25 de març del 2014

L'alcalde de l'Ametlla de Mar sosté que les adjudicacions a l'empresa del gerent de La Cala Gestió són legals


L'AMETLLA DE MAR (Baix Ebre).- L'alcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí (CiU), ha defensat aquest dimarts la legalitat de les contractacions fetes per la societat municipal urbanística La Cala Gestió a l'empresa del seu gerent, Antoni Martos. El cas, denunciat per un particular davant l'Oficina Antifrau, l'està investigant ara el jutjat número 1 de Tortosa. Tant Martí com Martos, que han demanat l'arxivament de les diligències, estan imputats en les diligències prèvies pels suposats delictes d'activitats i negociacions prohibides a funcionaris públics. L'alcalde ha negat la condició de funcionari del gerent, tot assegurant que ocupa el càrrec arran del contracte d'assessorament econòmic i financer extern guanyat per la seua empresa particular, Efial Consultoria SL.

Les suposades irregularitats denunciades a l'Oficina Antifrau de Catalunya, que va traslladar el cas a la Fiscalia Superior de Catalunya, fins acabar a les mans de la jutgessa de Tortosa, fan referència específicament a dos contractes entre 2010 i 2012, valorats en 465.000 i 396.000 euros respectivament. Segons Diari de Tarragona, els dos contractes van ser adjudicats a Efial Consultoria en concepte de treballs d'assistència econòmica-financera, comptable i tributària, per a l'execució de projectes urbanístics públic-privats per part de la Cala Gestió. La condició de Martos, com a gerent d'aquesta societat municipal i al mateix temps de l'esmentada consultoria, seria objecte d'una flagrant incompatibilitat, segons entén la denúncia.

La imputació per un presumpte delicte d'activitats prohibides a funcionaris públics podria acabar suposant multes de sis a dotze mesos i suspensió de feina o càrrec públic d'un a tres anys. El de negociacions prohibides a funcionaris està penat amb multa d'un a dos anys i inhabilitació entre un i quatre anys. Però l'alcalde, Andreu Martí, només veu en el procés una possible "irregularitat administrativa" pel fet de compaginar aquests càrrecs. Després d'haver prestat declaració als jutjats, com també Martos, els respectius advocats han demanat el sobreseïment de les diligències.

Segons ha precisat l'alcalde, el consistori ha contractat temporalment Efial per aquests assessoraments externs, ja que La Cala Gestió no disposa de personal propi i el seus càrrecs "no cobren" -tampoc el gerent-. Assegura, a més, que Martos va assumir el càrrec de gerent "extern" fruit del contracte adjudicat a la seua empresa particular, de la qual percep els honoraris. En el cas que la seua empresa deixés de prestar aquest servei, precisa, deixaria d'ocupar aquest lloc en l'organigrama de la societat municipal. "No té la qualificació de funcionari, és un gerent amb les funcions delimitades pels estatuts com a assessor econòmic i coordinador de personal. No intervé en la funció pública, en temes de planejament urbanístic. És un gerent extern i per això descartem la incompatibilitat", ha puntualitzat l'advocat de l'Ajuntament, Antoni Valls.

De moment, l'empresa Efial encara continua vinculada a La Cala Gestió -l'últim contracte, el passat octubre- per més de 183.000 euros- i l'alcalde reitera que ja ha acreditat davant els jutjats la "correcció i legalitat" de les seues contractacions. Malgrat no tenir-ho previst, Martí ha admès que en funció de les pròximes decisions judicials "ens haurem de plantejar si traiem de nou a concurs aquest contracte", que d'entrada hauria estat informat favorablement pels serveis tècnics municipals.

La denúncia davant l'Oficina Antifrau la va presentar un particular, del qual el consistori no n'ha volgut revelar la identitat, el passat mes de maig. En el cor de l'argumentació figurava la mateixa naturalesa de La Cala Gestió, una societat de gestió urbanística creada l'any 2008 vinculada a la mateixa regidoria d'Urbanisme. Sota aquesta fórmula, consistori com el de l'Ametlla de Mar, entre altres, intenten aprofitar els avantatges fiscals i de contractació que ofereix el marc legal d'una empresa privada.

En aquesta mateixa línia, el denunciant assegurava que, per aquesta mateixa naturalesa, l'Ajuntament hauria intentat que l'activitat urbanística escapés al control directe, econòmic i legal, de la intervenció municipal. També qüestionava la necessitat de la societat per a unes tasques que, considerava, pot cobrir la plantilla de funcionaris municipals i no externalitzant el servei perquè el prestés una consultora privada. Martí i Valls han defensat aquest model de gestió urbanística perquè permet al consistori una major agilitat en la tramitació, estalvi de costos i major "eficiència". Les decisions dins d'aquest ens les pren el consell d'administració, amb representació de tots els grups municipals.

Via ACN 
Imatge Canal 21 Ebre

1 comentari:

  1. Pot ser legal ???, però el tema (èticament) fa pudor ....

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta