15 de juny del 2012

Germà Bel aposta pel tancament dels bancs que siguen inviables i avala el projecte Zèfir

El catedràtic d'Economia de la UB, Germà Bel, ha valorat aquest divendres -durant la seua participació en la I Jornada d'Economia i Empresa del Baix Ebre, que s'han celebrat a Deltebre- l'actual situació de l'Estat espanyol, després de l'anunci del rescat a la banca espanyola. "Estem millor que fa dos setmanes perquè hem baixat un grau la negació de la realitat", ha assegurat. Bel ha deixat clar que cal dur a terme reformes per sortir de la crisi i que si l'Estat no les vol fer haurà de "cedir sobirania".

Bel ha recomanat llegir un informe de la Unió Europa (UE) de 33 pàgines, "el vademècum de les reformes", i ha plantejat el tancament de bancs, l'obertura de comerços en diumenge, o que un farmacèutic en atur pugui obrir un establiment. Bel ha lamentat que l'Estat hagi negat els problemes i que com a conseqüència s'hagin de produir les intervencions. El catedràtic ha assegurat que per sortir de la crisi calen reformes, i ha advertit que hi ha gent que no vol aplicar-les per interessos creats. L'economista ha posat alguns exemples de reformes que són necessàries aplicar i que ja recomana fer la UE. "Hi ha bancs que han de tancar, i això no vol dir que els dipòsits no es recuperin. També s'han fet moltes infraestructures que no calien i alguna que calia no s'ha fet. Podríem seguir amb monopolis públics com notaris i registradors; o perquè un farmacèutic a l'atur no pot obrir una farmàcia enlloc de l'Estat, excepte Navarra; o perquè un comerciant no pot obrir la seva botiga en diumenge a Barcelona quan hi ha turisme que pot entrar a comprar", ha detallat. A més, Bel ha deixat clar que el problema que tenim "no és econòmic, sinó social i institucional". "La situació ens porta a mirar la realitat de cara i a decidir quin tipus de país volem ser. No té sentit voler ser de primera i no voler fer els esforços per ser de primera", ha afegit.

D'altra banda, sobre les Terres de l'Ebre, Germà Bel ha pronosticat que és un territori millor preparat per sortir de la crisi "perquè està entrenada a no esperar tant dels governs". "Si estàs acostumada a no esperar tant, i abandones la posició de plor i de víctima", ha afegit. Bel també ha volgut parlar sobre el projecte Zèfir, el parc eòlic marí experimental que ha generat oposició a l'Ametlla de Mar. "No entenc l'absència de discussió a les Terres de l'Ebre. Ho deixarem escapar això? La gent hi va a Copenhaguen. És un sector en què som forts, és fort en recerca. Què ens hem begut l'enteniment?", ha etzibat.

Imatge ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta