14 de setembre del 2015

L'escola de Prat de Comte supera l'amenaça de tancament i comença el curs amb 12 alumnes



PRAT DE COMTE (Terra Alta).- L'escola Mare de Déu de la Fontcalda de Prat de Comte ha tornat a obrir les portes per començar el nou curs amb normalitat sense l'amenaça del tancament per manca d'alumnat en l'horitzó immediat. L'arribada d'una nova família amb tres nens al poble, després d'una campanya de captació iniciada l'Ajuntament per evitar la clausura del centre, ha contribuït a sumar dotze alumnes i mantenir-la en funcionament. Per evitar que aquest problema pugui tornar a reaparèixer en el futur immediat, i també per dinamitzar social i econòmicament el poble, l'alcalde de la població, Joan Josep Malràs, ha anunciat que en breu obriran de nou una convocatòria perquè noves famílies s'hi puguin establir.

A principis d'aquest 2015, els habitants de Prat de Comte i el seu Ajuntament van veure, astorats, com prenia cos la possibilitat que l'escola del poble hagués de tancar portes per la manca d'alumnes. Tot i haver començat l'anterior curs amb vuit alumnes, durant els mesos posteriors el nombre d'estudiants va quedar reduït a cinc i no es descartava que n'acabessin marxant més.

Aquest dilluns al matí, l'ambient que es respirava a les portes de l'escola era molt diferent. Una dotzena de nens i nenes han iniciat el curs lectiu amb els nervis i la il·lusió que venen caracteritzant aquestes jornades. L'amenaça s'ha acabat esvaint arran la iniciativa del consistori de fer una crida a través dels mitjans de comunicació perquè famílies amb nens s'establissin al poble amb la possibilitat de gestionar negocis i equipaments.

El director territorial del Departament d'Ensenyament, Toni Martí, i l'alcalde de Prat de Comte, Joan Josep Malràs, han visitat el centre en motiu de l'inici de curs aquest dilluns al matí, acompanyats per la directora, mestres i famílies. "Ens va fer patir na mica l'any passat pel número de matrícules però la campanya de l'Ajuntament les ha permès recuperar", ha subratllat, satisfet Martí, tot anunciant que als dotze alumnes se'ls podrien sumar en breu dos més. "El Departament fa un gran esforç per mantenir escoles reduïdes però amb quatre o cinc alumnes hagués estat molt difícil", ha declarat Martí.

"Va ser un maldecap, que es veu compensat pel fet que l'escola té continuïtat", ha assegurat l'alcalde, per la seva banda, qui ha volgut agrair qui també ha volgut agrair l'esforç a les famílies que, durant el curs passat, van continuar apostant pel centre quan el nombre d'alumnes havia caigut sota mínims.

Bona part d'aquesta contribució a l'increment del nombre d'estudiants arriba de part de la família d'Eva Salvadó. Responent a la crida de l'Ajuntament, ella, el seu marit i els tres fills van decidir establir-se al poble i gestionar l'alberg. Després d'uns mesos de convivència, Salvadó assegura que se senten "molt a gust" des del primer dia i ha agraït el suport del poble. Professionals provinents del món de l'educació, la parella valora també molt positivament que els seus fills puguin anar a classe a una escola petita, dins d'una ZER. "És una cosa que crida l'atenció. És un luxe poder tenir professor particulars per als nostres fills i criar-se en un ambient amb natura i en contacte amb la vida real. No sempre dins d'una aula i amb escoles més multitudinàries", subratlla.

Nou concurs per atreure més famílies al poble

Per evitar futurs ensurts amb la població escolar i dinamitzar social i econòmicament el poble, l'Ajuntament vol portar encara més enllà la seva iniciativa de captar famílies. L'alcalde, Joan Josep Malràs, ja ha anunciat que, cap a finals d'any, preveuen, conjuntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, podria sortir a concurs la gestió del punt d'informació del parc natural dels Ports i l'agrobotiga. "Buscarem un allotjament que estigui bé per als que estiguin interessats. Alguns ja han trucat interessant-se per veure quan surt a concurs", ha avançat.

Segons Martí, l'exemple de Prat de Comte permet visualitzar la situació de "normalitat" amb la qual ha començat aquest dilluns el curs escolar a les Terres de l'Ebre. Per contra, i com ja és habitual, el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) a les Terres de l'Ebre, ha volgut tornar a denunciar, precisament, aquesta manca de "normalitat" durant la tornada a les aules amb l'inici de l'aplicació de la LOMCE i els efectes de les retallades pressupostàries, animant a famílies i alumnes a acudir als centres escolars amb la reivindicativa samarreta groga. / via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta