28 de febrer del 2014

Bel (CiU): 'En una Catalunya estat, les pensions serien millors'


JESÚS(Baix Ebre).- "Que no amenacin amb les pensions, perquè en una Catalunya estat serien millors". Així ho va afirmar l’alcalde de Tortosa i senador de CiU, Ferran Bel, durant la xerrada que va fer dijous al vespre als jubilats del poble de Jesús. Bel va repassar la situació econòmica actual i va acabar pronosticant un futur millor en una Catalunya estat. Bel va ser invitat pel casal de jubilats Sant Francesc a pronunciar una conferència a la sala Jordi Brull de l’EMD de Jesús, per tractar diversos temes d’actualitat nacional.

En el marc de la xerrada, les inquietuds dels jubilats es van centrar, sobretot, amb l’amenaça i la por a que no es pagaran les pensions si Catalunya assoleix l'estat propi. L’alcalde, que professionalment és economista i imparteix classes de fiscalitat a la URV, va confirmar que, en tot cas, "les pensions serien millor" en cas de separació, ja que a Catalunya hi ha més gent que aporta al sistema de repartiment de les pensions i té una població menys envellida que la resta de l’Estat. “Les pensions les paguem els qui ara estem cotitzant, per tant, si a Catalunya hi ha un pèl més de població activa és obvi que sortirem guanyant”, va dir Bel.

Tot això, “sense comptar amb els 16.000 milions d'euros que se’n van i no tornen de Madrid", concretament el 8% del PIB. "Amb aquests diners, tindríem una situació més favorable que la que estem tenint”, va afegir-hi. "A més de ser molt solidaris, hem hagut d’escoltar que en d’altres comunitats amb els nostres diners disminueixen l’IRPF o paguen l’extra als funcionaris o fan arribar l’AVE a poblacions gairebé fantasma. Com poden explicar que Extremadura tingui el 33% de la població treballant de funcionari?”, va preguntar-se el senador de CiU.

Finalment, Bel va voler recordar que perquè Catalunya sigui un estat, el primer que cal fer és votar a la consulta “que ens volen impedir que celebrem". "Quin països volen evitar al segle XXI que la població sigui consultada? Hi ha res més democràtic que una urna? Doncs, hi ha gent a l’Estat espanyol que no ho entén o no li interessa. Per què serà?”, va insistir. L’acte va acollir un públic força nombrós persones i va comptar amb la presència de Víctor Ferrando, regidor jesusenc, i Pere Panisello, president de l’EMD de Jesús.

Imatge Marc Pelejà a Twitter

5 comentaris:

  1. " L’acte va acollir un públic força nombrós ". Bé, 24 persones.
    Ni Bel ni ningú pot parlar amb un mínim rigor d'aquests 16.000 milions ( objecte de controvèrsia pel que fa a la quantia ) com si l'endemà de la proclamació de la independència els haguéssim de tindre al calaix. És mentida, i ell ho sap.
    Desconec si va parlar dels anys 2009 i 2010 en que a Catalunya vam rebre més del que vam aportar a la Seguretat Social. És ben cert que en una cicle de 15 anys, per exemple, el balanç total és negatiu per a Catalunya, però això no vol dir que no puguin hi haure anys positius: Rebre més del que s'aporta via cotitzacions.
    I efectivament, a Catalunya és un pèl més alta la proporció població activa/passiva: Els actius ( que treballen, cotitzen ) respecte als passius ( perceptors de pensions ), però només un pèl. De moment, tant a casa nostra com a la resta d'Espanya la proporció està als voltants de dos cotitzants per cada perceptor . ( Cal puntualitzar que entre els passius també n'hi ha que cotitzen ) .

    En qualsevol cas, tant en una Catalunya independent, com en la situació actual, les pensions, a més de dependre de l'economia, dels recursos, dels cotitzants en cada moment ( atès el sistema de repartiment ) també dependrà i molt de la voluntat política. Vull dir, la independència, per ella mateixa, no garantiria millors pensions. I si, ara per ara, Catalunya té una població menys envellida; però això és un " mal " que ho cura el temps. Precisament si a l'esperança de vida, afegim la natalitat reduïda etc. podem arribar a la situació d'un índex d'envelliment comparables als que ara té Espanya.
    Amb tot, tampoc estic afirmant que Catalunya no pogués pagar les pensions. Però, la dada de menor índex de vells d'ara, tampoc hauria de portar a altres a concloure que d'aquí 15 anys serà igual i per tant, tot sostenible. I el mateix, òbviament, serveix per altres extrapolacions partint de les dades d'ara com si tot hagués de ser immutable.
    Només defenso una cosa : Pot ser millor, però també pot ser igual o pitjor. Això sí, per a molts ( no tots, eh ? ) dels que defensen amb els ulls tancats que serà tot millor, segur que, encara que fos pitjor, ells, no ho notarien gaire. I Bel, n'és un exemple.

    Extremadura, dit sigui de passada, no té " el 33% de la població treballant de funcionari ” En tot cas tindrà el 33 % de la població activa. Si parlem de població, Extremadura està al voltants del 8% de la població que treballa per a l'administració, mentre que a Catalunya no arriba al 4 %. Lo qual ja és prou escandalós, per cert.
    Ah, estaria bé que ara, els jubilats de Jesús, organitzin una xerrada amb algú que, si més no, pogués defensar que això de que " En una Catalunya estat, les pensions serien millors " és un hipòtesi, una mera hipòtesi . Sobre tot si ho lliguem a l'estatu quo .

    ResponElimina
  2. ...pero una vez tengamos la independencia se trabajara para que se vengan mas gente de fuera y multinacionales a implantar fabricas, ademas esta gente vendra a reforzar nuestro ejercito, tendremos que tener una potente fuerza disausoria para que los salvapatrias españoles se lo piensen, este ejercito sera tipo Israel, y lo de las pensiones estaran garantizadas, pero no para vivir en plan lujoso...

    ResponElimina
  3. Aviam, una sobre-explotació dels recursos, per exemple L'Agricultura intensiva o la construcció, que podria ser on fa cap la immigració, es el "Pan para hoy, hambre para mañana" ja que és un creixement insostenible. Para muestra un botón, Espanya, incloent Catalunya.
    Jo soc partidari de "Creixement Zero" i de millora de la gestió" Ja hem tocat vores. Fins quan podem créixer? Seguim lo model d'Alemanya, que dona com a resultat la major desigualtat en sous de tota Europa? Lo creixement infinit és una incongruència més de totes les que te el capitalisme, i alguns "socialismes" inserits en el capitalisme.
    Mireu on ha acabat Russia o la Xina! Al final, al bollo!

    ResponElimina
  4. Home, ja només faltava escoltar a l'inefable Sr. Fer-ho Bé parlant de pensions ... i sense raonaments seriosos i aplicant el conte de la lletera ...

    Com és nota que els jubilats representem un terç de les persones que voten a les urnes, i que s'apropen eleccions ... Llàstima que tots els partits polítics, repeteixo, TOTS, només se'n recorden dels jubilats en èpoques electorals ...

    No vull rebatre cap ni una de les afirmacions esotèriques de l'alcalde, ni vull parlar d'aquesta hipotètica independència ( que a la millor serviria per tenir més vehicles de gama alta alguns salvapàtries ), només vull demanar al Sr. Alcalde que treballi més per Tortosa i els tortosins ( tots ), que no vagi tan per la capital i xafi Tortosa, que falta n'hi ha ...

    ResponElimina
  5. ...¡ji!,¡ji!,¡ji!... con lo de las PISCINITAS, yo ya he tenido bastante, y si se hace el TUNELITO (donde no hace falta), apaga y marchemonos...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta