15 de desembre del 2005

La plataforma acusa els promotors eòlics de mentir i «posar en risc» la Terra Alta

L'entitat reclama el suport d'UP i dels alcaldes per evitar la massificació i la construcció de la línia elèctrica.

La presentació en societat de l'agrupació Aerta, que preveu instal·lar 180 aerogeneradors i construir una línia d'alta tensió amb 120 torres, no ha agradat gens a la plataforma de la Terra Alta. El portaveu Manolo Sanmartín va lamentar ahir que Aerta fes la seua presentació al Baix Ebre, i que prometi una inversió de 450 milions d'euros «sense tenir en compte l'opinió dels sectors socioeconòmics». Sanmartín va criticar el paper dels alcaldes en el debat eòlic i va acusar els responsables d'Aerta d'insultar els veïns de la Terra Alta, però també va posar en dubte que els parcs eòlics deixin 50 llocs de treball permanents i 2 milions d'euros en rendes anuals. Mentrestant, Sant Carles de la Ràpita convocarà una consulta popular sobre el parc eòlic marí.

«És una frivolitat per part d'Aerta posar en risc tota la societat i l'economia de la Terra Alta, sense haver parlat amb tots els sectors productius ni haver estudiat l'impacte global dels parcs èolics i la línia elèctrica», va lamentar ahir un dels portaveus de la plataforma. Manolo Sanmartín, vinculat al sector vitivinícola, va valorar que la presentació d'Aerta al parc eòlic del Perelló va ser una «falta de respecte» a la gent de la Terra Alta, i que les promotores haurien pogut fer el mateix acte en qualsevol municipi de la comarca. De fet, Sanmartín va remarcar que cap representant de Medi Ambient ni cap alcalde independent van assistir a la presentació organitzada pels membres de la societat Aerta: Copcisa, Eòlic Partners, Catalana d'Energies Renovables (Cater) i Generació d'Energies Sostenibles (GdE).

En aquest sentit, en l'acte només hi van ser presents quatre dels deu alcaldes de la Terra Alta que sí que havien confirmat la seua assistència als responsables d'Aerta. Més concretament, els alcaldes de Caseres, Corbera d'Ebre, Bot i Vilalba dels Arcs, tots amb projectes eòlics. Amb tot, el portaveu de la plataforma va dirigir les seues crítiques als alcaldes independents «que haurien pogut passar a la història per haver defensat una implantació racional de l'energia eòlica». Sanmartín va citar expressament els casos dels alcaldes de la Fatarella, Josep Suñé; de Batea, Joaquim Paladella, i de Gandesa, Miquel Aubà. «Ens han demostrat la seua falta de lideratge i també una certa falta de valentia, perquè la gent de la Terra Alta no ha rebut prou informació i estan acceptant els parcs eòlics com un fet inqüestionable», va recordar. Sanmartín va detallar que a la Terra Alta hi haurà 150 beneficiats directes per la instal·lació dels molins, però també 400 perjudicats pel traçat de la línia d'evacuació. En aquest sentit, el portaveu va explicar que molts veïns i pagesos de la comarca no han estat conscients del problema fins que no han conegut el projecte de la línia d'evacuació que preveu construir Aerta. La línia tindrà 39 quilòmetres i 120 torres d'alta tensió, i en principi creuarà la plana de la Terra Alta fins a la central hidroelèctrica de Riba-roja d'Ebre. Des d'aquí, naixerà una segona línia, encara en tràmits, fins a la subestació elèctrica de Maials, per evacuar la producció d'energia eòlica de la Terra Alta i també del sud del Segrià.

«Volen concentrar tota la producció eòlica a les comarques més pobres de Catalunya», va reiterar Sanmartín. El portaveu de la plataforma, que va reclamar un suport ferm d'Unió de Pagesos (UP) i dels alcaldes independents, va advertir que els 350 llocs de treball promesos per Aerta poden tenir un efecte negatiu sobre la comarca, «com la construcció de la central nuclear d'Ascó», ja que els parcs eòlics trauran mà d'obra al sector vitivinícola i al turisme rural. A més, va posar en dubte que després de les obres es quedin 50 llocs de treball, ja que «amb tres persones per molí, es passaran tot el dia pentinant el gat». Sanmartín també va qüestionar els 2 milions anuals que Aerta ha promès en cànons als ajuntaments i lloguers als propietaris dels terrenys.

El Punt (15-12-05)

Per més informació sobre la consulta popular de la Ràpita, feu clic aquí mateix.

Notícies anteriors:
>Els promotors eòlics de la Terra Alta preveuen començar a produir l'any 2007
>La Terra Alta eòlica, en xifres
>El periodisme ecologista critica la concentració de la Terra Alta
>Caravana i concentració contra la massificació eòlica a la Terra Alta i la mar de l'Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta