documents en cada moment.

Imatge Consell Comarcal del Baix Ebre

Vídeo PDE a YouTube

6 comentaris:

  1. Discrepo. No veig ni lògica, ni necessària, ni convenient la politització de l'acte de cessió. No hi havia perquè fer-ho al Consell Comarcal ni tampoc era imprescindible la presencia de l'alcalde. Clar que després de la inauguració de la rotonda del nusos....
    I el lloc apropiat era la pròpia seu de l'Arxiu comarcal.
    Tampoc entenc gens ni mica que aquesta cessió s'hagi tingut que fer ara mateix; cert és que es cedeix a un organisme oficial i no a un partit, però, calia la foto ara ? Tanta nosa feien els arxius ?

    ResponElimina
  2. Fa temps que s'estava preparant la cessio, fa més d'un any, i si que calia fer-ho. Suposo que es va fer al Consell per questions de "normes" burocratiques que només entenen els nostres representants. Jo, com tu, també l'hauria fet al Arxiu mateix, pero no era una decisio de la PDE sino dels "institucions".

    ResponElimina
  3. Brian, la plataforma també poc equivocar-se. De "normes" burocràtiques res. Si jo cedeixo uns fons documentals a l'arxiu soc més amo que els receptors a l'hora de decidir la forma de com s'escenifica. Altra cosa es que no es caigués i ni tant sols es considerés.
    No fa gaire dies va dir el portaveu Panisello que els polítics que no van anar a l'assemblea darrera " no feien falta " No sé si es referien a CIU, es igual, però, no fan falta i els regalem una foto i un vídeo de 40 minuts ? : La cessió es fa a la seu de l'arxiu Comarcal, amb representants dels que fan la cessió i els que la reben. I punt.
    Posats a fer, i atès que l'arxiu depen de la Generalitat, faltava el director dels serveis territorials de Cultura o el mateix Delegat. La Pròxima.

    ResponElimina
  4. Jotabe, francament no t'entec. Avui l'entrevista a l'Albert Curto, que acabo de veure, gairebé ho explica tot i molt bé, no intentaré contar-te-la de segona mà quan pots veure el vídeo.
    I l'altra banda, la política, que a mi particularment em rellisca com una pell de plàtan, te l'explica aquí http://www.baixebre.cat/arxiu-comarcal.asp .
    Sobre les paraules de Joan Antoni pots fer les cabòries que vulgues. A mi els polítics d'ofici, pos com si fossen uns quadres cars i dolents la majoria.
    Et veig molt picat, que tens algun fons que creus que també podria interessar al futur?
    Parlant amb l'interès arxivístic clar.
    Jo poc puc aportar, com no sigue alguna samarreta vella i gastada, com gran part dels ebrencs. Bé, i el desig de que no ens fotiguen lo riu com ho estant fent, amb nocturnitat i "alevosia", com el pitjor delinqüent que es pugue imaginar.
    Suposo que coincidiràs amb mi en aquesta visió del delicte de furt i assassinat ecològic i vital.

    ResponElimina
  5. Pauper, no serà que no estàs d'acord amb la meva opinió i no que no m'entens ?.
    Sinó hagués estat conforme amb la cessió o a qui és cedeix, per exemple, ja ho hagués dit. Per tant, el que critico és la forma que han escenificat la cessió. Ara, escoltat el director de l'arxiu, el que no trobo lògic es que ( a banda del que ja senyala la llei, per protecció de dades etc, ) la PDE hagi de donar permís per accedir a determinats papers.
    Per cert, voleu lloc més lluït que els reials col·legis per fer l'acte de lliurament ?
    Respecte si tinc fons, sí efectivament, ne tinc i t'asseguro que si algun dia ( que tardi ) decideixo cedir-los a l'arxiu, si cap representant polític no fa res especial per guanyar-s'ho, de "parafernàlia" no en tindrà.

    I gràcies per l'enllaç, Pauper, però que a l'arxiu estan involucrades les tres administracions ja ho sabia, d'aquí la ironia de que faltava el Delegat del govern.

    ResponElimina
  6. Deu meu!, valgue la ironia, només faltava el Pallarés!
    I no se perquè em poso en "llibres de cavalleries"

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta