28 de gener del 2006

Els Mossos desallotgen els membres de la plataforma de la Terra Alta tancats a Indústria

Els activistes reclamaven una còpia dels projectes de tots els parcs eòlics i de la línia d'evacuació

Una desena de membres de la plataforma en defensa de la Terra Alta van protagonitzar ahir una acció tan contundent com insòlita. Els activistes van acampar al vestíbul de la delegació d'Indústria a Tortosa, ja que el director dels serveis territorials, Fermí Andrés, no els va permetre emportar-se una còpia dels projectes eòlics i de la línia d'evacuació de l'energia de la Terra Alta. Andrés va dir que havien d'esperar a tenir una autorització de les promotores, però va facilitar la tancada, que havia de durar tot el cap de setmana. A mitja tarda, vuit dotacions dels Mossos d'Esquadra van desallotjar els activistes.

La plataforma de la Terra Alta va protagonitzar ahir una altra acció als serveis territorials d'Indústria. El 9 de gener, un grup d'activistes van vestir-se de Reigs Mags per portar carbó al delegat d'Indústria. Ahir l'acció va ser més contundent, ja que la plataforma va tancar-se a la delegació perquè Fermí Andrés no va facilitar-los una còpia dels projectes eòlics més conflictius i de la línia d'evacuació de l'energia. A la Terra Alta hi ha set projectes eòlics autoritzats, amb un total de 171 aerogeneradors. La tancada va començar a les tres de la tarda, ja que Andrés va decidir que un funcionari passés el cap de setmana amb els membres de la plataforma, que ja s'havien portat sacs de dormir, cafè i altres provisions.
El delegat d'Indústria volia evitar la intervenció dels Mossos d'Esquadra. Però a les cinc de la tarda, un correu electrònic en nom de la plataforma advertia que la tancada dels activistes estava «sota control policial». Minuts més tard, els proteccionistes van mobilitzar la resta de plataformes del territori a través de missatges curts de telèfon mòbil, que cridaven la gent a concentrar-se davant de la delegació. En pocs minuts, el carrer de la Rosa va quedar col·lapsat per l'arribada de dos cotxes de la policia local i de vuit dotacions dels Mossos d'Esquadra. A més, el desplegament d'una vintena d'agents també va atreure la mirada de molts curiosos. El desallotjament va produir-se de manera més o menys pacífica quan passaven pocs minuts de dos quarts de set del vespre.
Una portaveu de la plataforma, Marisa Aguinaga, va lamentar l'actuació dels Mossos d'Esquadra, que també van haver de sentir les recriminacions dels membres de les plataformes que s'havien concentrat a l'exterior. Aguinaga va recordar que la plataforma és legalment part interessada en la tramitació administrativa dels projectes eòlics i de la línia d'evacuació, i que el delegat d'Indústria els havia promès que tindrien una còpia dels diferents expedients. «Només va ser una excusa per retardar el procés, però nosaltres ara iniciarem la via judicial, perquè han vulnerat els nostres drets», va dir. Al matí, Andrés va explicar que per facilitar-los una còpia necessitava una autorització de les empreses, ja que els projectes són propietat intel·lectual de les promotores eòliques.

> Castellwind construirà els aerogeneradors al polígon del Molló

L'empresa gallega Castellwind ha anunciat que construirà una planta de producció d'aerogeneradors al futur polígon industrial del Molló, als municipis riberencs de Tivissa i Móra la Nova. De fet, la planta subministrarà els molins a les tres centrals eòliques que Castellwind té en projecte a les Terres de l'Ebre. L'empresa ja promou un parc eòlic a Tivissa, format per uns 40 molins de fins a 82 metres d'alçària, que produirà uns 120 megawatts. L'energia eòlica del parc de Tivissa s'evacuarà cap a una subestació elèctrica que Endesa preveu construir a la població veïna de Garcia. La planta que produirà els aerogeneradors té el llum verd de la Generalitat, segons va explicar el màxim accionista de Castellwind, Juan Ignacio Lizaur, ja que preveu crear un mínim de 100 llocs de treball directes. Castellwind també està interessada en l'explotació d'una central eòlica de 60 megawatts a la serra de Godall, entre Ulldecona i Godall. El tercer projecte seria en algun municipi del Baix Ebre o la Ribera d'Ebre, amb un parc de 40 megawatts.

El Punt (28-01-06)


Altres notícies relacionades
La plataforma regala carbó a Indústria i demana un referèndum eòlic
La Terra Alta eòlica, en xifres
Els promotors eòlics de la Terra Alta preveuen començar a produir l'any 2007
La plataforma acusa els promotors eòlics de mentir i "posar en risc" la Terra Alta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta