11 de març del 2014

Arias Cañete es reunirà el 18 de març amb Santi Vila, però ja avisa que no tocarà gaire el cabal mínim de l'Ebre


MADRID.- El ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, es reunirà el proper 18 de març amb el conseller de Medi Ambient, Santi Vila, per tornar a parlar del nou pla hidrològic de l'Ebre i del cabal ambiental per al tram final del riu. Arias Cañete ho anunciat aquest dimarts al Senat espanyol, en dues respostes als senadors tortosins Joan Ferran Bel (CiU) i Joan Sabaté (PSC). El ministre s'ha mostrat -de nou- disposat a "dialogar" i "negociar" amb la Generalitat un augment dels cabals. Però el titular de Medi Ambient ha matisat que això serà sempre que ho demanin els "informes científics". Segons el ministre, l'executiu espanyol està disposat a analitzar "totes les preocupacions de Catalunya". Amb tot, Arias Cañete ha volgut deixar clar que en cap cas satisfarà totes les peticions del govern català, ja que això implicaria "deixar sense aigua" bona part dels regants, també els catalans. El pla de conca de l'Ebre que l'Estat va aprovar el 28 de febrer reserva al tram final del riu un cabal ecològic "per sobre dels 3.000 hectòmetres cúbics".

Arias Cañete ha fet aquestes manifestacions al Senat en resposta a les preguntes del senador de l'Entesa Joan Sabaté i del de CiU Ferran Bel, que li han demanat que augmenti aquests caudals ecològics per "donar garanties" de la supervivència del Delta. Tots dos han instat a Cañete a dialogar amb la Generalitat i a consensuar el pla. Segons el ministre, els cabals es defineixen "per criteris tècnics i científics" i el nou pla hidrològic de l'Ebre s'assenta en aquests cabals a 42 trams, de manera que es podrà comprovar el seu compliment "en tot moment".

També ha afirmat que el pla hidrològic ha estat "consensuat" amb el màxim d'actors i entitats implicades i "fixa per primera vegada un cabal ecològic al tram final de l'Ebre" que supera en un 10% la que marcava el pla anterior, de manera que "garanteix els drets de tots els usuaris de la conca". Segons el ministre, si per contra es complís el pla de conca que demana la Generalitat "un terç de Catalunya es quedaria sense aigua". En definitiva, segons Cañete, els cabals ecològics es podran modificar "sempre que els estudis tècnics revelin que els actuals no permeten mantenir de forma sostenible la funcionalitat i estructura dels ecosistemes o posin en perill el bon estat o potencial ecològic del riu en alguns trams".

En aquest marc, ha insistit que el pla es basa "en criteris científics" i "de nou comunitats autònomes, vuit estan a favor", totes menys Catalunya, on "els regants també estan d'acord amb el pla". "Considerem que l'acord final contribueix a integrar territoris i a cohesionar l'Estat espanyol", ha sentenciat.
Per la seua banda, Sabaté ha valorat positivament la predisposició mostrada pel ministre a “revisar el cabal si així s’aconsellés". El senador de l'Entesa li ha recordat “la importància del diàleg perquè hi ha un perill real si s'incrementa la regressió del delta per la manca d'aportacions de l'Ebre per insuficiència del cabal". Sabaté ha advertit també del perill de la salinització dels aqüífers i del risc d’afectació a la riquesa pesquera de la plataforma continental. Per Sabaté, això "és una exigència d'una societat avançada: la garantia de futur per al delta de l'Ebre".

Imatge Ferran Bel, a Instagram
Via ACN

4 comentaris:

  1. Aviam, tots sabem qui és aquest pardal, com les gasta, i a qui vol afavorir.
    La seva "intel·ligència ambiental" és gairebé zero. I imaginem que és tocat per la vareta del Rajoy i se'n va cap a Europa el "bon ambient" que hi donarà.
    El que no em sobta, però m'indigna, és que un tortosí encara li faci cas piulant que "M.A.Ca ñete em manifesta a #senadoesp el compromís per negociar amb la Generalitat el cabal ecològic de l'Ebre".
    Ai mare! Que els pardals s'ajunten a un Senat, una "cosa" que gairebé ningú concep que no sigue un forat negre, negre, i negre per abocar-hi diners dels imposts dels ciutadans!
    Que no sabem ja la futura misèria d'aquestes possibles converses?
    Per a ja enviar-nos una sentència encia, del negre,negre. Només li calia dir que un "terç dels catalans és quedaria sense aigua. Mentida i de les grosses, grosses. Com si un terç de Catalunya begués del riu Ebre.
    Mentida i més mentida.

    ResponElimina
  2. ...señor "i", este "pardal" no esta solo, sino que son un enjambre de "pardales" y quieren que el Ebre, desemboque y se pierda por el desierto de Almeria, la de huertos que harian con esta aiguita... y los productos recogidos seguro que no serian para ayuda al tercer mundo precisamentelll

    ResponElimina
  3. Ho se ben bé, Albert,
    Només un prec, no em tractes de senyor, o m'obligaràs a retornar-te el tractament i ho sento. No acostumo a fer-lo servir ja que no ha sigut mai del meu tarannà, suposo que la franquesa en el tracte ens fa sentir més propers, malgrat que poguéssim opinar diferent a cops. Tots tenim un nom, o pseudònim, que ens identifica prou i així l'amabilitat ens és més propera.

    ResponElimina
  4. ..."i": de los que son de izquierda, puede (porque "es") que alguno salga mafiosillo, pero 50 son honrados al 100 x 100, en cambio en la derecha 50 son mafia y uno es honrado, y al final acaba como ellos, si no lo trituran....

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta