24 de maig del 2012

Les esquerres de Tortosa canvien tres dels set regidors en el primer any del mandat

Un any després de les eleccions municipals, els tres grups de les esquerres de Tortosa -PSC, Esquerra i Iniciativa- hauran canviat tres dels set regidors i regidores que van 'sumar' el 22 de maig del 2011. És a dir, dels tres regidors obtinguts pel PSC només segueix l'actual portaveu, Antoni Sabaté, ja que han deixat l'Ajuntament el candidat, Joan Sabaté, i la número 2, Núria Chertó. Però també el número 4 dels socialistes, Eduard Ena, que com l'exalcalde no va arribar a prendre possessió i va deixar pas a la número 5 del PSC, l'actual regidora Dolors Bel. A Iniciativa, només seguirà Jordi Jordan, ja que el candidat Jaume Forcadell també ha anunciat aquest mes de maig que deixa la política activa. Només el grup d'ERC es manté intacte, ja que els republicans Josep Felip Monclús i Alícia Gamundi van sortir directament elegits el 22 de maig del 2001.

De fet, el proper ple ordinari de l’Ajuntament de Tortosa, dilluns 4 de juny, també serà l’últim per al portaveu i candidat d’Iniciativa, Jaume Forcadell. Només un any després de les eleccions municipals, tant Forcadell com Chertó han anunciat que deixen el càrrec per causes de tipus personal i professional, però també per responsabilitat institucional. Els canvis en aquests dos grups de l’oposició han estat totalment sobrevinguts, i han agafat de sorpresa el govern municipal de CiU. De fet, quan encara no fa ni un any del ple de constitució del nou consistori, l’11 de juny del 2011, al PSC ja han renunciat el seu candidat, Joan Sabaté, que ni tan sols va prendre possessió de l’acta de regidor; la número 2, Núria Chertó, i també el número quatre de la llista, l’exregidor Eduard Ena. És a dir, amb l’entrada de l’arquitecte Enric Roig com a tercer regidor del grup municipal del PSC, només un dels tres regidors haurà estat directament elegit per la ciutadania: l’actual portaveu socialista, Antoni Sabaté. En el cas d’Iniciativa, Forcadell serà substituït per Cinta Galiana, i el regidor Jordi Jordan serà el nou portaveu del grup ecosocialista. En canvi, un any després de les municipals es mantenen els mateixos regidors i regidores als grups de CiU, d’Esquerra, del PP i de Plataforma per Catalunya.

22 comentaris:

  1. L'omnipresent domini polític de CiU arreu, a totes les institucions, provoca desorientació i desil·lusió en tots els altres partits. Ho ha volgut la gent així, està clar, res a dir. La situació no és gens bona per a l'alternança democràtica, però. Quant a Tortosa, segur que el tarannà de l'alcalde no ajuda gens a la feina política de l'oposició, i les respostes que dóna, sovint de menyspreu de l'oposició, provoca mes d'un/a polític/a se'n cansi i prefereixi dedicar-se completament a la vida professional. Aquest estil polític, crec, està cremant molta gent.

    ResponElimina
  2. Altres vindran que bo et faran. I esperat.
    A hores d'ara ja ningú dubta del tarannà prepotent i d'autosuficiència de l'alcalde.
    Que això hagi provocat la dimissió de dos regidors, son figues d'un altre paner.

    ResponElimina
  3. El que tinc clar que els únics polítics que crec que podien ser bons polítics deixen la seva carrera aparenment per motis laborals i/o personals. El Sr. Jaume Forcadell era un home com els que toca, un polític que no dubtava de ser ferm a les seves idees i que si tenia que contestar a l'alcade ho feia. A l'igual que la Sra. Núrica Cherto, integra i com cal. El que passa a Tortosa que els que són bons per a la ciutadania se'ls carreguen. Com? Els cremen amb tanta política dictatorial del equip del govern actual! Mirem bé perfavor i no cremesem als que són bons de veritet!

    ResponElimina
  4. No és únicament dictatorial la política de l'actual majoria del consistori. Us deixo a vatros decidir quina més ho es

    ResponElimina
  5. Lo trist Sinyor Emigdi que algo de raó tens...però rajarse destes maneres... (no crec que sigui la raó)les lluites internes als partits d'esquerres són sonades...Algú sen recorda dels sinyor "Salvador i Lluís Martín Santos o sinyor ravalero... estan afiliats encara? no ho se però el pèl ni s'els veu...
    Encara me'n recordo quan li tancava lo micro lo siñor Sabaté no se si això també era "domini politic" quin eufemisme més ben trobat però si vol

    ResponElimina
  6. Jo crec que no és que es rajen Sr.Ravalejant. Com et sentiries tu quan a tots els projectes wue vols enjagar et diuen que no. sentiries frustacio. la frustació continuada dóna lloc a abandona allò amb el que creies.

    ResponElimina
  7. Sr. Pauper ja ho sé que no és la única política dictatorial. Tots els governs amb majoria absoluta exergeixen una dictadura en el sentit que fan el que volen sense consensua res

    ResponElimina
  8. Senyor Ravalejant, en el meu comentari jo feia referència únicament a la forma d'actuar del governant tortosí actual (el poso en singular, perquè la seua manera de governar és unipersonal). Evidentment que no és la causa única de les dimissions. Quant a Jaume, és motiu professional i d'ètica. M'ho ha explicat i m'ho crec. No volia eternitzar-se en la política i es munta un projecte professional. Chapeau! Tot i que el cansament sobre la impossibilitat d'aportar res a la política tortosina també l'ha influenciat. Quant a les lluites dels partits d'esquerra, a mi principalment em preocupa el d'ERC, no sé si hi ha remei. Jo he estat i sóc bon amic de Ricard Forés i de Lluís Martin Santos, vaig col·laborar amb tots dos. Cap d'ells milita al partit actualment. Aquestes lluites fratricides també estan a la dreta, però ho amaguen molt millor. Quant al tarannà de l'altre alcalde de Tortosa que esmentes, ... doncs hi ha molts que en poden parlar... jo causaria polèmica.

    ResponElimina
  9. Emigdi perdona per polemitzar les teves paraules,me sap mal pe Jaume Forcadell que era la única oposició digna de Tortosa...les lluites fraticides de ERC són famoses i aixi ens va que de dos no passem.. D'aqui 3 anys gràcies a este lluites los sinyor de "PXC"per dir li d'alguna persona crec que ne traurà un altre i fins i tot més..
    Pauper projectes mal presentats ,com lo de regs al parc amb aigua no potables quan ja no és rega amb aigua potable desde que el sinyor Vicente Beguer era alcalde...Los famosos aparcaments"gratis" de la Renfe quan en 8 anys no van tenir los sants desquicis de ferne només un al costat de la mole de "vidre" més cara i ecosostenibles de l'epòca socialista i ara volen agarrar un terrenys que valen vuit millions de euros ...que van ficar el preu ells..Estem tontos quina oposició tenimS...
    P.D Emigdi tas deixat al Sinyor Salvador ...,jo crec la polèmica ja està servida...

    ResponElimina
  10. ravalejant, lo dels aparcaments dels d'abans no ho tens ben apamat. Hauries d'investigar una mica més. Quant a la proposta dels terrenys d'adif, quant costa ocupar, per a pas de vianants, la zona que s'ha obert per creuar de Cervantes a Ronda d'Ocs ?

    ResponElimina
  11. La dignitat politica de Tortosa està acabada amb la retirada dels únics dos polítics que crec que eren bons.

    ResponElimina
  12. Ravalejant, ja et dic, jo vaig tenir una molt bona relació tant amb Lluís Martin com amb Ricard, també amb Valentí i amb Peiró. Vaig col·laborar molt amb ells i vam aconseguir fruits d'interès. Amb Ricard vam treball colze a colze pel projecte d'interpretació de la Torre templera de Campredó, la qual estem dinamitzant amb actes de molt d'interès culturals.
    Amb Lluís Salvadó m'uneix una molt bona relació, i ens va ajudar molt amb els projectes firals. Als regidors actuals els conec molt menys, però aquesta tarda mateix em reuneixo amb Alícia Gamundi per un tema cultural. Per mi no seran els problemes interns. A uns els conec més, als altres menys (amb Martin som amics personals ja que era company d'institut), però intento treballar amb tothom. Tot i això, he d'acceptar que ERC a Tortosa ha de fer un pas endavant considerable. Com? No ho sé.

    ResponElimina
  13. Està clar amb els representants que tenim actualment a ERC no crec que fagin res. Han de fer un pas endavant primer que tot retirar els dos actuals regidors i segonament ompli els buits amb persones joves.

    ResponElimina
  14. David,
    Jo sóc campredonenc, no tortosí. Llavors la meua tasca està al meu poble, tot i que a Tortosa faig una tasca cultural en altres àmbits. El pas endavant de què jo parlava volia dir quant a arrelament social i presència pública, no només política. Jo no parlo de persones, ni conec prou bé la secció local de Tortosa per poder fer-ho. Jo sí que confio en les possibilitats del partit a Tortosa. I confesso que m'agradaria un eixamplament d'acció i un apropament a altres formacions i grups alternatius i independentistes. Però això és criteri meu, i potser és posar-me on no em toca.

    ResponElimina
  15. emigdi, i tu de cap de llista a Tortosa, com ho veus ?

    ResponElimina
  16. Jotabe, jo estic en quarta fila de la política. A mi m'agrada l'activisme cultural, aquesta setmana torno a tenir una activitat frenètica de cada dia. Jo sóc molt de la meua ideologia, hi crec fermament i guia tota la meua activitat pública. No sóc home de partit, d'adulació de sigles ni de fidelitat absoluta a un partit o a un sol grup humà, malgrat que tinc militància des de fa anys (en èpoques alternades), i fins i tot he ajudat ERC molts cops quan no hi he militat. Per Tortosa treballo culturalment al cent per cent, políticament em seria molt més complicat ja que jo sóc campredonenc, hi crec en el meu poble, i no com a part del municipi de Tortosa.
    A Tortosa, però, tinc molts bons amics polítics. Tinc una gran estima per Jordi Jordan d'ICV, el jove cadell de la política ebrenca;també per Dolors Queralt, presidenta d'Òmnium i militant de CDC, amiga personal i col·laboradora en mil viatges culturals i catalanistes; i em sento molt proper a la gent del Panxampla i al col·lectiu Maulets (m'aparta l'edat, sinó probablement seria el meu lloc). Parlant bé d'altres grups o polítics d'altres partits, no es fa carrera política precisament!!! El meu treball polític es limita actualment a Campredó, amb uns companys formidables, que tirem endavant un munt d'activitats. Som dels pocs grups polítics que està implicat en l'activisme social tothora.
    Ara bé, crec que algú caldria que fes de pont per canalitzar els moviments catalanistes, alternatius, de promoció cultural i de respecte ecològic. Seria una aportació magnífica a la política tortosina, i evitaríem la majoria absolutista actual i serviríem la societat molt millor. És una utopia, però, Jotabe? Avui dia aquests postulats meus, d'apropament d'aquests grups humans amb qui treballo i a qui estimo, és una utopia total!!! That's a shame, que diem en anglès...
    salut des de Font de Quinto.

    ResponElimina
  17. I ara més que mai....Força al canut.

    ResponElimina
  18. Veig que m'haure de presentar a les proximes eleccions.

    ResponElimina
  19. Emigdi majoria absolutista, també la tenia les forces les d'esquerres i ecologiques (amb lo sinyor Baltasar resant per a que "plogues"però en los tubs comprats....)mos han dut a un pou sense fons...Jo crec utopic un ratet però crec que fas una gran feina no tancan portes en los teus companys d'omnium molts de CDC els quals porteu un projecte magnific...i molt coherent en la situació dels país!Visca Catalunya!

    ResponElimina
  20. Gràcies per les teues paraules. La meua utopia em porta a pensar que els partits polítics tradicionals, és a dir els actuals, no són útils per al país, i necessitem una reestructuració total i canvi de mètode radical de funcionament. I que consti que no cerco res per mi, ja que jo cada cop estaré en una fila més endarrerida de la política. Però la meua reflexió personal, sóc dels qui llegeix molt i m'agrada aprendre sempre, és que són eines molt nefastes que ens han portat on estem. Molts em diran radical, ja m'ho han dit tants cops, però hi ha moltíssims que són radicalment del sistema, i així ens està anant com a ciutadans individuals i com a catalans. Molts dels considerats antisistema, com jo, dediquem 24 hores al dia sense cobrar a la catalanitat i a la cultura dels nostres pobles, mentre que s'ha instaurat la cultura del jo cobro per tot, jo m'endollo, jo mediocre absolut. La situació és francament botxornosa.
    salut i sento el rotllo

    ResponElimina
  21. Ai, Omnium... quanta feina ben feta i, en canvi, no piulen res del monumentet al riu...

    ResponElimina
  22. Ei, jo sí que he piulat i fort quant al monument del riu, i continuaré fent-ho quan calgui.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta