7 d’agost de 2015

L’onada de calor acaba amb el final de la collita de musclos a la badia dels Alfacs


SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- Les altes temperatures d’aquest estiu han acabat amb la collita de musclos de la badia dels Alfacs, i també amb la cria que hi estava creixent, i que havia de ser la base de la campanya de l’any que ve. La Federació de productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre (Fepromodel) ha explicat que la majoria de la producció, d’uns 3 milions de quilos anuals, ja s’havia extret, però que encara quedaven uns 150.000 quilos a les batees dels Alfacs, on la temperatura de l’aigua ha arribat als 29 graus. Aquest és l’episodi de mortalitat de producció aqüícola més important des del 2012, segons publica aquest divendres Diari de Tarragona. A la badia del Fangar també hi ha hagut episodis de mortalitat a causa de les repetides onades de calor, però la major renovació de l’aigua ha situat la temperatura en els 26 graus. En el cas del Fangar, encara queden per comercialitzar uns 250.000 quilos, dels 800.000 que hi ha de producció total.

Des de Fepromodel asseguren que altres anys la mortalitat de musclos es produeix ben entrat el mes d’agost, però que enguany ja s’ha registrat a finals de juliol. De cara a la propera campanya, els productors de musclos hauran d’importar pràcticament tota la cria o llavor de musclo des d’altres països, com ara Grècia o Itàlia. Caldran uns 900.000 quilos de cria importada, amb un cost aproximat d’un milió d’euros per al conjunt del sector, entre la retirada de les closques dels musclos morts, el seu reciclatge, i la compra de la nova llavor de musclo.

D’altra banda, cal recordar que els aqüicultors del Delta fa anys que reclamen mesures i obres que ajuden a renovar l’aigua de les badies, i per tant a evitar aquests episodis tan importants de mortalitat de la producció. En el cas dels Alfacs, amb l’obertura d’un canal amb comportes a la barra del Trabucador, per connectar l’aigua de la badia amb el mar obert. En el cas de la badia del Fangar, amb el dragatge de la bocana d’entrada a la badia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta