30 de juliol del 2012

El TSJC anul·la l'autorització administrativa del parc eòlic dels Pesells

HORTA DE SANT JOAN (Terra Alta).- El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fallat a favor del recurs contenciós administratiu presentat per la Plataforma en Defensa de la Terra Alta i alguns veïns d'Horta de Sant Joan, en contra de l'autorització administrativa que la Direcció General d'Energia i Mines de la Generalitat va atorgat l'any 2007 a l'empresa Orta Eòlica per a la construcció del parc eòlic Els Pesells. El jutge ha acceptat la demanda des del punt de vista que el projecte del parc eòlic es va modificar durant la seua tramitació, i no es van tenir en compte alguns aspectes mediambientals en l'atorgament de l'autorització. La Generalitat i Orta Eòlica poden ara presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem.

En el recurs contenció administratiu la Plataforma en Defensa de la Terra Alta i alguns veïns demandants havien al·legat que la sol·licitud d'autorització administrativa del parc, amb data de 20 de desembre de 2002, i la concessió d'aquesta el 3 de desembre de 2007, per part de la Generalitat, no eren legals per diversos motius. En primer lloc es va al·legar que el projecte tècnic de la central eòlica havia estat modificat durant el període en què es tramitava l'autorització i no es va fer una valoració ambiental al respecte quan, a més, el parc s'havia d'ubicar en una zona on hi habita una parella d'àguiles cuabarrades.

També la Direcció General de Medi Natural havia discrepat de la declaració d'impacte ambiental presentada l'any 2006, i recordava la incompatibilitat de tres dels aerogeneradors a la zona. Per altra banda, no s'havia fet l'estudi d'impacte paisatgístic ni es comptava amb la llicència ambiental municipal. El tercer dels arguments era la incompatibilitat urbanística amb les normes de l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan. Les zones de cria del ratpenat i el risc d'incendis forestals tancaven les al·legacions contra l'autorització administrativa.

Malgrat que algunes d'aquestes al·legacions han estat desestimades pel jutge per defecte de forma, el TSJC ha fallat a favor del contenciós tenint en compte que, amb la modificació del projecte tècnic un cop sol·licitada l'autorització administrativa, "incompleix les funcions de la informació pública en tots els àmbits normatius que concorren i no atén degudament les exigències de declaració d'impacte ambiental que s'han apartat de la tramitació d'informació pública".

El tribunal també fa constar a la sentència la seua sorpresa pel canvi constant de les ubicacions dels aerogeneradors i els canvis del projecte des de la seua formulació i tramitació fins a la seua autorització, pel qual considera que "el component ambiental que s'ha evidenciat no s'ha atès suficientment". La sentència del TSJC es va dictaminar el passat 10 de juliol.

El procés per construir el parc eòlic dels Pesells, en el qual només faltava la llicència d'obres per part de l'Ajuntament d'Horta i un projecte executiu per a la seva construcció, quedaria amb aquesta sentència completament suspès amb l'anul·lació de l'autorització administrativa de la Generalitat. La Generalitat i l'empresa Orta Eòlica només poden presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem.

Fonts de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta han mostrat la seua satisfacció per la sentència, però reserven la seua valoració oficial, que emetran a través d'un comunicat que es farà públic en els propers dies.

Via ACN
Foto: Plataforma d'Horta de Sant Joan

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta