16 de juny del 2012

L'incendi del Pinell de Brai està en fase de control, però el vent encara fa patir

L'incendi del Pinell de Brai ha entrat en fase de control a les 6:10 hores d'aquest dissabte al matí. 55 dotacions terrestres dels Bombers han estat treballant en l'extinció durant tota la nit i s'han concentrat en accedir als punts més alts de la serra que són del tot inaccessibles per als camions i en rodejar el perímetre, d'unes 80 hectàrees. Aquesta estratègia ha estat clau per frenar un foc, el potencial del qual s'havia previst inicialment de més de 4.500 hectàrees. Preveient que la garbinada puga tornar a bufar a la zona aquest dissabte a la tarda, els bombers mantindran una cinquantena de dotacions terrestres i nou mitjans aeris per controlar els punts calents. De fet, a través de la xarxa social de Twitter, l'alcalde del Pinell de Brai, Lluís Melich, ha afirmat: "La direcció i la intensitat del vent que es preveu que bufo a partir de migdia ens fa tindre ànsia per poder controlar ".

Una cinquantena de dotacions i nou mitjans aeris segueixen aquest dissabte amb les tasques d'extinció per controlar els punts calents que hagin pogut quedar. El cap de la regió d'emergències de les Terres de l'Ebre, Fèlix Rodríguez, ha detallat que hi ha zones del perímetre que s'han pogut tancar amb línia d'aigua "però hi ha molt perímetre que s'ha fet resseguint amb eines manuals". Una zona controlada ha estat la del barranc de les Lloves que ha frenat que el foc anés cap a Corbera d'Ebre i les Camposines, i també amb la carretera C-43, s'ha aturat perquè no es propagués cap la serra de Pàndols. El foc ha estat flanquejat pel camí de les Carroves i a la Mola de Irlos, un punt que ha resultat complicat per la seua orografia i pels corrents d'aires que es generen.

"Haver aconseguit tancar la propagació ha limitat el potencial total de l'incendi", ha destacat el cap de la regió d'emergències en declaracions recollides per l'Agència Catalana de Notícies (ACN). De fet, es preveia que si el foc s'hagués propagat cap a la serra de Pàndols i per la serra de Cavalls, hagués pogut afectar fins a 4.500 hectàrees. Les primeres estimacions dels Agents Rurals és que finalment el foc ha afectat unes 110 hectàrees de pi i matoll.

També ha estat clau per a facilitar les tasques d'extinció que hagi amainat el vent i l'alta humitat durant la nit. I és que com ha passat en altres incendis, la situació és complicada per la falta de pluja que converteix aquests paratges en un polvorí. Els Bombers es concentraran en remullar justament els punts calents preveient que al garbinada pot tornar a bufar, "com sol passar aquí", a partir de migdia. "Serà un garbí reforçat de 30 o 35 quilòmetres per hora. Ho coneixem i per això potenciem molt el treball de tots aquells punts per reforçar i ampliar la línia de defensa", ha explicat Rodríguez.

Els Bombers han explicat que durant l'extinció s'han sentit petites explosions de munició. I és que aquest és un dels escenaris més importants de la Batalla de l'Ebre, l'any 1938, durant la qual van quedar enterrats obusos i bombes. "Com a consigna de seguretat és un dels aspectes que remarquem als efectius i en tot cas si es detecta algun artefacte es passaria la comunicació als Mossos d'Esquadra", ha dit Rodríguez.

Imatge ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta