18 de gener del 2005

Baltasar anuncia canvis en el protocol d’investigació dels incendis forestals per “millorar-ne l’eficàcia”

Baltasar destaca que es va donar compte de les investigacions de l’origen del foc d’Horta de Sant Joan amb la màxima transparència i que les conclusions s’han replantejat un cop s’ha aixecat el secret de sumari
 
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha anunciat avui un seguit de mesures concretes per millorar l’eficàcia del Cos d’Agents Rurals (CAR) en les investigacions dels incendis forestals. Ho ha dit a la Comissió de Justícia, Dret i Seguretat Ciutadana del Parlament, davant la qual ha comparegut a petició pròpia, juntament amb el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, per donar explicacions sobre les investigacions de l’incendi d’Horta de Sant Joan de finals de juliol passat. “Haurem de perfeccionar la metodologia i aprendre dels errors, amb la voluntat de continuar treballant per aclarir les causes que provoquen els incendis forestals, un aspecte fonamental per la prevenció dels incendis al nostre país”, ha remarcat el conseller Baltasar, qui ha destacat també el respecte per la professionalitat i la trajectòria del CAR.
Pel que fa als canvis, Baltasar ha dit que es tracta de mesures organitzatives, formatives i d’equipaments, encaminades a millorar els procediments”. Concretament ha parlat de:
  • Elaboració d’un nou protocol de comunicació interna
  • Reforçament de la formació
  • Incorporació d’un aplicatiu nou de teledetecció de llamps en temps real i de predicció probabilística del desplaçament de les tempestes i caigudes de llamps.
 
A més, ha explicat que “hi ha previsió que aquest any sortirà la primera promoció d’agents majors especialistes en incendis forestals” fet que significa una major dedicació del cos a aquesta tasca.
 
El conseller de Medi Ambient i Habitatge ha manifestat que, després d’analitzar detalladament tota la informació, un cop aixecat el secret de sumari, s’ha arribat a la conclusió que una ubicació errònia del punt d’inici del foc, avalada en el seu moment per diferents testimonis qualificats, va portar les investigacions del CAR cap a una hipòtesi de treball que no va ser la correcta. “Ha estat, un cop coneguda la informació amb relació a les causes de l’incendi, que es replantegen les primeres conclusions”, ha dit Baltasar. Tot i això, ha destacat, “vull deixar ben clar que en cap moment hi ha hagut precipitació o intencionalitat de cap tipus a l’hora de portar les conclusions a les que es va arribar i de les quals vam donar compte amb la màxima transparència. No s’ha dit cap mentida ni s’ha volgut amagar res. Tampoc hi hagut cap negligència professional per part del Cos d’Agents Rurals”. Després de tancar el seu estudi, el CAR va determinar que estava convençut i en condicions d’explicar la causa de l’incendi, que, en aquell moment, definia com a causa única la caiguda d’un llamp.
 
Comunicat de premsa
18-01-2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta