7 d’octubre del 2013

Els alcaldes catalans i el delegat a l'Ebre havien sol·licitat assistir a la reunió del Castor a través del subdelegat a Tarragona

MADRID.- Poques novetats en la reunió convocada a Madrid pel Ministeri d'Indústria sobre el projecte Castor, a la qual no han pogut assistir els alcaldes dels municipis ebrencs afectats per l'onada de terratrèmols. El principal representant de la part catalana ha estat el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, designat pel mateix president de la Generalitat, Artur Mas, tenint en compte que el govern va activar dijous el pla Sismicat. També hi han assistit el secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, i el vicepresident de la Diputació de Tarragona, el jesusenc Pere Panisello.  A les portes de la reunió, Espadaler ja hi havia fet palès el malestar pel fet que el Ministeri no hagués convocat els ajuntaments de la part catalana, ja que els de la part valenciana sí que hi han estat convidats: Vinaròs, Benicarló i Peníscola.


Segons Espadaler, l'única excusa que els ha donat el Ministeri és que els alcaldes catalans no havien demanat assistir-hi. Però el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha revelat aquest dilluns, en una entrevista a Canal 21 Ebre, que tant ell com l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, havien acordat divendres amb el subdelegat del Govern a Tarragona, Jordi Sierra, sol·licitar l'assistència dels alcaldes ebrencs. Segons Pallarès, el subdelegat ha actuat "com un cavaller" i es va comprometre a fer la gestió. Però el delegat ha explicat que el mateix divendres al vespre Sierra el va trucar per comunicar-li, tant a ell com a l'alcalde d'Alcanar, que no se'ls convocava a la reunió d'aquest dilluns a Madrid.

Per la seua banda, el conseller de l'Interior, Ramon Espadaler, ha criticat la opacitat del Ministeri d'Indústria després de la reunió que ha mantingut amb el ministre José Manuel Soria sobre els sismes provocats per la planta Castor. "Sortim pràcticament com hem entrat", ha afirmat des de Madrid. La Generalitat enviarà aquest mateix dilluns tota la informació de què disposa a la fiscalia de Medi Ambient, i en els pròxims dies sol·licitarà per la via judicial més informació a l'empresa del magatzem Casto. El conseller ha lamentat que el Ministeri s'excusi en el fet que es tracta d'una "informació sensible" per no transmetre les dades de què disposa. Espadaler ha lamentat que el govern espanyol no hagi donat una informació "més detallada" i ha recordat que en la mesura que la Generalitat té competència en Protecció Civil ha de disposar de dades que són "imprescindibles" per exercir-la amb normalitat.

Segons el conseller, a la reunió el ministre Soria ha explicat als presents que Castor estarà paralitzada fins que no es tingui la seguretat que no hi ha perill. El conseller veu "altament improbable" que el magatzem pugui continuar actuant en el futur. De moment, però, encara no es pronuncia sobre si el Govern demanarà o no la clausura definitiva. A la reunió, el conseller també ha deixat constància del "malestar" dels alcaldes catalans de la zona afectada, que no han estat convidats. En canvi, el govern espanyol si que hi ha convidat els alcaldes del Baix Maestrat. Segons Espadaler, l'excusa del ministre ha estat que els alcaldes catalans no havien sol·licitat la trobada, una "excusa poc elegant".

La reunió amb Soria ha durat poc més d'una hora i a més d'Espadaler hi ha assistit el president valencià, Alberto Fabra, i representants dels ajuntaments afectats al País Valencià. El president de la Generalitat Valenciana ha assegurat aquest dilluns que els treballs al Castor no es reprendran fins que no estigui absolutament garantida la seguretat dels ciutadans i de la zona. El president valencià ha considerat "molt positiva" la trobada i ha dit que cal llençar un missatge de tranquil·litat a la població davant els darrers episodis sísmics. "O es té l'absoluta seguretat que no generarà cap alarma ni cap moviment sísmic o aquesta planta no es pot obrir", ha dit Fabra. El cap del Consell també ha informat que el Pla especial de risc sísmic del País Valencià indica que en l'actualitat els moviments tenen una intensitat baixa , i ha apuntat que si en els pròxims dies es manté aquesta intensitat serà motiu de tranquil·llitat per a la població .

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta