27 de gener del 2015

El sector dels cítrics de l'Ebre augmenta la pressió a la Generalitat i convoca una protesta a Alcanar


ALCANAR (Montsià).- Els citricultors de les Terres de l'Ebre tornaran a mobilitzar-se, aquesta vegada el proper 8 de febrer a Alcanar, per exigir a la Generalitat i al govern espanyol que actuïn urgentment per fer front a la crisi provocada per les pèrdues en la collita d'enguany. En una assemblea organitzada per la Unió de Pagesos (UP) aquest dilluns a la nit a Alcanar, els productors de mandarines han exigit una resposta immediata de les administracions davant el silenci de les últimes setmanes. Recorden que retirar i destruir el fruit que no es podrà comercialitzar és essencial per evitar futures plagues. Una operació, asseguren, amb un cost inferior al previst perquè part d'aquesta fruita ha estat coberta per les assegurances.

Passen les setmanes, la collita de mandarines ja arriba al seu final i els citricultors continuen sense obtenir resposta, principalment per part de la Generalitat, a les seues demandes per salvar el sector d'una campanya desastrosa i evitar noves complicacions per a la pròxim. Aquesta és la situació que els responsables d'UP van posar sobre la taula aquest dilluns a la nit davant uns 80 productors a Alcanar.

"Hem convocat una nova mobilització a Alcanar el pròxim dia 8 per reclamar una resposta afirmativa de la nostra administració, que és la catalana, i sap què pot i hauria de fer per donar una mica d'oxigen a aquest sector que està tan ferit", ha declarat el responsable nacional dels cítrics de la Unió de Pagesos, Carlos Roig. El sindicat, que el passat 17 de gener va concentrar un centenar de persones a Tortosa en una protesta en el mateix sentit, anunciarà durant els pròxims dies la forma i el recorregut exacte de la protesta per continuar pressionant el Govern.

El sector encara espera novetats des que el govern espanyol autoritzés la retirada per a la transformació en sucs de 5.000 tones de cítrics a tot l'Estat espanyol, una mesura que va finalitzar el 31 de desembre. "És poca quantitat", ha lamentat Roig. La proposta d'ampliar aquest contingent, assumint els pagesos un 50% de l'operació, no ha agradat el sector, que continua lamentant la "molt poca resposta de l'administració" davant la situació. "Continuem sent el sud de Catalunya", lamenta.

Però la gran preocupació del sector continua sent la fruita pendent de collir i que no es podrà comercialitzar, al voltant d'uns 40 milions de quilos. "Estem al final de la campanya i queda molta clementina als arbres i al terra. Mentre no es culli i s'aixafi, aquesta fruita serà un focus de mosca", ha alertat Roig. Problemes afegits a la campanya de l'any vinent. Unió de Pagesos, que va reclamar a la Generalitat que habilités un mòdul d'ajuts ja aplicat en el passat que suposava habilitar entre 3 i 5 milions d'euros per retirar i trinxar aquesta fruita, denuncia el "silenci" i el "bloqueig" de l'administració catalana al respecte.

Recorda el sindicat agrari, que la Generalitat és la responsable de sol·licitar aquest "ajut d'Estat", que ha d'autoritzar la Unió Europea per garantir que no afecta la competència. Xifren en 0,13 euros el quilo el volum d'aquesta mesura que hauria d'ajudar a garantir una pròxima campanya sense sobresalts sanitaris. "Ens ajudaria a passar l'any. No és una gran quantitat, es reparteix molt i deriva en aspectes de sanitat vegetal", apunta Roig. Segons els seus càlculs, a més, aquest ajut es podria implementar amb una partida de 4 milions d'euros, menys del que estava previst, si es té en compte dins del càlcul la fruita que ja han compensat les companyies asseguradores. / ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta