15 de juny del 2012

Sala i Martín defensa a Deltebre un 'rescat directe' dels bancs espanyols

L'economista Xavier Sala i Martín ha defensat un "rescat directe" dels bancs espanyols per part d'Europa i no el "pedaç" que s'ha fet. Sala i Martín creu que la solució ara passa perquè Europa assumeixi la gestió i la regulació a nivell europeu. "S'ha de crear un fons de garantia de dipòsits a nivell europeu, amb un únic ens regulador, no pot ser que n'hi hagi disset", ha manifestat. El catedràtic ha qüestionat l'actuació del banc central espanyol, que "no ha fet bé la seva feina", tot permetent que Bankia, estant en fallida tècnica, sortís a borsa sense explicar-ho a la gent. Sala i Martín creu que fins que no es separi el problema fiscal del financer es continuarà en un "cercle viciós brutal".

Durant la seua participació en la I Jornada d'Economia i Empresa del Baix Ebre, a Deltebre, Sala i Martín ha explicat que cal separar el problema fiscal del financer "perquè ara el govern s'encarrega de salvar els bancs, però els bancs tenen el major deute del govern, i això fa que uns caiguin pel precipici i arrosseguin als altres". Segons ha assenyalat, aquesta separació només es pot fer fent que els rescats dels bancs els assumeixin els diners europeus directament i no a través d'un crèdit d'Europa al govern espanyol perquè aquest rescati els bancs. "Això només fa que agreujar el problema", ha sentenciat.

Per l'economista, si el rescat fos directament per part d'Europa permetria que els crèdits es donessin sota criteris econòmics i no polítics ni de favoritisme, i que, si bé quan es recuperés la situació els guanys els tindria Europa, també n'assumeix el risc.

Sala i Martín ha assegurat que l'actual rescat ha fet incrementar la desconfiança dels mercats perquè es dóna la sensació que "no saben el que fan". "Per això puja la prima de risc", ha etzibat. L'economista ha qüestionat també que s'hagi reaccionat tard i que fa cinc anys no s'hagués deixat caure els bancs insolvents. "Si Bancaja hagués petat en el seu moment no hagués passar res que no hagués passat ara, perquè el pànic s'ha acabat creant igual. Si haguéssim deixat caure Bancaja enlloc d'ajuntar-la en Caja Madrid i crear el monstre que es diu Bankia no hagués passat res que no ha passat ara. El que han aconseguit és que els bancs dolents s'estan menjant els bons", ha manifestat.

D'altra banda, en la seua conferència sobre empresa i innovació, Sala i Martín ha explicat l'inici de la crisi quan esclata la bombolla immobiliària, atribuint errors "de tot tipus" a institucions públiques i privades. El catedràtic ha destacat la importància de la innovació per sortir de la crisi, i ha deixat clar que "innovar no és crear parcs tecnològics, sinó crear les bases perquè tots els ciutadans, tots els estudiants tinguin idees i possibilitats de desenvolupar-se, i que es faciliten les estructures per impulsar negocis".

Per la seua part, l'eurodiputat de CDC, Ramon Tremosa, que també ha participat en les jornades econòmiques del Baix Ebre, ha valorat la importància que el parlament europeu aprovés aquesta setmana els eurobons temporals. "Podem parlar a curt termini d'una emissió d'eurobons temporals, parcials, i això serà signe de irreversibilitat de la moneda única, i el primer pas per caminar cap a una unió fiscal", ha manifestat, tot confiant que la mesura serveixi per calmar els mercats.

Tremosa ha defensat Europa i les accions que està prenent i ha assegurat que quan s'assenyala els culpables de la crisi "no s'hi val" a mirar cap a Estats Units o Alemanya. "Portem dos anys de gran creixement en exportacions, indústria, a Alemanya falten enginyers, Àsia creix, Sudamèrica també creix, qui té el problema són els països dels sud d'Europa però això és imputable a qüestions internes", ha etzibat. Així, ha assegurat que des d'Europa no s'entén que es gastin els diners en trens que no seran "mai rendibles ni amortitzables", ni que s'apugi l'IRPF i no l'IVA.

Per exemplificar aquest creixement, Tremosa ha avançat que, per primer cop, en les dades d'exportació que es facilitaran per la Generalitat en les properes setmanes es reflectirà com Catalunya ha exportat més a l'exterior, durant el 2011, que no a la resta de l'Estat. "Això és l'important, que l'economia catalana s'orienti al mercat global, bàsicament a l'europeu, i cada cop menys al mercat espanyol.

Sobre les Terres de l'Ebre, l'eurodiputat ha explicat que el futur del territori passa pel port dels Alfacs, i la connexió amb l'eix ferroviari de mercaderies.

Imatge ACN

1 comentari:

  1. No fésseu cas, que este no és sinó un xarlatà en ganes d'apuntar-se medalles que no li toquen. Algú li hauria de dir que té lo gust al cul en qüestió de roba...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta