26 de març del 2013

La baixada del cabal del riu permet obrir aquest dijous la via navegable de l'Ebre


TERRES DE L'EBRE.- Les embarcacions fluvials i les piragües podran començar a navegar pel tram final de l'Ebre a partir d'aquest dijous, després que l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece) haja constatat que la reducció del cabal per sota dels 800 metres cúbics per segon permet l'activitat. La campanya, però, comença aquest 2013 amb un volum d'aigua al riu força més elevat del que és habitual, un fet que, addicionalment, ha permès netejar d'algues la llera i estalviar en bona mesura el manteniment de la via navegable. Durant aquest passat 2012, la desena d'empreses que dedicada a l'activitat va registrar un 2% més d'usuaris, arribant als 30.700, en 3.120 embarcacions i més d'11.000 piragües.

Com ja ve sent habitual durant els últims anys, aquest dijous està prevista l'obertura del pas d'embarcacions per la resclosa de l'assut de Xerta. Aquesta operació marca l'inici de la temporada de navegabilitat al riu Ebre que, enguany, ha quedat suspesa fins darrera hora per l'elevat cabal que registra el tram final del riu des de fa uns dos mesos, amb períodes durant els quals ha arribat a mitjanes històricament insòlites per l'època, amb1.000 metres cúbics per segon.

El descens durant els últims dies d'aquest cabal per sota dels 800 metres cúbics màxims per poder dur a terme l'activitat -aquest dimarts al migdia les estacions d'aforament de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) registraven 766 metres cúbics a Ascó i 733 a Tortosa-. "Estem satisfets per com baixa el riu. Si no es pogués començar, no seria cap cosa. Pel riu ha de baixar aigua i com més millor. Al no arribar als 800 metres cúbics per segon garantim la seguretat i podrem donar inici a aquesta campanya, molt esperada pels visitants de Setmana Santa", ha subratllat el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès.

D'acord amb les previsions del mateix organisme de conca, el cabal es podria mantenir en nivells inferiors als 800 metres cúbics per segon, almenys, fins el pròxim dissabte, segons ha confirmat Jordi Borràs, director de l'Idece, l'organisme que s'encarrega de gestionar la via navegable i l'activitat. "Navegar avui és espectacular: no hi ha ni una alga i les boies estan enfonsades per la quantitat d'aigua. Es pot navegar sense problema amb piragües i embarcacions amb motor", ha certificat. Tots els embarcadors, excepte el de Tortosa, estan operatius. També s'ha posat en marxa el servei per netejar de musclo zebra les embarcacions que entrin i surtin del riu.

Precisament, aquesta avinguda de gran magnitud i sostinguda en el temps ha tingut també la virtut d'estalviar a l'Idece les tasques de manteniment de la via navegable. D'una banda, l'elevat cabal elimina les dificultats de calat en alguns punts concrets. "Anem amb 2,5 metres d'aigua més del que és habitual", ha indicat Borràs. Un cop el cabal del riu decreixi, l'Idece ja ha anunciat que reubicarà les boies que marquen la via navegable.

L'elevat cabal neteja la llera d'algues

De l'altra, i no menys important, és que el corrent ha netejat d'aigües la llera. "Si el cabal aguanta no caldria fer res amb les algues, no se'n veu ni una. Quan baixi el cabal del riu no sabem què trobarem, perquè tants dies amb tant de cabal no s'havia vist. Potser totes no, però una part important de les algues han desaparegut. Com a mínim, no han crescut, perquè per la quantitat d'aigua i l'arrossegament de sediments, no ha arribat la llum del sol al fons i no han crescut", ha argumentat el responsable de l'Idece, qui ha assenyalat que, segons càlculs de la CHE, el nivell del riu s'hauria reduït en 30 centímetres arran la neteja d'algues del fons.

Borràs confia que, malgrat la difícil situació econòmica, l'activitat experimenti enguany un "creixement important", beneficiant l'activitat de la desena d'empreses de piragües i embarcacions que operen al tram català -enguany se n'han afegit dos més-. Durant el passat 2012, la campanya de navegació fluvial es va tancar amb un balanç "positiu". En total, es van registrar 30.703 usuaris, un 2% més que el 2011; així com el pas de 3.120 embarcacions -un creixement del 7%- i 11.041 piragües -un 6% més respecte l'any anterior-.

Segons ha apuntat, aquestes xifres haurien pogut millorar si el llagut 'Roiget', un dels de major capacitat, no hagués estat fora de servei durant l'estiu per problemes tècnics. "Hauríem pogut registrar un 10 o un 12% més, unes 3.000 o 4.000 persones més", ha valorat. Amb la seva posada en marxa, juntament amb les embarcacions d'Ascó i Benifallet, així com embarcacions petites i piragües, la navegabilitat pugui assolir uns registres superiors.

Via ACN (Jordi Marsal)
Imatge Generalitat de Catalunya

1 comentari:

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta