10 de juny del 2012

La locomotora Bonita torna a l'estació de Móra la Nova mig segle després

Els veïns de Móra la Nova han estat testimonis, aquest diumenge, d'un dels dies més importants i emotius de la història ferroviària del municipi. Les locomotores Bonita i Mikado han arribat a l'estació de trens cap a la una del migdia, fent sonar ben fort el clàxon, després de dos dies de viatges des de Madrid i gairebé 600 quilòmetres recorreguts. De fet, la Bonita tornava a casa. L'estació de Móra la Nova va ser durant bona part del segle XX el dipòsit estatal d'aquests tipus de locomotores a vapor, les quals transportaven passatgers fins a Saragossa o el País Basc. L'any 1974 Renfe les va desballestar totes, gairebé un centenar. Però en va indultar una, la que conduïa el moranovenc Domingo Monclús. Així, la Bonita de Móra la Nova ha estat al Museu del Ferrocarril de Madrid, a l'estació de Las Delicias, però des de l'any 1995 es conservava en una via morta i en un estat de conservació poc apropiat. Finalment, l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial de Móra la Nova ha aconseguit portar la Bonita al municipi, una fita complicada amb més d'una dècada de lluita a les espatlles.

En unes setmanes s'inaugurarà a l'estació de la Móra la Nova la nova nau cotxera que servirà de taller de manteniment i reparació, un lloc en què també es guardaran les màquines per evitar actes vandàlics. L'objectiu és convertir-les en els elements estel·lars del museu del ferrocarril de Móra la Nova, restaurar-les i poder-les utilitzar en els trens turístics que uniran la Costa Daurada amb Reus, Móra la Nova i Casp. Jordi Sasplugas, de l'Associació per la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial de Móra la Nova, ha remarcat que han hagut de passar una veritable odissea, per fer arribar les dues locomotores, la Bonita i la Mikado, fins a l’estació riberenca. Per la seua banda, la regidora de Turisme, Montse Pedret, ha destacat la importància que ha tingut per a la població haver pogut recuperar la locomotora, ja que la Bonita forma part de la memòria històrica de Móra la Nova.

Imatge ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta