17 d’abril del 2014

Sabaté (PSC) alerta de 'l'obsessió transvasista' de CiU i PP amb l'estudi del Roine


TORTOSA (Baix Ebre).- El PSC de l'Ebre s'ha fet servir d'un estudi, encarregat el 2009 pel govern espanyol a instàncies del Govern de CiU, per rebutjar un possible transvasament del Roine cap a les conques internes de Catalunya. El membre de la gestora de la Federació del PSC a l'Ebre i senador, Joan Sabaté, ha recordat que aquest informe veu "inviable" aquest projecte per raons jurídiques, mediambientals i econòmiques. Davant el fet que tant el Ministeri com la Generalitat han tornat a posar sobre la taula aquesta obra, el senador preguntarà dimarts al ministre Arias Cañete sobre l'existència d'aquest acord amb el Govern per estudiar la proposta del Roine, que suposaria una inversió de 4.000 milions d'euros.

La pregunta que el senador Joan Sabaté plantejarà al ministre Arias Cañete en la sessió de control de dimarts vinent al Senat serà per saber si el govern espanyol està estudiant, d'acord amb la Generalitat, un possible transvasament del Roine per a les conques internes de Catalunya i, opcionalment, per les conques del Segura i el Xúquer. Sabaté vol generar el debat entorn aquest tema per esbrinar l'objectiu "d'aquesta entesa". "Aquest acord va sorgir el dia que es reunien el ministre Arias Cañete amb el conseller Santi Vila pels cabals de l'Ebre i aquesta proposta res té a veure amb l'Ebre", ha afegit.

A més, Sabaté ha assegurat que el transvasament del Roine és una opció que contradiu els principis de la Nova Cultura de l'Aigua, la normativa europea, té un impacte mediambiental important, i a més és "antieconòmica". El senador i membre de la gestora de la Federació del PSC a l'Ebre ha assegurat que aquesta possibilitat només va a "provocar el gran negoci per a les grans constructores". "Plantegen una infraestructura per desenvolupar el llevant quan el que fan és una transferència de recursos públics a les grans constructores de l'Estat", ha afegit.

Els socialistes, a més, han assegurat que el transvasament del Roine sembla una "maniobra de distracció" davant l'oposició al Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre. "L'opció del Roine no resol els cabals ecològics de l'Ebre. No es parla de la sobredotació dels regadius a la conca. Només és una aportació externa d'aigua a les conques internes i al Xúquer i Segura", ha afegit.

El també membre de la gestora del PSC a l'Ebre, Josep Pitarch, ha recordat que l'informe que el 2009 va encarregar el govern espanyol liderat per José Luis Rodríguez Zapatero ja considerava "poc factible" l'opció del Roine per motius jurídics, mediambientals i econòmics. "Hi ha dificultat d'entesa entre els governs espanyol i francès, té una gran impacte ambiental i l'obra té un cost elevadíssim si el contraposem amb altres opcions com les dessaladores", ha afegit. En aquest sentit, han detallat que amb les dessaladores a un rendiment del 80% el preu del metre cúbic d'aigua és d'1,30 euros, mentre que el del transvasament seria d'1,55 euros. Amb un rendiment del 50% el preu de la dessaladora seria d'1,67 el metre cúbics, mentre que el del transvasament s'eleva als 2,24 euros; i amb un rendiment del 25% el preu per metre cúbic d'aigua dessalada és de 2,65 euros i el del transvasament de 4,10 euros.

Sobre l'opció de les dessaladores, els socialistes han recordat que ja hi ha construïdes les dessaladores de la Tordera i del Baix Llobregat i que només falta posar-les en marxa. "Està clar que el cost energètic és alt però es podria mirar de fer-ho a través de les renovables. A més cal tenir en compte que l'obra ja està feta i permetria resoldre amb escreix problemes puntuals d'abastament d'aigua a les conques internes", ha conclòs Sabaté.

Via ACN
Imatge PSC Terres de l'Ebre

1 comentari:

  1. ...i vagi tonteries, hi ha alguna cosa a Europa sobre transvasar aigües de rius centreeuropeus cap a les terres maditerrànies, que costarà 4 mil millons, (¿...?) ya que seran diners ben emprats si ens porta conford i regadius per a l´agricultura, siguin agricultors catalans, valencians i murcians...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta