29 de març del 2013

Jóvens de les Terres l'Ebre convoquen un 'no vull pagar' als trens aquest dissabte

XERTA (Baix Ebre).- Més d'una cinquantena de joves han participat aquest dijous en la tercera edició de la bicicletada 'Teixint resistències i alternatives a cop de pedal'. Aquesta ha estat la primera acció reivindicativa d'una sèrie d'actes organitzats per més d'una desena d'entitats i plataformes de les Terres de l'Ebre que aprofiten els dies festius de la Setmana Santa per reunir-se, debatre i intercanviar plantejaments davant de les diferents agressions territorials i socials per les quals lluiten. De fet, aquest dijous al vespre han celebrat una manifestació silenciosa, i dissabte es durà a terme la campanya 'No vull pagar' al transport ferroviari. Les accions acaben diumenge amb el concert de cloenda.

Sota el lema 'Teixint resistències i alternatives a cop de pedal' l'entitat Jóvens de les Terres de l'Ebre celebra aquests dies un seguit d'activitats, on hi participen i col·laboren més d'una desena de plataformes i moviments socials i ecologistes del territori. Les activitats han començat amb la tercera edició d'una bicicletada per la Via Verda de la Terra Alta i del Baix Ebre que té per objectiu "donar a conèixer el patrimoni i el territori". Així ho ha destacat Rafel Sanmartín, membre d'Arran Terres de l'Ebre i de Jóvens de les Terres de l'Ebre, i organitzador de les activitats. La marxa ha arrencat al Pinell de Brai, a la Terra Alta, on la cinquantena de participants han llegit un manifest contra el macroabocador que s'ha projectat al municipi.

Com ha explicat Sanmartín, les tres jornades reivindicatives serveixen també a les plataformes "per construir sinèrgies" entre elles i fer diverses reivindicacions. Aquest divendres es farà una taula rodona sobre les lluites sociopolítiques de les Terres de l'Ebre on hi participen representants de totes les entitats col·laboradores. Una de les inquietuds mediambientals sobre les que es centrarà una conferència dissabte és el 'fracking'. Arran d'alguns projectes que podrien dur-se a terme a les comarques de la Terra Altra i la Ribera d'Ebre i també al nord de Castelló, es farà una xerrada explicativa a Ulldecona, al Montsià.

Més enllà de les agressions mediambientals, també hi ha hagut lloc per les reivindicacions socials amb una manifestació silenciosa contra els desnonaments, aquest dijous al vespre a Tortosa, organitzada amb la PAH, el 15M, el casal Panxampla i Arran. També es farà un 'No vull pagar' contra el "deficient" sistema ferroviari de les Terres de l'Ebre en suport a la nova plataforma Trens Dignes. Els joves pujaran dissabte al tren a l'Aldea, al Baix Ebre, en una acció simbòlica i reivindicativa, sense pagar el bitllet. La intenció d'aquesta acció és "demanar que es millorin les condicions del transport públic" al territori.

També s'han organitzat diversos concerts, entre ells, el que clourà el programa d'activitats dissabte a la nit a Ulldecona, amb el discjòquei Paco Pil com a convidat especial. S'espera que en el global d'activitats que s'ha programat hi participin més de 150 persones. L'objectiu de Jóvens és fer visibles els problemes i demanar més participació social. "Cal visualitzar aquests conflictes que s'intenten amagar i és bo que la gent s'expressi", ha dit Sanmartín. "A les Terres de l'Ebre hi ha certa por a dir les coses i al que diran, i els joves hem de ser un exemple perquè en un futur tinguem més capacitat de decisió i d'intervenció en les decisions que afecten al futur del territori", ha afegit.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta