17 de juliol del 2012

Esteu d’acord amb l’exclusió del nord de la Ribera d’Ebre de la candidatura del territori per ser Reserva de la Biosfera? #PrimeraColumna

En el programa d’aquest dimarts de Primera Columna -on comptarem amb la presència en directe del delegat de la Generalitat, Xavier Pallarès- volem preguntar els espectadors de Canal 21 Ebre si troben encertat excloure el nord de la Ribera d’Ebre de la candidatura del territori per esdevenir Reserva de la Biosfera. I és que la presència de tres centrals nuclears dins o prop de les Terres de l’Ebre, les dues d’Ascó i la de Vandellòs, ha estat l'argument que va utilitzar el comitè internacional del programa MAB de la Unesco per rebutjar en primera instància la proposta del territori. Un canvi de criteri que té la seua explicació en l’accident nuclear del Japó de l’any passat. Així ho va valorar també divendres l’exdelegat de la Generalitat, Lluis Salvadó, qui fins i tot havia assegurat en el seu moment que el reconeixement de la Unesco era compatible amb la possible arribada del magatzem temporal centralitzat a Ascó. Però ara les regles de joc han canviat, i la solució passa per excloure del projecte el nord de la Ribera d’Ebre, on hi ha les nuclears d’Ascó però també el polígon electroquímic de Flix. Una decisió que ahir ja va criticar el secretari general de la UGT a les Terres de l’Ebre, Wifredo Miró. D’una banda, perquè considera que dinamitarà el projecte en comú de Terres de l’Ebre. I de l’altra, perquè hipotecarà la industrialització i el creixement del territori amb una nova i estricta figura de protecció. A més, aquest dimarts també es pronunciarà sobre el tema el consell d’alcaldes de la Ribera d’Ebre. Per tant, aquesta és la nostra pregunta del dia. Esteu d’acord amb l’exclusió del nord de la Ribera d’Ebre de la candidatura del territori per ser Reserva de la Biosfera?

9 comentaris:

  1. I a més #LiquidarBankia

    ResponElimina
  2. Wifredo Miró, un cop més, demonitzant un projecte que no li agrada des del primer dia. S'ha explicat per activa i per passiva que la Reserva no augmenta la protecció del Medi Natural, sinó que el potencia. I és ilògic el que diu, si Flix i Ascó es queden fora, voldrà dir que podran continuar fent la seua aposta "industrial", no? On està el problema? Serem menys Terres de l'Ebre pq la Reserva no inclou uns pobles?
    Si esta gent diu que han canviat unes normes, ens hi adaptem i punt! O potser encar n'hi ha que esperen a Mr. Gallardo?

    ResponElimina
  3. " Si esta gent diu que han canviat unes normes, ens hi adaptem i punt! ". Com a principi, és extraordinari. Molt sensat. I si les normes diguessin que aquí ens hem de dedicar a la cria del canari i prou ? " ens hi adaptem i punt ".
    On està el problema? dius, pos home el problema està en que ara han objectat -sinó vaig errat- que aquí hi han tres central nuclears, amb la qual cosa compten la de Vandellòs que no és pròpiament terres de l'ebre, llavors vol dir que consideren també la proximitat de determinades activitats, lo qual ens porta a fer una fàcil deducció, i és que Flix i Ascó tot i excloure-les del territori proposat com a biosfera, també serien influents en la decisió, per proximitat. Com ara.

    ResponElimina
  4. Parlo de lògica no de "I si..." i "I si...". No parlen de 3 nuclears, parlen de 2 (Ascó I i II), això de les 3 nuclears era al principi. Per tant, única i exclusivament es parla de que no hi estiguen dins de la zona i no diuen res de proximitat.
    Ara, qui no té feina, el gat pentina. I si...

    ResponElimina
  5. Arjub, amb el teu raonament, senzillament el projecte no es podria dir "Terres de l'Ebre".
    Ara bé, si se li vol dir "Delta de l'Ebre - Ports Tortosa-Beseit", per obviar gran part de les "Terres de l'Ebre" pos cap problema de les meues parts. El que pobles com l'Ametlla de Mar, Perelló i gairebé tota la Ribera d'Ebre quedarien fora.
    Bé, un nom és un nom. Però l'abast actual de les Terres de l'Ebre" no pot ser manipulat de tal manera. O som, o no som. Amb ets i uts.
    Encara que jo ho diria "Delta de l'Ebre - Ports Tortosa-Beseit - Serra de Cardó" i fins i tot així, que em diguen quina reserva de la Biodiversitat inclou l'almeja asiatica, el musclo zebrat, els silurs, la perca i el cranc americans i el cargol poma a Europa.
    La realitat és la que és. I és molt dura, si senyor.
    I jo soc el primer que trauria les centrals nuclears i la major part dels aerogeneradors,
    que no formen part de cap biodiversitat.
    D'altra banda, ja sabem les menes d'industrialització a les que dona vist i plau Wifredo Miró.
    Imaginem-nos que ve la foneria dels corrugats a l'Aldea. Acaba i anem a fer el ridícul a una altra entitat de la ONU, que prou ridícula és, mal que em pese a mi i als sirians, congolesos,
    saharauís, kurds, etc.

    ResponElimina
  6. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  7. Arjub, tu quan has escrit el teu tractat de lògica en tenies molta de feina ?

    Crec que el que he dit, pots compartir-ho o no però, independentment de que ara diguin que és igual la Nuclear de Vandellòs ( un canvi una mica estrany ) té prou lògica.
    O dins la teva lògica i militància ecologista creus normal que les Mores o Gandesa amb la nuclear a 15 Km. estiguessin dins la reserva i Ascó i Flix no ?
    Amb el teu permís -i sobre tot amb el de Gustau- continuarem pentinant el gat per aquí.

    ResponElimina
  8. Per un costat, que jo recorde és diu EbreBiosfera, el nom del projecte i no Terres de l'Ebre. Que hi apareix com a subtítol.
    Que a tothom mos dol que alguns pobles es queden fora? I tant! Només faltaria. Que la Unesco té la credibilitat que té? I tant! Que el musclo i el silur són una plaga al·lòctona? I tant! Tinc molt clares estes coses i moltes més.
    Fins al moviment social de la PDE, la Ribera d'Ebre no en volia sentir a parlar de les Terres de l'Ebre. Ara encara n'hi ha que no en volen sentir a parlar. Aquell moviment va fer moure a gent d'Ulldecona o de l'Ametlla de Mar que ja em direu si tenen a prop el riu o no, però se sentien territori sense sentir el mateix que la gent de Tortosa o Amposta. Que ara, 3,4 o 8 pobles dels 52 que té les Terres de l'Ebre s'haiguen de quedar fora del projecte EbreBiosfera és un drama per a les Terres de l'Ebre?
    Per últim Jotabe, no sóc militant ecologista ni de Roquetes que crec que ja t'ho van dir una vegada però tu a lo teu.

    ResponElimina
  9. Roquetes ?
    Militant o no, amb carnet o sense, Arjub, però no em contestes si ho trobes lògic i coherent.
    Quant a la presumpta problemàtica de la partició del territori jo no he dit res, al contrari que, com Pauper, penso que no passaria res i potser tindria inclús més possibilitats i autenticitat proposar una zona concreta, ja sigui el delta o els ports.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta