21 de novembre del 2013

Els nous gegants de Tortosa seran batejats com a Ramon Berenguer IV i Peronella d'Aragó, al Cucafera Folk


TORTOSA (Baix Ebre).- La música i el folklore popular tenen una nova cita a Tortosa els dissabtes 23 i 30 novembre amb l'onzena edició de la Mostra de Folklore Popular "Cucafera Folk", que organitzen conjuntament la Colla Jove de Dolçainers i l'Ajuntament de Tortosa. Els actes arrenquen aquest dissabte, 23 de novembre, a partir de les 11.30 hores, amb el pregó, que enguany va a càrrec de l'Agrupació de Confraries de la Setmana Santa. Tot seguit, es farà la plantada i benvinguda dels gegants de Barcelona, Vic, Móra d'Ebre, Gandesa, Amposta i Tortosa, i també els de les entitats 4+1, Lo Golafre i Colla Jove de Dolçainers. A les 18.15 hores de la tarda, a la plaça de l'Ajuntament, es farà l'acte de bateig dels gegants Ramon Berenguer IV i Peronella d'Aragó, que apadrinaran els gegants de Barcelona Jaume I i violant d'Hongria, i els de Vic, els Comtes d'Osona.

El dissabte 30 de novembre, a la plaça de l'Ajuntament (11.00h), es faran tallers de portadors de nanos i gegants, i a les 12h, a l'Espai Mossèn Sol, l'Associació d'Artesans de les Tetres de l'Ebre presentaran les seues interpretacions de la Cucafera. Finalment, a partir de les 17 hores, hi haurà el seguici festiu de la Colla Jove, tancant el Cucafera Folk amb els nanos, cucafera, lo Carrau, gegantons i gegants.

4 comentaris:

  1. Els que van estafar als musulmans amb una traïció al pacte que havien fet. Pos los noms podrien ser uns altres, estos de tortosins res de res.

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. ...fueron matrimonio, el en 1131, heredo el trono (ducado) de Barcelona por fallecimiento de su padre el IIIº y despues se caso (o lo casaron) con Petronila (o Peronella) hija del rey de Aragon, por eso Catalunya y Aragon estuvieron unidos (pero no revueltos) ya que cada territorio seguia teniendo sus leyes, privilegios y costumbres, ademas el reino de Aragon se estipulo que lo tenian que heredar los hijos de ella...pactaron con el rey de Castilla de no agredirse mutuamente, por lo que uno conquistaba hacia el sur y el catalano-aragones conquisto todo el levante y la parte occidental, LLeida, Tarraco, Tortosa... aunque hicieran un pacto con los moros, no cuajaba porque el castellano depredaba todo lo que podia a los arabes, asi que el se vio forzado a depredar todo lo que pudo, sino Tortosa estaria a punto de ser castellana, cosa que 600 años mas adelante si lo fue, y al caracter actual tortosino tiene mas de castellano que de catalanista, bueno en la actualidad en la mayor parte de las nuevas generaciones que ahora hay, son muy diferentes de las generaciones de nuestros mayores...

    ResponElimina
  4. Me pregunto si aquests gegants s'han fet en part o totalitat de pressupost municipal...la següent pregunta és: Calien més gegants?si no me'n deixo cap tenim quatre parelles de gegants a Tortosa, si és per iniciativa d'una associació cap crítica, però si hi ha l'Ajuntament darrera, senzillament no li trobo el sentit...a més (però aiò és una apreciació purament subjectiva) estèticament no màgraden gens. En quant a Ramon i Peronella...pos la història de Tortosa segons Albertito me sona tant friki com les del Pio Moa, on un posa "catalan" o " republicano" l'altre li fica "castellano" o "español", copiar i pegar i llestos...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta