2 de juny del 2014

Els sindicats UGT, CCOO i USOC exigeixen a la Generalitat la publicació del pla estratègic de l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- Els sindicats UGT, CCOO i USOC han comparegut aquest dilluns conjuntament per exigir al Govern que faci públic el contingut del Pla Estratègic de les Terres de l'Ebre, un document que ha elaborat durant dos anys la URV per encàrrec del Departament d'Empresa i Ocupació amb l'objectiu de marcar el rumb per al desenvolupament econòmic del territori. Els representants de CCOO, UGT i USOC, que van participar en el procés de confecció del pla, no entenen que, un cop finalitzat i lliurat el passat febrer, el pla continuï al calaix i reclamen que s'implementi de forma efectiva. Consideren que, així, es podrien millorar aspectes com les polítiques actives d'ocupació actuals, com els criteris d'assignació dels cursos de formació que fa el Departament.

El Pla va ser encarregat per Empresa i Ocupació el gener del passat 2012 i, després de completar el procés de participació obert als agents socials del territori i la seua redacció, va ser lliurat pels tècnics de la URV el passat mes de febrer. Ha tingut un cost de 140.000 euros a càrrec de la Generalitat. Però, de moment, lamenten els sindicats, la mateixa administració encara no l'ha volgut difondre públicament, tot i les diverses demandes fetes als seus responsables. "El document ha d'estar a l'abast de la gent per poder fer propostes per tirar endavant el territori. Ara mateix ningú té un projecte de desenvolupament per a les Terres de l'Ebre. Fa falta com l'aigua. No entenem perquè continua amagat. Que surti a la llum, que es doni publicitat i es constitueixi la comissió per al seguiment i la implementació del pla, que l'empenyi", ha reclamat directament al Departament d'Empresa i Ocupació el secretari general de CCOO al territori, Josep Casadó.

"Si no surt i no s'implementa, ens prenen el pèl", ha assegurat. No es tracta d'un ultimàtum, ha afegit el responsable sindical. Però sí que ha assenyalat el Govern com a "responsable" del desenvolupament territorial i, en aquest sentit, ha advertit que, davant l'escenari actual, amb l'arribada imminent de l'estiu i els esdeveniments polítics previstos durant la pròxima tardor podrien deixar el document "al calaix", en un "paper més que ens ha costat diners i no serveix per a res". De fet, abunda Casadó, no es tracta d'una qüestió estrictament de recursos sinó de "concepte i projecte de desenvolupament de territori".

Els dubtes dels sindicats es fonamenten en les mancances que han detectat en la gestió d'alguns pilars de les polítiques actives d'ocupació, un dels aspecte que hauria d'abordar el pla. "Les polítiques actives d'ocupació i formació es reparteixen com es reparteixen . Sempre veus que no té massa importància si els cursos es fan bé o malament, sinó la proximitat que tens a segons qui per fer els cursos", ha lamentat el secretari general d'UGT a les Terres de l'Ebre, Wilfredo Miró. "És un pla que neix capat", ha certificat, tot qüestionant que el document tampoc vagi més enllà de l'àmbit de l'empresa i l'ocupació, sense entrar en àmbits com infraestructures.

Considera Miró que la manca de voluntat de la Generalitat de no fer-lo públic podria respondre a una manca de voluntat de destinar recursos a la seva implementació o considerar prioritaris altres objectius. Tampoc descarta, de forma més "greu", que existeix una certa deixadesa més enllà de la intenció d'elaborar -lo o, fins i tot, la possibilitat que el seu contingut pugui ser utilitzat com a base per a elaborar pròxims programes electorals.

Concebut per analitzar les potencialitats i deficiències del territori, a més de plantejar, el pla havia de recollir i donar valor a estratègies per al creixement econòmic intern i extern, definint criteris de desenvolupament des d'una visió conjunta del territori. En aquest sentit, el secretari general d'USOC a les Terres de l'Ebre, David Queralt, ha reforçat aquesta demanda tot recordant que els sindicats van prendre part en el procés de participació i l'entenien com una "prioritat del territori". "No hi ha cap excusa de calendaris polítics és un no. És una eina que ha d'estar al marge de cap altra prioritat que no sigui que les Terres de l'Ebre surtin endavant al més aviat possible. És necessari: així es va acordar i estàvem d'acord. No s'entén i hi ha cap cosa que justifiqui que no hagi sortit", ha lamentat.

El document, segons han recordat els sindicats, va ser una de les iniciatives sorgides arran la pressió social per la desindustrialització del territori i conflictes laborals com el tancament de la planta de Lear Corporation a Roquetes, que va deixar sense ocupació més de 500 treballadors. El Pla, que havia de superar les mesures del Pla de Reindustrialització, havia de marcar del "full de ruta" per desenvolupar econòmicament el territori.

Via ACN 
Vídeo Canal 21 Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta