29 de gener del 2014

Continua la campanya popular a Tortosa per restaurar la coberta i la llanterna de la capella de la Cinta


TORTOSA (Baix Ebre).- La Reial Arxiconfraria de la Cinta s’ha proposat impulsar la campanya popular per restaurar la coberta i la llanterna de la capella de la Cinta de la catedral de Tortosa, que va iniciar ara fa uns mesos coincidint amb les festes de la Cinta. L’impuls es concreta en una campanya que porta per títol “Jo també restauro la capella de la Cinta!”. Amb la campanya es vol posar de manifest que es necessita tothom per restaurar el trencadís de la coberta i garantir la impermeabilització i l’estanquitat de la llanterna; retornar-la a l’ornament inicial; restaurar-ne els vitralls, i totes les formes malmeses. Per unir-se a la campanya, es demana una aportació econòmica personal a través d’un compte bancari creat per a aquest motiu. S’utilitza també una altra fórmula, molt més directa, a partir de donatius personals en el moment de rebre un targetó que s’editarà.


Una vegada rebuts els permisos oficials per iniciar la restauració de l’obra, i a partir del projecte redactat per l’arquitecte de la catedral, Josep Lluís, es netejarà i es condicionarà un espai que no va ser intervingut durant la restauració que es va realitzar a l’interior de la catedral, del 1995 al 1997. En aquells moments, els treballs de restauració van ser molt diversos i en diferents disciplines, que van des de la impermeabilització de cobertes, tot passant per la consolidació d'algunes parts estructurals, la neteja dels marbres existents, fins a la complexitat de la recuperació dels conjunts escultòrics i la pintura mural, i l'adequació del presbiteri a les noves propostes conciliars. Els artífex del projecte, el degà i prior de la Cinta, monsenyor Manuel García Sancho, i l'arquitecte Josep Lluís amb la col·laboració de Pau Iriondo, van marcar-ne les pautes. Els treballs de factura en la fàbrica van ser realitzats pel restaurador Emili Julià i la dauradora Maria Torné.

Ara la nova intervenció es concreta bàsicament en tres punts, que són la restauració dels vitralls per garantir l’estanquitat de la llanterna, la restauració del trencadís de la cobertura per obtindre’n la impermeabilització i retornar l’ornament inicial i, finalment, la restauració del penell tot sanejant l’element de l’òxid existent, restauració de les formes malmeses i la fixació a la base de manera ferma un cop passivat l’efecte de l‘òxid. Com va passar ara fa vint anys, el cost principal de les obres ve condicionat pel complicat del sistema de bastides i, com en aquella ocasió, la capella no es tancarà al culte.


Per a Gerard Ginovart, primer majordom de la Reial Arxiconfraria de la Cinta, el repte de la reforma és engrescador: “Estem davant d’una nova oportunitat de demostrar la nostra vocació “cintera” i ajudar a fer una restauració imprescindible, d’una banda per arranjar una part de la capella que està en mal estat, el revestiment ceràmic exterior o l’aspecte deslluït que presenta el penell que corona la cúpula, i de l’altra per evitar que l’entrada d’aigua de pluja puga afectar el conjunt pictòric interior”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta