11 de gener del 2006

Tortosa perd Viladrich i enderroca Besalduch

És la història paral·lela de dos comerços que havien sobreviscut a la transformació dels seus sectors i a la degradació urbanística del nucli antic, però la llibreria i la tintoreria tindran un final diferent

Tortosa va perdre fa deu dies la llibreria Viladrich, la més antiga de la ciutat. Però com que ens agrada fer bé les coses, ara també hem dictat sentència per enderrocar les cases de davant de la Catedral, on des de fa tres generacions funciona la tintoreria Besalduch. És molt curiós que tos dos siguin negocis familiars, batejats amb uns cognoms de formes arcaïtzants, i que fins ara havien aconseguit sobreviure a la transformació dels seus sectors i a la degradació urbanística del nucli antic. En certa manera, són dues històries paral·leles de dos comerços que havien resistit en dos carrers històrics, carrers que van perdre la seua centralitat amb el creixement dels eixamples. Però el final de Viladrich i de Besalduch serà diferent. El tancament de la llibreria regentada per Jordi López Viladrich és la culminació d'un procés en què s'han combinat la competència de les associacions de pares en la venda de llibres de text i material escolar, així com els canvis en el món editorial i les «limitacions» d'una ciutat menuda com Tortosa. També la falta clara de relleu generacional, ja que López Viladrich té 54 anys i la seua filla ja té organitzada la vida a Barcelona. En realitat, el propietari de Viladrich agraeix l'oferta de Caixa Tarragona, que traslladarà al xamfrà de la plaça Pont de Pedra la sucursal que ara té a la baixada del Pont Vell. Però el cas de la bugaderia Besalduch és molt diferent. El seu propietari, Joan Antoni Besalduch, està a punt de jubilar-se i també té el problema de falta de relleu generacional, però no tenia intenció de llançar la tovallola. Ara l'Ajuntament ha decidit l'expropiació de les cases de la Catedral, que amb el Palau Episcopal són l'últim vestigi de l'antiga façana fluvial, i la decisió representarà l'enderrocament de l'edifici en què Besalduch conserva el taller. La demolició forma part del pla integral del nucli antic (Pincat) i servirà per construir una plaça de grans dimensions i fer visible la façana de la catedral, que també recuperarà l'accés principal amb una escalinata frontal. Però amb cada bugada perdem un llençol.

El Punt (11-01-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta