3 de desembre del 2014

UP alerta de la ineficàcia d'Agricultura en la lluita contra el cargol maçana i que hi ha més arrossars afectats per la plaga


AMPOSTA (Montsià).- Unió de Pagesos ha alertat aquest dimecres sobre la falta de coordinació i la falta d’agilitat del departament d’Agricultura en la lluita contra la plaga del cargol poma al delta de l’Ebre, sobretot pels continus retards que es produeixen a l’hora d’aplicar les mesures tècniques acordades, el que fa que perdin efectivitat i s’incrementin els costos que ha de pagar la pagesia fins a nivells insostenibles. El sindicat calcula que, com a conseqüència d’aquesta actuació tardana, cada any augmenta la superfície afectada per la plaga, i també la despesa extra dels productors, que ja sobrepassa els 250 euros per hectàrea.

El sindicat agrari considera que en el pla de lluita de la tardor del 2013 la mesura de la salinització de noves parcel·les d’arròs no ha donat el resultat esperat, tal com va denunciar l’agost passat. De les 3.300 hectàrees del marge esquerre de l’Ebre salinitzades, les que es van fer de forma precipitada i fora de temps han sofert enguany pèrdues de fins el 50%.

Unió de Pagesos denuncia el descompte de 54 euros per hectàrea, per segon any consecutiu, de l’ajuda agroambiental del sector a la pagesia pel fet de no inundar durant l’hivern les parcel·les d’arròs, quan ja s’ha demostrat la ineficàcia d’aquesta mesura si s’inicia tard, amb temperatures baixes, donada la baixa activitat del cargol poma en aquestes circumstàncies. Cal tenir en compte, a més, que els arrossaires, en aquesta campanya, encara no han cobrat el 45% de l’ajuda agroambiental del 2013. Aquest retard afecta greument moltes explotacions, que tindran dificultats per afrontar les despeses de campanya.

El sindicat denuncia la falta de transparència del Departament en aquesta qüestió, ja que aquest denega la majoria d’informació sol·licitada (informes, plans d’actuació, projectes Life, pressupostos o inversions), i tampoc accepta l’assistència dels representants d’Unió de Pagesos a les reunions de la comissió de seguiment, després d’haver-ho demanat reiteradament. El sindicat també havia sol·licitat que aquestes reunions tinguessin més periodicitat i comptessin amb l’assistència d’un representant del Govern de l’Estat.

Unió de Pagesos insisteix a fer una crida, per conscienciar del problema del caragol poma, a la societat en general i al sector en particular. El delta de l’Ebre és l’únic lloc de la Unió Europea on s’ha detectat aquesta plaga, els efectes de la qual el poden modificat considerablement, tant pel que fa a l’agricultura com al medi ambient , si no s’actua amb coherència i coordinació. El sindicat considera inadmissible que la gran part del pes de la lluita per eradicar-lo recaigui sobre la pagesia.

Per tots aquests motius, Unió de Pagesos demana una ajuda d’Estat que compensi la pèrdua de la collita provocada tant directament pels efectes d’aquesta plaga com per mesures obligatòries de lluita com la salinització. El sindicat presentarà una proposta quantificada d’ajuda al departament d’Agricultura que compensi el valor de la collita efectivament perduda, i que contemplarà també mesures paral·leles com la reducció de l’IRPF.

Imatge UP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta