26 de març del 2014

La instal·lació artística Museu435 critica amb ironia diversos espais de la via pública de Tortosa



TORTOSA (Baix Ebre).- Una misteriosa i irònica intervenció artística ha cridat l'atenció dels vianants de Tortosa. En diferents espais de la ciutat han aparegut una sèrie de cartells amb el segell Museu435, que expliquen d'una altra manera els diferents espais urbans. Un exemple és la passarel·la de vianants que travessa les vies del tren, entre el barri del Temple i el raval de Sant Llàtzer. "Òxid. Aquesta obra civil està inspirada en el famós joc de Nintendo, Donkey Kong. Originàriament s'havia planificat un mecanisme que llençava barrils contra els vianants que intentaven arribar a la part superior, però es va desestimar pel seu elevat cost de manteniment. A pesar d'aquest contratemps, els trens continuen anant malament. Molt", diu el cartell que han enganxat a la passarel·la.

Un altre exemple del projecte de Museu435 són els cartells que han aparegut al pont de l'Estat, entre el centre de Tortosa i el barri de Ferreries. El cartell diu el següent: "Ferro. Es va construir després que molts tortosins van morir a mans de la primera plaga de l'Ebre, els cocodrils. Anys després van ser devorats pels sirulos. Els cocodrils. Es va plantejar tornar a treure el pont, però donava molta faena. Té bones vistes de l'Aguilutxo del Tío Paco. És possible arribar a  Amposta a pedrades en un dia clar", assegura el cartell de la instal·lació crítico-artística.

També han aparegut cartells a les escultures de la façana principal de l'antiga clínica Sabaté, a la plaça d'Alfons XII: "Decoració polèmica portada des de la piràmide de Kèops, que ha obligat a tortosins i tortosines a passar amb el cap cot degut al perill de perdre un ull pels mugrons de les escultures. Malgrat Calatrava, ostenta el rècord Guiness, amb un total de 2.469 denúncies de vianants amb lesions oculars". També a la mateixa plaça d'Alfons XII hi ha un altre cartell amb el títol 'Indiana Jones y la Última Cruzada', per denunciar que les rajoles de la plaça es mouen i es trenquen. "Rajoles sobre lava. Diu la llegenda que per creuar a l'altra banda has de saltar a les rajoles correctes formant els noms de les quatre parelles de Gegants de Tortosa. En ordre alfabètic. Però no hi ha lletres. Fins ara, només ho ha aconseguit un ésser humà, Domingo Tomàs", diu el cartell en referència al regidor de Festes i Serveis.

Imatges Brian Cutts i Alfonso Chaney

9 comentaris:

  1. pues eso costara un paston...

    ResponElimina
  2. Esto costara un paston...

    ResponElimina
  3. L'humor, realista humor, només mereix l'aplaudiment!
    O si de cas, treure's el capell al passar. Com abans al passar pel carrer Montcada, degut a la quantitat d'esglésies que hi havia.
    Aviam quan duren, segur que depèn de l'humor de l'alcalde.
    Poc després dels darrers esdeveniments al carrer Cruera, segons LV.

    ResponElimina
  4. ...esto es la precampaña municipardal, o socialistas o peperos... pero todo eso ha costado un paston y los unicos que tienen pasta son los señoritos del pepe...

    ResponElimina
  5. un paston? pero si es un trozo de carton pluma pegado...

    ResponElimina
  6. Els de la passarel·la ja no hi són :( 48 hores justetes .... espero que hagi sigut un vandal normal i corrent qui els hagi arrancat, i no un funcionari public censurant el Bon Humor Tortosi.
    N'heu trobat més??

    (no crec que sigui cap campanya amb motiu politic en absolut, la passarel·la aquesta per exemple, fa anys que hi és, segur que ho va inaugurar Felipe V. Simplement ganes de posar una mica d'humor a l'assumpte, que falta hi fa)

    ResponElimina
  7. Són boníssimes! Però sembla que a algú ja se li ha indigestat el café de bon matí, perquè he sortit a veure si les trobava i algunes ja no hi són!

    ResponElimina
  8. La "susceptibilitat" és coneix perquè surten taques a la pell i fan embarbussar-se a la gent.
    Has notat algun símptoma?
    O fa 48 hores que no parles?
    No dubtes de preguntar a l'ajuntament, igual tenen la resposta.

    ResponElimina
  9. Molt bones !!!

    Aquesta ironia i manera de tractar els temes s'hauria de traspassar als plens del "nostre" Ajuntament, on sobren "els pocs modos i les males formes" per part del màxim "capitost" ...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta