25 de novembre del 2013

Amposta dissol la societat urbanística municipal GURSAM a causa de la crisi immobiliària


AMPOSTA (Montsià).- El ple de l'Ajuntament d'Amposta ha aprovat aquest dilluns al migdia la dissolució i liquidació de la societat anònima urbanística municipal GURSAM, arran la caiguda del mercat immobiliari dels últims anys i la possibilitat que el consistori hagués de fer front a pèrdues durant els pròxims mesos. La decisió suposa que serà el mateix consistori qui, a partir del pròxim gener, assumirà tant els 600.000 euros de passiu en crèdits bancaris contrets per la GURSAM en la compra d'edificis i terrenys, així com els més d'1,5 milions d'euros en actius dels quals disposa. La votació al ple ha comptat amb els vots favorables de l'equip de govern de CiU i els grups del PSC i PxC a l'oposició, així com l'abstenció d'ERC.


Destinada, sobre el paper, a la compra d'edificis i terrenys, especialment al nucli antic, per endegar projectes d'habitatge per fomentar la presència de joves a la zona, la GURSAM s'ha vist engolida també per la gran punxada de la bombolla immobiliària i l'estrangulament del crèdit per part de les entitats financeres. La societat es trobava pràcticament inactiva durant els dos últims anys i el seu personal -només una persona estava contractada directament i predominava l'assessorament extern- estava ja integrat a l'estructura de l'Ajuntament.

Davant la possibilitat que durant els pròxims mesos comencés a acumular pèrdues, el govern municipal ha sotmès al consell d'administració i al ple la necessitat de dissoldre i liquidar la societat durant els pròxims mesos. "Al cap del temps, tot el que ha afectat al negoci immobiliari ha afectat la GURSAM", ha reconegut l'alcalde, Manel Ferré. Malgrat tot, ha destacat que el consistori no només assumirà els préstecs i passiu financer, per valor d'uns 600.000 euros, sinó que amb la subrogació de drets i deures incorporarà actius per valor de més d'1,5 milions d'euros.

L'alcalde ha valorat la tasca efectuada per la societat durant els últims anys, amb projectes per crear promocions d'habitatge al carrer del Sol i als carrerons del nucli antic per mantenir els sectors joves de població i evitar que marxin de la zona. Però la crisi del totxo ha convertit aquests projectes en paper mullat. Segons ha apuntat l'alcalde, una bona part dels crèdits de la GURSAM corresponen també al préstec per als terrenys de la marina seca del club nàutic. El tancament, però, no suposa desestimar totalment la idea. "La situació immobiliària és la que és i això pot trigar bastants anys en revifar. "Si ho fa, podríem crear una nova societat anònima municipal", ha apuntat Ferré.

L'oposició ha assegurat entendre aquesta necessitat de dissoldre i liquidar, de la qual se n'encarregarà una comissió formada per cinc regidors, dos dels quals de l'equip de govern. Això, però, no ha evitat les crítiques del principal grup de l'oposició, ERC, que tot i abstenir-se, ha criticat l'ús que s'ha fet de la GURSAM. "L'Ajuntament no hauria hagut d'actuar com un agent de la propietat immobiliària, però exceptuant algunes actuacions positives, s'hauria pogut utilitzar per a moltes altres coses d'interès comú i social", ha assegurat el portaveu republicà, Adam Tomàs. En aquest sentit, ha preguntat per què, l'empresa no disposava de cap local propi en una de les seves promocions, per exemple.

Per la seva banda, el PSC ha votat a favor de la proposta, tot recordant que a principis d'any va demanar mantenir la societat mentre no tingués números rojos, a l'espera de possibles canvis en el mercat immobiliari. "És el més responsable abans d'entrar en pèrdues i que l'Ajuntament hagi de fer aportacions extraordinàries", ha assegurat el portaveu socialista, Antoni Espanya. També a favor de dissoldre s'ha mostrat el regidor de Plataforma per Catalunya, German Ciscar, amb l'argument que l'empresa només acumulava deutes i no tenia ingressos. "O dissolíem o anava a la via judicial", ha abundat, sense deixar de retreure a l'equip de govern manca de previsió.

Pagaments a 34 dies

D'altra banda, el ple ha servit a l'equip de govern per donar compte de l'estat actual de les finances municipals. Ferré s'ha felicitat perquè el consistori ha passat de pagar els seus proveïdors dels 108 dies del primer trimestre d'enguany, als 64 del segon i als 34 d'aquest últim tercer trimestre. La intenció de l'equip de govern és continuar rebaixant aquesta xifra, un fet que dependrà en bona mesura, ha reconegut l'alcalde, dels pagaments pendents d'administracions superiors.

En l'apartat de mocions, l'equip de govern ha rebutjat una proposta d'ERC que reclamava el suport municipal a la consulta per la independència amb una proposta clara, amb l'argument que el pronunciament interferiria amb la tasca del Govern en aquesta línia. CiU tampoc ha acceptat una moció republicana demanant un pla per donar comerç a la ciutat.

Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta