24 de juny del 2013

El nou pla hidrològic de l'Ebre se sotmetrà a aprovació del Consell de l'Aigua de la Conca el 4 de juliol

TERRES DE L'EBRE.- La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha convocat un Consell de l'Aigua de la Conca per aprovar la proposta del projecte de Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre el proper 4 de juliol, a la seu de l'organisme, a Saragossa. Així ho explica l'Agència Catalana de Notícies aquest dilluns. El text incorpora algunes de les 1.619 al·legacions que ha rebut durant els sis mesos que ha estat sotmès a exposició pública. Però, segons va reconèixer el mateix ministre Miguel Arias Cañete aquest setmana passada al Senat, cap de les al·legacions presentades per la Generalitat. De fet, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) també va advertir fa uns dies que tampoc confien en què s'incorporen al pla de conca les seues al·legacions, fonamentades en la reclamació d'un cabal mediambiental en la línia del que proposava la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre.

Superada aquesta fase, l'esborrany ha de ser sotmès a la conformitat del Comitè d'Autoritats Competents, l'endemà, i a partir d'aquí només queda elevar-lo al Consell de Ministres perquè puga aprovar-lo definitivament en forma de Reial Decret. El pla implica totes les administracions i usuaris i, segons el comunicat emès per la CHE, busca l'equilibri entre el bon estat ecològic i les demandes actuals i futures. El text fixa en clau d'horitzó que més del 85% de les masses d'aigua de la conca assoleixin un bon estat ecològic. Es considera que el punt de partida és positiu ja que, fruit de l'evaluació prèvia, han determinat que el 70% d'aquestes masses es troba en bon o molt bon estat.

La confrontació amb la Generalitat està servida, ja que el ministre d'Agricultura va afirmar dimarts passat al Senat que el règim hídric per al tram final de l'Ebre que es reclama des de Catalunya "està fora de tota lògica". Arias Cañete va rebutjar completament els informes aportats per la Comissió per a la Sosteniblitat de les Terres de l’Ebre. En resum, Arias Cañete va assegurar que els cabals proposats des del territori, que són els reclamats també per la Generalitat i pel Parlament de Catalunya, són irreals i inassumibles.

Per la seua banda, la PDE va advertir que el govern espanyol pot caure en el "ridícul europeu" si manté la proposta del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre que redueix el cabal ambiental del tram final a uns 106 metres cúbics per segon de mitjana. Després de conèixer que la CHE ha rebutjat les al·legacions del govern català, els antitransvasament consideren que la desestimació de les seues esmenes, que segueixen una línia molt similar, evidenciaria una "intromissió política massa escandalosa" en la qüestió. El moviment antitransvasament no oculta la seua preocupació davant del que consideren un calendari que el ministre d'Agricultura, ha avançat tot anunciant l'aprovació imminent dels plans de conca -possiblement aquest mes de juliol-; un posterior pacte nacional de l'aigua i, finalment, un pla hidrològic nacional el 2015 que es basaria, novament, en els conceptes d'excedents hídrics i de solidaritat entre conques, l'eufemisme que utilitza el govern del PP per referir-se a la política d'embassaments i transvasaments.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta