16 d’octubre del 2015

La 'tortosina' Alicia Giménez Bartlett guanya el Premi Planeta 2015 amb la novel·la 'Hombres desnudos'



BARCELONA.- L'escriptora Alicia Giménez Bartlett, amb vincles amb la ciutat de Tortosa, ha guanyat el Premi Planeta 2015 amb la novel·la 'Hombres desnudos'. L'escriptora, creadora de la saga protagonitzada per la inspectora de policia Petra Delicado, s'ha fet amb el guardó més ben dotat de les lletres espanyoles, premiat amb 601.000 euros, i amplia així el seu elenc de reconeixements, entre els quals destaca el Premi Nadal 2011 i el darrer Pepe Carvalho. Giménez Barlett, nascuda a Almansa l'any 1951, va viure des de petita a Tortosa, on va estudiar a l'escola de les Teresianes. Després es va casar amb Álvaro Balett Coma, de qui es va separar anys més tard, però conservant el seu cognom de casada per a la seua producció literària. L'any 2011 va guanyar la 67a edició del Premi Nadal amb la novel·la 'Donde nadie te encuentre', que relata la història de la guerrillera maqui Teresa Pla Meseguer, més coneguda com 'La Pastora'.

La guanyadora del LXIV Premi Planeta havia presentat la seva novel·la sota el fals nom de ‘Trece meses desde mayo’ i el fals nom de Julia Ponsky. En recollir el guardó, Giménez Bartlett ha admès amb la boca petita que és una novel·la de temàtica social (“això està molt mal vist”, ha dit). En tot cas, ha desvinculat aquesta obra del gènere negre que l’ha fet més popular. L’escriptora ha senyalat que el seu llibre parla de qüestions de la crisi, “de com homes joves molt qualificats han perdut la seva feina i han pogut acabar ballant en un club d’strip-tease’”, i en especial, d’una dona que ronda la cinquantena “que ha triomfat en la seva carrera personal i que no te ganes de cap compromís sentimental. D’aquí en surten situacions complexes”, ha avançat sense desvetllar el contingut de la novel·la.

Sobre el canvi de registre, ha apuntat que l’important és poder fer “el que un vulgui”, i ha destacat que ara l’interessava reflectir el moment social actual. Amb tot, ja ha alertat que no pensa abandonar la novel·la negra. D’altra banda, l’escriptora s’ha mostrat un pèl superada per la quantitat de guardons que està rebent enguany. “Aquest 2015 ha estat un any magnífic, però a Espanya quan et donen tants reconeixements és que et queden quatre dies", ha bromejat acte seguit./ Imatge ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta