BARCELONA.- El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, han tancat ja l'acord de governabilitat que inclou la celebració de la consulta l'any 2014, amb l'excepció que el context socioeconòmic i polític requerissin una pròrroga. Ara bé, la data serà pactada almenys per les dues parts signatàries. El pacte, que escenificaran els dos líders aquest mateix dimecres al migdia al Parlament, fixa els terminis que formen part del procés previ a la consulta. Això inclou la negociació amb l'Estat durant el primer semestre del 2013 i també aprovar la llei catalana de consultes abans del 2014. En l'àmbit econòmic, s'ha acordat un paquet fiscal que inclou nous impostos per valor d'uns 1.000 milions d'euros. Davant d'aquest acord, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ja ha convocat el ple d'investidura per als propers 20 i 21 de desembre. Per tant, aquest divendres Mas serà reelegit president de la Generalitat, com a mínim, amb els vots de CiU i d'ERC. El president farà el seu discurs dijous a la tarda, mentre que l'oposició es repartirà entre dijous i divendres. D'aquesta forma, Mas podrà prendre possessió del càrrec el proper dilluns, 24 de desembre, mentre que el nou govern es coneixerà després de Nadal, el 27 de desembre.
Bon pacte per al país i per a les dos parts. Farem història!
— Lluís Salvadó (@LlSalvado) desembre 18, 2012
Per la seua banda, el diputat ebrenc d'Esquerra i secretari general adjunt dels republicans, Lluís Salvadó, ja ha fet una primera valoració de l'acord a través de la xarxa social de Twitter. Salvadó, que ha format part de l'equip negociador entre ERC i CiU, ha afirmat que "és un bon pacte per al país" i també per a les dues parts. Finalment, ha acabat la seua piulada amb una exclamació que és tota una declaració d'intencions: "Farem història!".
Tot això ha passat després que Mas i Junqueras hagin posat punt i final a totes les negociacions entre CiU i ERC amb un acord "total", després d'una hora de reunió al Palau de la Generalitat. L'annex 1 del pacte, sota el títol 'Procés de convocatòria de la consulta sobre el futur polític de Catalunya', dibuixa un escenari de terminis que comença per formular una 'Declaració de Sobirania del Poble de Catalunya' en el primer ple ordinari de la desena legislatura, que tinga per objecte fixar el compromís del Parlament amb l'exercici del dret a decidir del poble.
El segon punt passa per aprovar la llei catalana de consultes a partir dels treballs iniciats en l'anterior legislatura, tot incorporant les modificacions i esmenes que es consensuïn. El compromís és impulsar l'inici de la tramitació parlamentària com a màxim a finals del mes de gener del 2013.
Alhora, es crearà també el Consell Català per a la Transició Nacional com a òrgan d'impuls, de coordinació, de participació i d'assessorament del govern pel que fa a les actuacions del procés de consulta. Es podria tractar de l'organisme que marqués com respondre davant dels impediments que arribin des de l'Estat o d'altres instàncies.
El punt clau és el compromís per convocar la consulta: CiU i ERC es comprometen a "treballar tots els procediments formals, jurídics i institucionals possibles fins al 31 de desembre del 2013 per estar en condicions, a partir d'aleshores, de convocar la consulta d'acord amb el marc legal que l'empari, dins el termini del següent any". S'afegeix una excepció: "que el context socioeconòmic i polític requerissin una pròrroga". Ara bé, en tot cas, la data serà pactada "almenys per les dues parts signatàries". Aquest esquema coincideix amb el full de ruta que ERC ha presentat durant la seva campanya electoral.
Recuperar successions al nivell del tripartit
CiU i ERC també han acordat el paquet fiscal definitiu després de tancar els últims serrells de l'impost de successions. Segons han explicat fonts properes a la negociació, ambdós partits han pactat que no es derogarà la llei de CiU per suprimir l'impost de successions, sinó que es farà una reforma per gravar les rendes més altes. Això sí, tot i que sigui una derogació, es deixarà el tribut en el mateix nivell en què el va situar el tripartit, amb la mateixa recaptació. No tindrà efectes retroactius i es recaptarà a partir del 2013.
A més de l'impost sobre dipòsits bancaris aprovat aquest dimarts, el pacte inclou taxes per pisos buits, per emissions de diòxid de carboni i energia nuclear. L'acord també inclou la introducció de l'eurovinyeta, un impost sobre begudes refrescants i també sobre envasos de plàstic. S'obligarà les grans superfícies a pagar més i es baixarà el mínim exempt de l'impost de patrimoni de 700.000 a 500.000 euros. Tot plegat, comptant l'impost sobre dipòsits bancaris, sumarà uns 1.000 milions d'euros.
El mateix Junqueras ha explicat a la sortida de la reunió amb Mas, que ha durat prop d'una hora, que tot i que l'acord és "total", encara hi ha alguns serrells que es tancaran dimecres al matí. El secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí, també s'ha reunit al Palau de la Generalitat per tractar aquesta qüestió.
*Document: PROCÉS DE CONVOCATÒRIA DE LA CONSULTA SOBRE EL FUTUR POLÍTIC DE CATALUNYA
Via ACN
I ara que hem d'esperar any i mig més de campanya electoral? I mentre que farem? Seguirem retallant en educació, sanitat i polítiques socials i direm que la culpa és de Madrid? No sé, no sé, però si ha de governar la dreta rancia tant me fot lo PP com CIU i ERC.
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaNo són sants de la meua devoció ni uns ni altres però comparar en segons quines coses als neofranquistes del PP amb segons qui...
ResponEliminaFelicitats!!! Sí, farem història i les Terres de l'Ebre no hem de quedar despenjades de tot este procés.
ResponEliminaComencem a pensar com volem que sigue una un país, Catalunya, que hauria de ser federal. La vegueria de les Terres de l'Ebre ja està més a prop!!!
ResponElimina