3 de juny del 2012

Tortosa i les ciutats amb calls d'Espanya fan una acció comercial als Estats Units per captar turisme jueu


Les comunitats jueves dels Estats Units són el proper objectiu de la Red de Juderías-Caminos de Sefarad, formada per 23 municipis de l'Estat espanyol amb calls, entre les quals hi ha Tortosa. Dins dels col·lectiu de turistes d'arrel cultural, els jueus americans són els més importants i els que es desplacen més sovint a la recerca dels seus origens. És per aquest motiu que una delegació de la Red de Juderías, encapçalada pel president, Ferran Bel, alcalde de Tortosa, ja ho té tot a punt per desplaçar-se en les properes setmanes en un viatge llampec a Nova York, Miami i Los Angeles. Aquest és un dels punts de s'ha tractat aquest dissabte en la celebració de la XXXIV Assemblea de la Red de Juderías-Caminos de Sefarad, que s'ha fet al Parador Castell de la Suda de Tortosa, amb la participació dels representants dels municipis que en formen part.

L'alcalde de Tortosa ha aprofitat la visita d'alcaldes i regidors per mostrar-los el call tortosí i altres elements del patrimoni cultural de la ciutat, com ara els Reials Col·legis o la Catedral, on han pogut veure la làpida trilingüe, que testimonia la presència jueva a la ciutat des del segle VI. En l'assemblea s'ha donat la benvinguda als municipis de Sevilla i Castelló d'Empúries, que es van incorporar a l'entitat el semestre passat, i s'ha aprovat l'entrada a la Red de Juderías del municipi de Lucena (Còrdova). La presidència ha presentant l'informe de gestió de les activitats realitzades durant els últims mesos, consistents en la seua majoria en accions de promoció a nivell nacional i internacional del patrimoni sefardita dels municipis de la Red de Juderías.

Finalitzada l'assemblea, s'ha fet el relleu formal de la presidència, que l'alcalde de Tortosa ha traspassat a l'alcalde de Tudela, Luís Casado. Tanmateix, el canvi efectiu en la presidència de la Red no es produirà fins al proper 1 de juliol.

D'altra banda, la propera missió als Estats Units ha centrat bona part de la compareixença informativa posterior a l'assemblea. El president de la Red, Ferran Bel, ha avançat que entre els dies 10 i 16 de juny es farà el viatge, que inclou visites d'entre un i dos dies a les ciutats de Nova York, Miami i Los Angeles. L'estada es fa amb el suport del govern espanyol i de la mà d'empreses que col·laboren amb la Red de Juderías, com és el cas de Paradores i Viajes El Corte Inglés. Bel ha explicat que es reuniran amb representants de les comunitats jueves de les tres ciutats, la major part de les quals tenen origen sefardita, així com amb empreses majoristes del sector turístic. L'objectiu és presentar l'oferta turística dels municipis de la Red, especialment en allò que fa referència al patrimoni jueu, i captar l'interès dels jueus americans.

"Els jueus d'origen sefardí tenen una sensibilitat especial a l'hora de conèixer els seus orígens i es mouen per tot el món", ha apuntat Bel. Per la seua banda, l'alcalde de Toledo i vicepresident primer de la Red, Emiliano García-Page, ha posat d'exemple la seua pròpia ciutat com a destinació turística a l'alça entre el turisme jueu. "Del turisme d'arrel cultural, el jueu és el més potent de tots, i el jueu americà és el que fa una major despesa en destí", ha explicat.

L'alcalde de Tortosa ha aprofitat la visita d'alcaldes i regidors de la Red per mostrar els principals actius turístics i patrimonials de la ciutat. Divendres van visitar els Reials Col·legis, on el director de l'Arxiu Històric de les Terres de l'Ebre, Albert Curto, va ensenyar-los alguns documents com el Llibre dels Costums, i també es van desplaçar al Centre d'Interpretació del Renaixement i a l'antic escorxador municipal. Dissabte la visita s'ha centrat en el Call Jueu, on els assistents han pogut passejar per l'entramat de carrers i places. Els gegants i els abanderats del Renaixement han fet una exhibició instants abans de plantar una olivera, com a símbol de la pau, a la plaça Ben Saruq. Finalment el portal dels Jueus (segle XIV) ha estat la propera parada abans de visitar la Catedral, on hi ha la làpida trilingüe, estela funerària del segle VI, escrita en hebreu, llatí i grec, que documenta la llarga presència dels jueus a Tortosa.

Imatges Ajuntament de Tortosa

4 comentaris:

  1. Potser, de les primeres coses a fer seria la millora dels cercadors d'arxius jueus d'EEUU.
    Per a decepció general dels receptors de turisme jueu, una mostra American Jewish Archives. Si, només 7 entrades amb el mot "Tortosa".
    Pregunto, i la xarxa de musulmaneries, per a quan?
    O pensem que van tenir més importància els jueus que els musulmans, amb uns quatre segles de història a Tortosa? Total, vivien tots a Remolins....

    ResponElimina
  2. Això fins que no fem ambaixadora del Cal Jueu a la Rahola no acabarà de funcionar.....

    ResponElimina
  3. Una mena d'acte en el que podria participar la Rahola seria el "Desgravi a la fe Jueva, amb arrel a la Disputa de Tortosa". On els doctes savis catòlics demanessin perdó als jueus pel maltractament, la inquisició, amb execucions incloses, i tot el joc soterrani d'aquella famosa estafa a la religió jueva. Igualment, un representant de la monarquia, uns altres del regne de Castella i el regne d'Aragó fessin el mateix per les expulsions.
    Així podrien tornar a vindre amb una mica de dignitat.
    No oblidem que els jueus van ser maltractats, perseguits, torturats, assassinats i expulsats d'aquí.
    Com volem que tornen sense demanar oficialment perdó?
    Ja, molts direu que eren prestamistes i usurers.(2) Pos devia haver de tot, artesans inclosos.
    Ja veig al bisbe i a l'alcalde jurant damunt la Torah i el Talmud no fer-ho mai més.
    La Rahola de mestra de cerimonies.
    De ben segur el Goldman Sachs hi posaria una sucursal. I els Rothschild una o dues empreses. Podriem parlar amb Jeff, lo de Facebook, per a que pose a la zona els seus servidors europeus.
    I la Plaça d'Espanya rebatejada com a Plaça de Maimònides (Rabbi Moses ben Maimon).
    Notes al marge
    --(1) Ramón Berenguer IV en la Carta de Tortosa (1145)
    37 : Si vienen más judíos a asentarse, yo les daré casas para que las ocupen y se asienten (...) os aseguraré esas buenas leyes y
    todas las costumbres y usos que los judíos de Barcelona disfrutan 38
    (Ja els hi devia diners llavors?)

    --(2) http://321judaismo.com/judaismo/opinion/principios-de-la-fe-judia-o-de-maimonides/

    Un altre cop em poso en llibres de cavalleria. No tinc remei.

    ResponElimina
  4. $$$ URGENT LOAN OFFER WITH LOW INTEREST RATE APPLY NOW $$$
    Do you need Loan to pay off your debt and start a new life? You have come to the right place were you can get FUNDED at a very low interest rate. Interested people/company should please contact us via email for more details.

    Full name:
    Date of birth (yyyy-mm-dd):
    Gender:
    Marital status:
    Amount Needed:
    Duration:
    Address:
    City:
    State/province:
    Zip/postal code:
    Country:
    Phone number:
    Monthly Income:
    Occupation:

    E-mail: shadiraaliuloancompany1@gmail.com

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta