16 de juny del 2012

Els Bombers alerten que l'incendi forestal del Pinell de Brai estarà actiu tota la nit



L'incendi que crema des d'aquest divendres a primera hora de la tarda al Pinell de Brai continua "completament actiu" i ho estarà durant tota la nit, quan hi estaran treballat 55 dotacions terrestres. Així ho ha confirmat el cap de la regió d'Emergències de les Terres de l'Ebre, Fèlix Gonzàlez, el qual ha explicat que el punt crític és el flanc dret, ja que els bombers no volen que el foc es puga propagar per la serra de Cavalls i per Pàndols. El del Pinell de Brai és el primer incendi forestal important que es registra a les Terres de l'Ebre des que, ara fa just un mes, hi hagués l'incendi de la serra de Cardó, que va afectar unes 3.000 hectàrees als termes de Rasquera, el Perelló, Benifallet i Tivenys. Fins aquesta tarda, l'incendi del Pinell de Brai ja havia afectat un centenar d'hectàrees.

De fet, l'avanç per la carena de Cavalls està obert i els bombers treballen perquè no agafi nous barrancs. El director general de Medi Natural, Josep Escorihuela, ha afirmat, en declaracions recollides per l'Agència Catalana de Notícies (ACN), que el foc s'ha estès ràpidament. A més, ha assenyalat que esl problemes s'agreugen "perquè fa més de 30 dies que no plou".

El foc ha començat a cremar passades les tres de la tarda a prop de la carretera C-43, i ràpidament s'ha anat escampant. De fet, ha estat necessari que els Mossos d'Esquadra tallessen el trànsit a la carretera que uneix el Pinell de Brai amb Gandesa. A més, empès per la marinada ha pujat fins a dalt de la carena de la serra de Cavalls. Segons ha explicat Escorihuela, la vegetació del lloc tampoc ajuda, ja que és molt seca i fa molta calor. Es tracta d'un paratge que va cremar entre l'any 1981 i 1982, bàsicament format per matoll, ja que no hi ha crescut més vegetació. Segons els agents rurals, el 80% de la superfície afectada és matoll i el 20%, pi blanc.

Fèlix Gonzàlez, cap de la regió d'Emergències de les Terres de l'Ebre, ha assegurat que no hi ha previsió que el foc puga entrar en fase de control durant la nit i matinada, ja que, fins que no s'acoti el barranc del flanc dret, els Bombers no tindran garanties. Entre 10 i 12 mitjans aeris, també del ministeri, i una cinquantena de mitjans terrestres estan treballant en l'incendi. El punt crític, ha remarcat, és el flanc dret perquè no es propagui per Cavalls i Pàndols. Així mateix, ha assegurat que l'avanç per la carena de la serra està obert i els bombers estan pendents que no agafi nous barrancs. En aquest sentit, estan acotant la propagació que va seguint de barranc a barranc i assegurant la cua i els flancs.

Els Bombers de la Generalitat treballaran durant tota la matinada a l'incendi amb un total de 55 dotacions terrestres que intentaran rodejar totalment el perímetre afectat pel foc. Per la seua banda, la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat a les 18.00 hores la fase d'alerta del pla Infocat per l'incendi. D'altra banda, ha remarcat que el foc, actiu i avançant, és paral·lel al terme de Gandesa i Corbera d'Ebre, tot i que ha assegurat que mentre no faci un salt no arribarà a Gandesa. A més, fins ara cap persona ha hagut de ser desallotjada, ja que en cap d'aquestes zones no hi ha ni nuclis de població, ni urbanitzacions, ni polígons industrials ni masos aïllats. Segons Gonzàlez, només hi ha alguna masia aïllada a la part del camí de les Carroves. Finalment, Gonzàlez sí que ha confirmat que ja hi ha hagut "alguna explosió de bala i munició" al vessant que cau cap a Corbera d'Ebre. Es tracta d'una zona que va ser escenari de la Batalla de l'Ebre, l'any 1938, durant la qual van quedar enterrats obusos i algunes bombes.

Imatge ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta