4 de març del 2014

Llum verd al projecte Medusa, que permetrà Repsol fer prospeccions de petroli davant de les costes del Delta



SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- La companyia Repsol prospectarà una àrea marítima de 81.487 hectàrees pròxima a la plataforma Casablanca, a la recerca de noves bosses de petroli. La Direcció General de Política Energètica i Mines del Ministeri d'Indústria ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) d'aquest dimarts la resolució de la sol·licitud del permís d'investigació d'hidrocarburs batejat com 'Medusa'. La companyia, que va demanar l'autorització a l'Estat fa dos anys, preveu realitzar proves de sísmica 3D en aquest espai per aprofundir el seu coneixement del subsòl marí. En les prospeccions participen també altres companyies sòcies de Repsol en les explotacions petrolíferes en funcionament a la zona, com ara CNWL Oil España, Petroleum Oil & Gas España i Cepsa.

L'àrea objecte de les prospeccions està situada prop de l'actual plataforma Casablanca, davant la costa del delta de l'Ebre i Tarragona. Se situa, exactament, entre les coordenades 40º 45 i 40º 30' latitud nord, així com 1º 00' i 1º 25' longitud est. La resolució del Ministeri obre ara un termini de dos mesos a partir dels quals es podran presentar altres ofertes en competència o que altres societats que es considerin perjudicades puguin oposar-se al permís.

Segons han explicat fonts de la companyia a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), l'autorització estatal ha de permetre "completar" els resultats dels estudis efectuats en diverses àrees del subsòl marí de la zona amb l'ajut de tecnologies més avançades. Concretament, Repsol preveu efectuar proves de sísmica 3D -caracterització geològica del subsòl en tres dimensions-, que han d'ajudar a millorar considerablement la qualitat de les dades obtingues amb mètodes antics i detectar la presència de possibles noves bosses de petroli.

La noticia coincideix amb la controvèrsia que ha generat l'anunci de prospeccions d'aquest tipus a la zona del golf de Roses, les Illes Columbretes i el golf de València, on ecologistes i pescadors denuncien que les vibracions d'aquest tipus de proves poden afectar les espècies marines.

Repsol ha posat en marxa durant els últims anys l'explotació de dos nous pous a la zona, Lubina i Montanazo, amb els quals preveu assolir una producció de 10.000 barrils diaris. La companyia considera encara rendible continuar l'activitat extractiva pels alts preus del petroli i es va replantejar l'estratègia de reobrir antics pous per incrementar l'extracció d'hidrocarbur. Actualment, són tres els camps en explotació que manté actius a la zona.

Nou terratrèmol davant del Castor

D'altra banda, just una setmana després que els responsables d'Escal UGS, la promotora del magatzem de gas submarí Castor, asseguressin que la represa de les injeccions era totalment segura, els sismògrafs han registrat un nou terratrèmol de 2,1 graus a la zona de la plataforma marina, entre Alcanar i Vinaròs. Segons l'Institut Geogràfic Nacional, el nou sisme s'ha produït a dos quarts de sis de la tarda a una profunditat d'onze quilòmetres. Si bé l'activitat al Castor es manté aturada des de finals del passat mes de setembre, la zona continua encara registrant, tot i que de forma espaiada i amb menys intensitat, moviments sísmics. L'empresa insisteix a desvincular-los del Castor, en contra de l'opinió de nombrosos experts.

Imatge Repsol

1 comentari:

  1. ...a los capitalistas les importa un bledo, si hacen salir la fauna maritima de esta zona, ni que los pescadores se tengan que quedar amarrados por falta de bancos de peces, ellos solo les importa la pela, si esa zona se va al garete por terremotos, tampoco les importa, porque ellos viven con sus familias muy lejos de aqui...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta