29 de maig del 2012

Tortosa saneja el barri jueu de Remolins i senyalitza el call per als turistes

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, presidirà el proper cap de setmana l'Assemblea de la Red de Juderías-Caminos de Sefarad, una institució que formen 23 municipis de tot l'Estat espanyol i que té per objectiu defensar i promoure el patrimoni històric, artístic i cultural del seu llegat sefardita. L'assemblea, que comptarà amb la presència d'alcaldes i regidors de Cultura i Turisme de la majoria d'aquests municipis, servirà per donar compte de les actuacions fetes durant aquest semestre, a més de tractar la incorporació d'algun nou municipi a la xarxa. Els alcaldes i regidors de ciutats amb patrimoni jueu arribaran a Tortosa divendres a la tarda. L'exposició permanent de la Catedral, l'antic Escorxador, els Jardins del Príncep i el Call són alguns dels espais que visitaran de la mà de l'alcalde i president de la Red de Juderías, Ferran Bel. En canvi, dissabte al matí es farà l'Assemblea de la Red de Juderías.

D'altra banda, durant els últims mesos, l'Ajuntament també ha fet diverses accions encaminades a difondre entre els ciutadans la petjada jueva a la ciutat de Tortosa, al temps que ha impulsat el sanejament de l'entramat de carrers i places del Call, on també s'ha renovat la senyalització turística i s'ha editat nou material de difusió. Aquesta actuació s'emmarca dins dels objectius del Pla de Foment Turístic de Tortosa. L'aposta pel turisme i, en particular, la valorització del barri jueu com a actiu turístic és una de les prioritats del consistori tortosí per a aquest mandat. Així, durant una visita feta avui amb els mitjans de comunicació, l'alcalde ha fet una crida als ciutadans de Tortosa a "redescobrir" el Call. "És molt important que els nostres conciutadans coneguin la jueria tortosina, perquè són qui millor poden vendre el nostre patrimoni", ha assenyalat Bel.

El Call de Tortosa ha estat objecte en els últims mesos d'una important actuació de sanejament que l'Ajuntament ha impulsat a través dels treballadors de Manteniment i Serveis i de plans d'ocupació. Així, s'ha fet una neteja de tot l'àmbit, i també treballs de paleta i pintura. També s'ha renovat la senyalització, introduint-hi l'anglès en els textos dels plafons. A més, la visita al barri jueu compta ara amb un tríptic informatiu que explica els principals punts d'interès i dibuixa un itinerari recomanat que recorre els espais més emblemàtics de la jueria tortosina. En aquest sentit, l'alcalde ha explicat que els jueus sefardís, descendents dels jueus expulsats d'Espanya fa 500 anys, tenen molt interès a conèixer els seus orígens i són un col·lectiu molt actiu turísticament. A tall d'anècdota, Bel ha explicat que és tradició, en moltes d'aquelles famílies, traspassar de generació en generació les claus de les cases que van haver d'abandonar l'any 1492.

Entre les activitats de difusió que s'han fet en els últims mesos destaca un cicle de conferències, en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili (URV), dues exposicions, un seminari sobre cultura judeo-catalana i turisme hebreu, un cicle de cinema jueu, i un programa setmanal a Ràdio Tortosa en col·laboració amb Ràdio Sefarad i la Federació de Comunitats Jueves d'Espanya.


Imatge Ajuntament de Tortosa

2 comentaris:

  1. No cal dir-ho, tot lo bé està bé i punt.
    Però el que també cal dir que la senyalització, la pintada dels baixos de les cases que ho necessitaven i ho volien etc. no era una cosa que calia esperar a fer una setmana abans de la visita de l'Assemblea de la red de Juderias..
    Em recorda massa al temps de mili quan fotiem una pallissa a la companyia de dalt a baix netejant a fins i pintant, per al dia que havia de vindre el Gerneral ( que, a més, em va tocar està de portes, dit sigui de passada ). Només cal desitjar que quan torni a fer falta una mà de pintura, hi hagi una altra visita, encara que sigui de Rouco.
    També cal dir que si s'ha tingut que reposar la senyalització informativa ha estat, suposo, perquè la immensa majoria de la que ja existia, estava malmesa víctima de l'in-civisme. Esperem que es respecti més que les anteriors.

    Per cert, la rumorología popular no té límits: he sentit dir que les pintades de façanes era perquè ho havia pagat " un Mohamed milionari que vindrà a viure aquí a Remolins " ( textual )

    ResponElimina
  2. Bé, si llegeixen aquest text, o tants d'altres, segur que se'ls hi treuen les ganes de venir de visita.
    http://www.sefaradaragon.org/documentos/PDF/Sefarditas%20en%20Loja.pdf
    Pgs 13, 14, 19, 20 i tot el que vulgueu llegir del maltractament cristià als jueus.
    Vaja, sense cap ànim judaic, cristià ni musulmà.
    Je, i si llegeixen lo de la "Disputa de Tortosa" ens envien les caguerades pel correu.
    Quines ganes de protagonisme de Bel!
    No te res més que fer, veritat?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta