10 de març del 2015

Tortosa restaura el 'manantial de l'Esperança' de l'antic balneari de Porcar, als Jardins del Príncep


TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa està restaurant l'antic 'manantial de l'Esperança', l'aigua del qual va convertir el Balneari de Porcar en un referent per les seues propietats mineromedicinals durant el segle XIX i principis del XX. L'actuació consisteix en recuperar tot l'espai que conforma l'aiguaneix, les escales d'accés, la gruta i els brolladors. Aquest projecte complementa altres actuacions dutes a terme en aquest mateix àmbit, com fer visitable la muralla del segle XIV del barri de Remolins, la rehabilitació del conjunt d'escultures de Santiago de Santiago, la instal·lació d'un mural il·lustratiu, o la renovació del punt d'informació turístic, que l'Ajuntament ha dut a terme per reforçar el potencial turístic dels Jardins del Príncep.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, acompanyat de la primera tinent d'alcalde, Meritxell Roigé, del regidor de Turisme, Alfredo Ferré, i del regidor del barri de Remolins, Domingo Tomàs, ha presentat els detalls d'aquest projecte al mateix espai. L'obra inclou la rehabilitació de tots els elements estructurals de les voltes de la deu, respectant al màxim el seu estat original, així com els accessos per les escales, introduint mesures de seguretat, senyalització i il·luminació. L'execució de les obres va a càrrec de Construccions Miquel Pla, a qui s'han adjudicat per 23.577 euros. La direcció d'obra ha estat de Felip Carles, de l'empresa urbanística municipal GUMTSA. El finançament ha anat a càrrec del Pla de Foment Turístic.

El cap de setmana del 21 i 22 de març, l'Ajuntament farà dues jornades de portes obertes perquè tothom qui ho vulgui pugui visitar gratuïtament les noves actuacions als Jardins del Príncep, essencialment la recuperació de la deu de l'Esperança i l'accés a la muralla del segle XIV.

L’antic Balneari de Porcar té els seus orígens en el primer terç del segle XIX, quan Jaume Tió i Noé va construir les primeres instal·lacions destinades a usos higiènics. El balneari, però, deu el seu nom a un propitari posterior: Manuel Porcar i Tió, qui el 1883 va ampliar les instal·lacions animat pels bons resultats dels anàlisis de les seues aigües, ja que van descobrir que tenien unes excel·lents propietats medicinals. Concretament, eren aigües bicarbonatades ferruguinoses, indicades per al tractament del reuma i l'anèmia, entre altres patologies.

El balneari de Porcar es va complementar amb un teatre, construït tot just on avui hi ha la pista poliesportiva de Remolins. L'alta societat de l'època va convertir aquest espai en un referent de l'oci i la salut a la ciutat. Tot aquest recinte, documentat en època medieval com a propietat del convent de Santa Clara, fou ocupat per les religioses salesianes durant bona part del segle XX i, finalment, adquirit per l’Ajuntament de Tortosa l’any 1970. L'any 1989, l’Ajuntament va aprovar la proposta de la Fundació José Celma Prieto de fer-hi un museu d’escultures de Santiago de Santiago als jardins romàntics de l’antic balneari, que va inaugurar l'any 1991 el llavors príncep Felip de Borbó./ Imatge Ajuntament de Tortosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta