28 d’agost del 2013

L'Audiència manté imputats l'exdirector de Finances i dos inspectors pel cas de la Cooperativa de l'Aldea

L'ALDEA (Baix Ebre).- L'Audiència de Tarragona ha ratificat la imputació de l'exdirector general de Política Financera de la Generalitat, Ferran Sicart, així com dels inspectors Pau Benito i Ramon Cortacans en les diligències prèvies obertes pel jutjat número 1 de Tortosa per la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aldea. L'advocat de la Generalitat va presentar recursos d'apel·lació contra aquestes imputacions amb l'argument que no haurien incorregut en cap responsabilitat a l'hora de controlar i fiscalitzar la situació financera de l'entitat. Però l'Associació d'Afectats va impugnar aquesta maniobra en considerar que la inacció dels responsables de Finances podria haver causat la fallida.

El magistrat Francisco José Revuelta descarta possibles defectes formals que podrien suposar la nul·litat de les imputacions i les considera ajustades a dret, d'acord amb els arguments esgrimits per la jutgessa de Tortosa en el curs de les diligències prèvies que podrien desembocar en acusacions formals i una vista oral. A més, subratlla que les suposades responsabilitats de Sicart, Benito i Cortacans en el control de la secció de crèdit de la Cooperativa hauran de ser avaluades conjuntament en el procés per la estreta vinculacions que presenten.

La resolució de l'Audiència recorda a la Generalitat que la imputació de l'exidrector general i els dos inspectors "en cap cas es pot equiparar" a un auto de processament, tal i com va suggerir l'advocat en la redacció del recurs. "És la primera crida que es fa a aquestes persones", sosté el text judicial al qual ha tingut accés l'Agència Catalana de Notícies (ACN). En aquest mateix sentit, apunta la necessitat de fonaments d'indicis per justificar la imputació, però admet té un caràcter "dinàmic", fet pel qual es poden acabar mantenint o aixecant.

Tant Fiscalia com els socis impositors afectats van rebutjar de ple les argumentacions de la Generalitat i van reclamar el manteniment de les imputacions. De fet, el president de l'Associació, Jordi Gas, va remarcar en declaracions a l'ACN la responsabilitat de la Generalitat en el control i fiscalització de la secció de crèdit. Consideraven que si els tribunals aixecaven la imputació es podien reduir dràsticament les possibilitat de recuperar els 4,5 milions d'euros d'estalvis entrampats en la fallida de la secció de crèdit.

L'advocat de la Generalitat va intentar posar en qüestió la responsabilitat dels tres imputats en les suposades deficiències del procés d'inspecció per part de la Direcció General de Finances que va conduir a la fallida de la societat, tal com destacava l'administrador concursal, Mariano Hernández, en el seu informe al Jutjat Mercantil de Tarragona presentat fa més d'un any. Segons adduïa en el recurs, la Generalitat "no té cap competència sobre la vida interna de les Cooperatives", més enllà d'algunes infraccions concretes, i que no exerceix sobre aquestes entitats cap "tutela tuïtiva".

"Defugir" responsabilitats

L'Associació d'Afectats, en canvi, els retreu la voluntat de "defugir" la seves responsabilitats legalment atribuïdes, tot recordant que la Llei de Cooperatives catalana ha d'exercir les funcions de "tutela de les entitats financeres i de crèdit", essent el Departament d'Economia i Finances el competent per dur a terme aquestes tasques, inspeccionant directament les seccions de crèdit, la seva situació financera i patrimonial. "És un fet acreditat que la Generalitat va abandonar les seves funcions i va consentir aquelles irregularitats, gènesi del procediment concursal de la Cooperativa", van assegurar els representants legals dels impositors.

Citant l'exhaustiu informe d'Hernández, els afectats apunten que l'administració catalana tenia coneixement l'any 2007, arran de l'informe elaborat per Cortacans, d'una llarga llista d'irregularitats en la gestió de l'entitat. L'administrador, que qualificava els fets de "gravíssims" i denunciava l'abandonament de funcions per part de la Generalitat, feia referència a la inclusió del logotip de Caja Madrid -actual Bankia- a les llibretes, que podia portar a "confusió" -i que podia ser sancionada pel Banc d'Espanya amb entre 0,5 i 1 milió d'euros-, així com l'ús d'elements identificatius o publicitaris relacionats amb caixes d'estalvis, per les quals la Generalitat hauria d'haver imposat sancions per faltes "greus i molt greus", amb multes de 300.000 euros i la inhabilitació de la mateixa Cooperativa.

Cortacans, el primer dels inspectors en comparèixer davant la jutgessa, inicialment com a testimoni i després com a imputat, no només va elaborar l'informe de 2007 sinó que va participar després en la inspecció de 2011, quan la secció de crèdit va bloquejar els comptes i la Cooperativa va acabar fent fallida. "És inversemblant que al·legui haver cregut que les deficiències observades el 2007 s'havien solucionat al constatar que va ser el mateix inspector qui va determinar el 2011 que seguien existint", raonaven els advocats dels afectats.

A més de Sicart, Benito i Cortacans continuen com a imputats l'exgerent, Daniel Ferré; els seus dos fills; el seu cunyat, José Chavarría; l'exdirector de la secció de crèdit, Enric Sabaté; l'expresident de la junta rectora de l'entitat, José Fernando Falcó; l'extresorer, Joan Benito; i l'exsecretari, Lluís Gilabert.

Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta