10 d’octubre del 2013

L'Estat vol declarar lesiva una clàusula del contracte del projecte Castor per evitar indemnitzacions

MADRID.- El ministre d'Indústria, Comerç i Turisme, José Manuel Soria, ha explicat aquest dijous que el govern espanyol ha sol·licitat al Tribunal Suprem que declari "lesiva" una de les clàusules del contracte de concessió per a l'explotació del magatzem de gas Castor en considerar que és "abusiva". En concret, ha dit Soria, es tracta de la part del contracte que estipula que l'estat espanyol haurà d'indemnitzar l'operadora en cas "de finalitzar la concessió", tot i que hi hagi "dol o negligència" per part de l'empresa. "Creiem que si hi ha dol o negligència no s'ha d'indemnitzar per res", ha sentenciat el titular d'Indústria.



José Manuel Soria ha fet aquestes manifestacions durant la seua compareixença al Congrés per explicar l'estat actual del projecte del magatzem de gas Castor, en què també ha volgut desvincular l'executiu de Rajoy d'aquest contracte de concessió en assegurar que es tracta d'un Reial decret de concessió administrativa de 2008, és a dir, de l'executiu anterior, del PSOE. Així mateix, ha explicat que el cost aproximat del projecte d'emagatzematge podria rondar els 1.700 milions d'euros, tot i que ha reconegut que el ministeri ha sol·licitat un auditoria per tal de concretar-ne el cost real.

Soria ha acabat revelant aquest extrem davant la insistència dels diferents grups de la cambra per saber qui hauria d'assumir el cost del projecte, en cas d'haver d'aturar i tancar definitivament el magatzem. Precisament, han estat grups com Iniciativa, els PSC, ERC, o CiU els que han sol·licitat més transparència i comunicació al ministre Soria.

Per part d'ICV-EUiA, Laia Ortiz, ha expressat a més el malestar de la formació i de la ciutadania per la proximitat de les centrals nuclears d'Ascó i de Vandellòs, mentre que el diputat del PSC, Francesc Vallès, ha denunciat una mala política de comunicació i la manca de coordinació per part del ministeri. El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha demanat directament el tancament de Castor i el diputat de CiU, Martí Barberà, ha exigit transparència, claredat i una explicació sobre la "història d'aquest projecte".  

Al llarg de la seua compareixença, el ministre d'Indústria, Energia i Turisme ha subratllat que l'Institut Geològic Miner i l'Institut Geogràfic Nacional "coincideixen a sostenir que hi ha un risc molt limitat que hi hagi moviments sísmics rellevants en el futur" pel magatzem de gas Castor, però ha afegit que els experts desaconsellen "extreure el gas coixí injectat perquè es desconeix com podria afectar en aquest moment als equilibris de l'estructura".

També ha assegurat que tant el govern espanyol com els governs de la Generalitat de Catalunya i Valenciana estan preparats "per actuar davant qualsevol eventualitat". De fet, ha dit que els governs autonòmics afectats ja han activat els seus respectius plans sísmics que preveuen controls exhaustius de la situació i que, en cas d'anar més enllà, intervindria el govern espanyol.

El titular de la cartera d'Indústria ha recordat que arran de l'increment de la intensitat dels sismes, el ministeri va ordenar la paralització de les tasques d'injecció de gas coixí i ha assenyalat que es mantindrà "fins que no tinguin l'absoluta certesa que la instal·lació és segura". Així mateix, ha afegit que l'activitat no es reprendrà mentre "no es garanteixi la seguretat de les persones, el Medi Ambient i les instal·lacions".

Soria ha dit que el govern espanyol es troba a l'espera dels informes que estan elaborant l'Institut Geològic Nacional i l'Institut Geològic Miner sobre la viabilitat de la continuïtat dels treballs al magatzem Castor i ha apuntat que el tancament serà definitiu en el supòsit que "no hi hagi seguretat plena per a les persones" a conseqüència de la injecció de gas.

Així mateix, ha insinuat que arran de la conjuntura econòmica i de la baixada de la demanda de gas pot haver una sobre-capacitat d'infraestructures d'aquesta mena, però ha afegit que la complexitat administrativa i econòmica del projecte Castor faria difícil desfer-se d'aquesta planta.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta