19 de març del 2013

Desestimen la demanda de l'exgerent contra la cooperativa agrícola de l'Aldea

L'ALDEA (Baix Ebre).- El jutjat Social de Tortosa ha desestimat la demanda presentada per l'exgerent de la Cooperativa de l'Aldea, Daniel Ferré, pel seu acomiadament. Ferré va presentar una demanda contra la societat reclamant-li una indemnització de 134.000 euros en virtut de les clàusules de blindatge del seu contracte. La sentència però, considera que la mesura de l'anterior junta rectora, que el va considerar responsable del la fallida, s'ajusta a un acomiadament disciplinari procedent, i no admet indemnització. Malgrat això, el jutge reconeix a Ferré -que encara pot recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)- el cobrament 17.669 euros de salaris i pagues pendents. Uns diners que difícilment percebrà, ja que té els béns embargats.

Ferré, que va començar la seua carrera a la cooperativa l'any 1981 com a administratiu, va aconseguir que la junta rectora de l'entitat li blindés el contracte com a gerent amb dues clàusules per les quals rebria una elevada indemnització si era "rellevat" del seu lloc d'alta direcció i relegat a altres tasques. Concretament, el blindatge establia una indemnització de 12.000 euros més l'import de 30 dies de salari per cada any d'antiguitat en el càrrec, amb un màxim de 42 mensualitats, prorratejant-se per mesos els períodes inferiors a un any i havent de mantenir, fos quina fos la nova tasca assignada, les retribucions pactades.

Segons addueix la sentència, a la qual ha tingut accés l'ACN, aquesta interpretació no es pot aplicar en el cas d'un acomiadament procedent d'ordre disciplinari, els motius dels quals no van ser recorreguts en el seu moment pel mateix exgerent."La clàusula en discussió únicament preveu el dret a la indemnització en la quantitat pactada al contracte en aquells casos en què legalment es preveu la indemnització per finalització de contracte, això és, quan l'extinció es produeix sense comptar amb la voluntat de l'actor i que no portés causa en un incompliment greu d'aquest", raona el jutge.

Això el porta a concloure que, en el cas de l'exgerent, va ser "acomiadat disciplinàriament" i no es va impugnar judicialment. "De manera , que a manca de reconeixement empresarial o judicial relatiu a la improcedència de l'extinció, ha d'entendre's procedent", conclou. Tot remetent a la jurisprudència del Tribunal Suprem existent sobre la matèria recordant que la validesa i aplicació dels contractes no es pot deixar en mans d'una de les parts, el jutge rebla que, en aquests casos, "el més raonable és que l'alt directiu no tingui dret a percebre cap indemnització en les extincions que tinguin causa, bé en la seva voluntat, bé en base a un incompliment contractual greu".

D'altra banda, l'exgerent havia denunciat també la Cooperativa per l'impagament de les quantitats salarials pendents d'abonar corresponents. En aquest cas, el jutge ha requerit la Cooperativa el pagament de 17.669 euros, corresponents a les nòmines de desembre i gener, la paga extraordinària de Nadal així com la part proporcional de les tres pagues extraordinàries que li haurien correspost al 2012. El jutge no ha acceptat les peticions de quantitats superiors que reclamava Ferré. En la vista oral celebrada a finals del passat gener, els representants de la Cooperativa van reconèixer el deute salarial de 17.669 euros i la voluntat de liquidar-lo.

Malgrat això, l'exgerent difícilment acabarà percebent aquesta quantitat atès que té els béns i comptes embargats per ordre del jutjat Mercantil número 1 de Tarragona, que tramita el concurs de creditors de la Cooperativa. Curiosament, aquests diners podrien ara anar a parar a la caixa del concurs de creditors de l'entitat. Amb tot, Ferré disposa de cinc dies per presentar un recurs de súplica contra la sentència davant la sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Injecció de moral

"És una injecció de moral perquè veiem que les coses es van bé i la justícia fa justícia. Sentim que tenim el suport davant dos temes que ens preocupaven: el tema econòmic de pagar 134.000 euros que no tenim i ens enfonsaria encara més. I també que es fa justícia en uns temps tant difícils i amb problemes, ens omple de coratge i satisfacció", ha manifestat la presidenta de la Cooperativa, Montserrat Llosa, celebrant la sentència.

Cal recordar que, a banda de fer efectiu el seu acomiadament, l'anterior junta rectora de l'entitat va presentar una querella contra Ferré per presumptes administració deslleial, apropiació indeguda així com falsedat en balanços, comptes i informes. L'informe de l'administrador judicial també acusava l'exgerent de retirar 160.000 euros del seu compte a termini una setmana abans del bloqueig i posar-lo a un compte d'una altra entitat financera a nom dels seus fills.

En aquests moments, la titular del jutjat número 1 de Tortosa que instrueix les diligències prèvies ha imputat ja una dotzena de persones, entre les quals el mateix Ferré, l'exdirector general de Política Financera de la Generalitat, Ferran Sicart, l'inspector Pau Benito, l'expresident de la Cooperativa, Fernando Falcó; l'exsecretari Josep Benito, i l'extresorer Lluís Gilabert, am és del també inspector de Finances, Ramon Cortacans; l'exdirector de la secció de crèdit, Enric Sabaté; i el responsable de l'auditora BDO que va analitzar els comptes fins l'any 2010, Juan Carlos Torres.

Durant aquest dimecres està previst que continuïn declarant el segon grup de la vintena d'afectats citats per la jutgessa perquè aportin informació sobre els diners que els va entrampar el bloqueig de comptes, la seua relació amb l'entitat així com el coneixement de possibles irregularitats o oferiments de productes financers que no s'ajustaven a l'activitat de la branca financera de l'entitat.

Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta