22 de juliol del 2013

La unitat de radioteràpia de Jesús compleix cinc anys amb 1.479 pacients atesos i un estalvi de 37.500 viatges fora de les Terres de l'Ebre

JESÚS (Baix Ebre).- Prop de 1.500 pacients amb càncer de les Terres de l'Ebre que han hagut de ser sotmesos a tractament de radioteràpia han pogut evitar uns 37.500 desplaçaments, principalment a Reus, arran la posada en funcionament, fa cinc anys, de la nova Unitat de Radioteràpia de les Terres de l'Ebre. Segons els responsables de la societat Sagessa, que gestiona la unitat, aquest estalvi ja ha permès cobrir els prop de 5 milions d'euros de la instal·lació. L'equipament, ubicat al complex de l'Hospital de la Santa Creu de Jesús-Tortosa i que funciona com a unitat satèl·lit -la primera en marxa a Europa- de l'Hospital Sant Joan de Reus, possibilita també que un 95% dels pacients amb càncer pugui rebre tractament a les Terres de l'Ebre.

El director de l'àrea d'Oncologia de l'Hospital de Sant Joan, Josep Gumà, ha destacat que la posada en marxa de la unitat ha permès equiparar, en bona mesura, el nivell assistencial de les Terres de l'Ebre amb el Camp de Tarragona, pel que fa a possibilitats de tractament per a pacients de càncer. En aquest sentit, ha recordat que l'accelerador lineal, la part més costosa del complex, s'hauria d'haver instal·lat igualment al centre reusenc per poder donar servei als pacients ebrencs. "No podíem crear tota la unitat de radioteràpia", ha indicat.

Es tracta d'un plantejament innovador a Europa -només s'havia assajat als Estats Units i es comença ara a introduir al Regne Unit-, que es basa en l'habilitació d'una "unitat satèl·lit". Aquesta organització ha fet possible que, des de 2008, un total de 1.479 persones afectades per algun càncer hagin pogut rebre la mitjana de 30 sessions d'aquest tractament a Tortosa mateix, evitant uns 37.500 desplaçaments fins a Reus.

Els pacients només han hagut de fer una primera visita a l'Hospital Sant Joan per la planificació del procés que es desenvolupa a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús, amb la instal·lació d'un "aparell bessó" al de Reus -que en cas d'avaria poden tractar els diferents pacients sense necessitat de proves complementàries-. L'equip assistencial d'oncòlegs i físics es desplaça diàriament des de Reus i treballa amb un equip de tècnics i infermers format per quatre persones.

D'acord amb les dades recollides durant aquests últims cinc anys, el tipus de tumor més tractat ha estat el de càncer de mama, en un 29% dels casos; seguit pel càncer de pròstata, en un 19%; i ja en menor proporció els de recte, pell, cap i coll, i pulmó. A l'accelerador lineal se li va afegir l'any 2010 una unitat d'ortovoltatge per al tractament de càncers de pell. Gumà certifica que els tipus de càncer presents al territori no es diferencien del patró epidemiològic "típic del Sud d'Europa".

La posada en marxa d'aquesta unitat a l'Hospital de la Santa Creu -que disposa també d'una unitat de Cures Pal·liatives Oncològiques, servei de psicoongologia i pot recollir les mostres per a test genètics-, permet de forma coordinada amb els serveis oncològics de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i del mateix Hospital Sant Joan de Reus oferir un tractament integral del càncer que, en el cas de les Terres de l'Ebre, segons Gumà, pot arribar al 95% dels casos.

"Tenim tot el que s'ha de tenir perquè un pacient d'aquí disposi del mateix que té un de Barcelona", ha reblat. Únicament alguns tractaments específics dins la radioteràpia, com la braquioteràpia, o cirurgies poc freqüents i especialitzades -càncers de fetge, pàncrees o esòfag - s'han de dur a terme en centres grans de l'àrea de Barcelona la major part de casos, atès el major nivell d'expertesa que suposa la regularitat en la pràctica. L'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, a més, pot aplicar tots els tipus de quimioteràpia. Segons ha anunciat el responsable dels serveis territorials de Salut a les Terres de l'Ebre, Albert Gómez, un nou Pla Oncològic en l'àmbit provincial ha de permetre definir en les derivacions que s'aplicaran en casos concrets.

Els responsables polítics del grup Sagessa, empresa participada per diferents ajuntaments del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, han mostrat la seua satisfacció pels cinc anys de funcionament de la unitat i els resultats de la descentralització, que han permès aquest nivell d'estalvi, segons ha destacat la consellera delegada i segona tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Reus, Teresa Gomis.

Els ajuntaments volen gestionar la salut

En aquesta mateixa línia, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha subratllat l'aspecte qualitatiu del servei i ha volgut anar més enllà reivindicant la capacitat dels ajuntaments catalans de continuar gestionant competències en matèria de salut davant l'amenaça que pot suposar l'aprovació, per part del govern espanyol, d'una reforma de la Llei de Bases de Règim Local que ho impediria explícitament -així com en el cas de l'ensenyament i els serveis socials-.

"Si no hagués estat per l'administració local, i Sagessa ho és, aquesta unitat no s'hauria pogut implementar", ha insistit. En aquest sentit, s'ha mostrat confiat que el Parlament aprovi una llei que eviti aquest extrem i permeti els municipis continuar mantenint aquest model sanitari, "un paper que volem continuar exercitant", sense efectes, ha assegurat, en les finances municipals en actuar com a gestors de fons concertats amb la Generalitat.



Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta