25 de març del 2013

Amposta reclama els ajuts pendents als arrossaires, que Agricultura abonarà a l'abril

AMPOSTA (Montsià).- El ple de l'Ajuntament d'Amposta ha acordat, per unanimitat de tots els grups, reclamar a la Generalitat el pagament dels ajuts agroambientals al sector de l'arròs de la passada campanya i que els productors encara tenen pendent de cobrar. La moció presentada pel PSC ha rebut el suport dels grups de CiU, a l'equip de govern, així com d'ERC i PXC, també a l'oposició. Concretament, l'Ajuntament d'Amposta demana al Govern que face efectiva la seua part de cofinançament dels ajuts perquè els pagesos del delta de l'Ebre, que estan ja tenint despeses amb l'inici de la nova campanya, puguen percebre els 8 milions d'euros pendents. El Departament d'Agricultura assegura que el pagament es farà efectiu al llarg del pròxim mes d'abril.

La moció sobre els ajuts agroambientals de l'arròs ha estat una de les poques que ha rebut el vot favorable de tots els grups municipals representats al ple d'Amposta. En la seua exposició, el portaveu del PSC, Antoni Espanya, ha volgut traslladar el "neguit del sector" pel retard en el pagament que, habitualment, tenia lloc el mes de desembre però que, en aquesta ocasió, davant les restriccions pressupostàries i manca de liquiditat, s'ha anat ajornant.

"Som conscients de les dificultats econòmiques, però si s'avança del juny -el màxim legalment establert- al maig o abril serà benvingut", ha manifestat. Espanya, però, ha recordat que els pagesos es troben en aquests moments ja preparant la pròxima campanya, que podria començar amb la sembra dins d'un mes, amb les consegüents despeses de llavors i maquinària associades. Són prop de 400 euros per hectàrea, uns 8 milions en total per al sector d'arrossaires del Delta. 

Segons ha recordat, els ajuts estan cofinançats per la Unió Europea -en un 50%-, la Generalitat i el govern espanyol -que es reparteixen l'altra meitat-. No és, però, fins que aquestes dues últimes administracions autoritzen el pagament, que Brussel·les fa efectiva la seua part. Els socialistes volen portar el debat d'aquesta mateixa moció a tots els ajuntaments del delta de l'Ebre, perquè l'hi donin suport. Amposta ha estat el primer.

"Està tardant més del que és habitual. No han incomplert els terminis legals per pagar. Parlant amb el conseller ens ha dit que es farà, perquè de cada euro que no pagui el Departament d'Agricultura en depenen dos més, del Ministeri i de la Unió Europea. La voluntat del Govern és pagar sí o sí", ha indicat el responsable nacional del sector de l'arròs de la Unió de Pagesos i regidor d'ERC, Dani Forcadell. Segons ha apuntat, els pagesos tenen en aquests moments que fer front als costos que suposa fer les declaracions per rebre els ajuts agroambientals quan encara no han cobrat els de l'any passat.

Des del reconeixement del retard en el pagament, l'equip de govern de CiU, que ha acabat votant a favor, ha matisat que "disfuncions" de criteri entre el Ministeri d'Agricultura i el Departament haurien estat la causa. "Estan a punt i procuraran pagar-les a l'abril. Estem encara dins del termini -que acaba al juny-", ha assegurat el regidor d'Agricultura, Manel Ferré Aixendri. "Presentem mocions quan ja els esdeveniments s'han produït. No té sentit, perquè està garantit que es cobri. Però Amposta, ciutat agrícola per excel·lència i amb moltes famílies que en depenen, hem votat a favor", ha reblat l'alcalde, Manel Ferré.

Agafant el fil de l'argument de l'alcalde, el director dels serveis territorials del Departament d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Pere Vidal, que també ha presenciat el ple, ha reiterat el compromís de la Generalitat de fer efectiu al pagament durant l'abril i ha carregat contra Espanya per la presentació de la moció. "És una moció oportunista i està fora de lloc, més enllà que el pagament s'hagi de fer al més aviat possible perquè tots en tenen necessitat", ha criticat. Vidal ha argumentat que el passat dia 19, un dia abans que es registrés la moció, el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, qui va confirmar a preguntes dels del sector agrari que es pagarà durant l'abril.

Dependències gratuïtes per a Euses

Per contra, durant el ple ordinari d'aquest dilluns, l'equip de govern de CiU, amb l'abstenció d'ERC, ha rebutjat una moció socialista instant a l'Ajuntament a establir un lloguer a l'empresa Euses, que gestiona els estudis universitaris d'Educació Física a la ciutat, per l'ús de les instal·lacions del nou auditori. La recent decisió de mantenir en la seua actual ubicació l'Escola d'Art i Disseny, que inicialment s'havia de traslladar a aquestes dependències, ha tornat a obrir el debat sobre les condicions que té l'empresa gironina per prestar els estudis.

Espanya ha recordat que d'acord amb el nou plantejament de l'equip de govern de cedir a Euses aquest espai, caldria imposar aquest lloguer a "preu de mercat" per l'ús d'unes instal·lacions que ha pagat el municipi -uns 800.000 euros- i per les quals Euses només s'ha de fer càrrec del manteniment i les despeses. També ha reclamat, tot i assegurar que el PSC no vol "posar pals a les rodes" en el desenvolupament d'aquests estudis, una rebaixa en els elevats preus de les matrícules per als alumnes ampostins.

L'alcalde, Manel Ferré, ha rebutjat el plantejament amb l'argument de facilitar la continuïtat dels estudis. En aquesta línia ha destacat que el consistori podrà recuperar l'ús de l'edifici en el moment que consideri oportú i ha recordat que el frustrat projecte anterior d'estudis públics d'INEFC, compartit amb Cambrils (Baix Camp), hauria suposat invertir 8 milions d'euros en un edifici que hauria d'haver cedit a la Generalitat. 

"En l'addenda del conveni, en funció del número d'alumnes matriculats en els pròxims cursos, es podria plantejar un cànon per l'ús de les instal·lacions. Però en aquests moments, la nostra voluntat és facilitar que estudis universitaris privats d'educació física continuïn a Amposta i intentar donar les màximes facilitats perquè continuïn. Uns estudis que, a la vegada, donen resposta a una altra infraestuctura important com la residència del Centre de Tecnificació Esportiva", ha tancat.

D'altra banda, els vots de l'equip de govern convergent també han servit per rebutjar una proposta d'ERC que reclamava la introducció de mesures per garantir la participació ciutadana en la gestió municipal, establint que el destí de l'1,5% del pressupost siga decidit per la mateixa ciutadania. Ferré ha instat als republicans a garantir el seu suport als pròxims comptes a canvi d'aprovar la moció.

El govern municipal també ha donat compte de la paralització de les obres d'un oratori o local de culte musulmà al carrer Jacint Verdaguer. Després de rebre les queixes d'alguns veïns, la inspecció d'obres va constatar que s'estaven executant actuacions a l'interior d'un magatzem. El consistori ha requerit ara als promotors que presentin la corresponent llicència d'obres i, si s'escau, d'activitat, per poder continuar. "Vigilarem perquè es compleixi la normativa vigent pel que fa a llicències d'activitat", ha declarat Ferré, per tranquil·litzar els veïns.

Via ACN (Jordi Marsal) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta