1 de setembre del 2015
El govern de Tortosa vol tenir acabada la nova plaça de la Catedral abans de l'estiu del 2017
TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa vol tenir acabada la nova plaça de davant la Catedral per les festes majors de la Cinta del 2017. Són els terminis màxims amb que treballen des del consistori tenint en compte les excavacions arqueològiques que s'han de fer i la redacció del projecte executiu de la urbanització, que inclourà l'escalinata frontal d'accés al temple. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha fet aquest dimarts un balanç molt satisfactori del gruix de l'enderroc de les cases de davant la Catedral que s'està fent, i que ha generat menys afectacions de les previstes per a veïns i trànsit rodat. A més, Bel ha reclamat que s'inclogui als pressupostos estatals recursos per netejar la façana de la catedral. De fet, Convegència ha anunciat la presentació d'una esmena al pressupost general de l'Estat, per habilitar una partida d'un milió d'euros destinada a la millora de la façana de la catedral de Tortosa, que el 2016 té zero euros consignats pel govern del PP.
La façana barroca de la Catedral de Tortosa ja fa alguns dies que mira al riu, una vegada han estat enderrocades les edificacions del carrer Croera, datades al segle XIX, i mentre es treballa per enretirar les 4.000 tones de runa resultant. Els treballs estan sent seguits de prop pels arqueòlegs del Departament de Cultura i de la URV, que han identificat diversos elements patrimonials que caldrà valorar amb posterioritat. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, acompanyat de la 1a tinent d'alcalde, Meritxell Roigé, i del cap d'obra, Felip Carles, ha avançat que el proper cap de setmana el nou espai quedarà net de runa, envoltat de perímetre de seguretat i s'instal·larà enllumenat provisional per il·luminar la façana del temple. Bel ha informat del calendari previst de les properes actuacions, la primera de les quals serà les excavacions arqueològiques del subsòl, que hauran de determinar les característiques del nou projecte d'espai públic entre la Catedral i el riu.
La muntanya d'enderroc de davant la Catedral va reduint-se a mesura que vora 40 camions al dia carreguen unes 20 tones de runa cadascun. En la visita d'obres que ha fet avui l'alcalde s'ha pogut comprovar el ritme intens d'evacuació de material, en presència d'operaris i també dels arqueòlegs que controlen la conservació i retirada d'elements susceptibles de valor patrimonial. L'alcalde ha avançat que es tracta, majoritàriament, de peces procedents de construccions anteriors que es van fer servir per bastir les cases enderrocades, de datació més recent. En qualsevol cas, i una vegada datades i estudiades, les troballes més significatives es dipositaran al Museu de Tortosa.
L'alcalde ha reiterat la complexitat d'una obra que finalment no ha tingut grans afectacions sobre la mobilitat, tot i que ha volgut agrair la col·laboració dels veïns i la feina de l'empresa. Quant al calendari que s'obre a partir d'ara, ha avançat que a la tardor es licitaran els treballs d'excavació arqueològics, als quals prosseguirà la redacció del projecte de nou espai públic i la seua execució. Bel confia que nova plaça, que inclourà la continuació de l'escalinata frontal de la Catedral, pugui estar a punt l'estiu de 2017. Simultàniament, l'alcalde considera que cal reclamar al Govern de l'Estat una actuació de restauració de la façana del temple. / Via ACN i Ajuntament de Tortosa.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.