17 de gener del 2006

Una auditoria determinarà el deute de la comunitat de regants de l'Esquerra de l'Ebre

Pegueroles i Castells prenen possessió dels càrrecs amb el repte de pacificar i democratitzar l'entitat

Els nous gestors de la comunitat de regants de l'Esquerra de l'Ebre, Lluís Pegueroles i José Pedro Castells, van prendre ahir possessió dels seus càrrecs, i van tancar més de tres anys de conflicte amb el sector controlat per Joel Bonet. La primera acció de govern del Sindicat Agrícola de l'Ebre, òrgan executiu de la comunitat, va ser l'encàrrec d'una auditoria per saber quin és l'endeutament de l'entitat, ja que els nous gestors sospiten que el deute podria assolir xifres astronòmiques. Tot i un últim intent de Bonet per evitar el traspàs de poders, Pegueroles i Castells es van comprometre a pacificar la comunitat.

El nou president del Sindicat Agrícola de l'Ebre, José Pedro Castells, va explicar que ahir mateix va començar a treballar el gabinet d'auditors que ha de determinar quin és el deute de la comunitat de regants de l'Esquerra. «Encara no tenim tots els números, però sabem que van contractar-se un crèdit de 6 milions d'euros i altres préstecs addicionals», va afirmar Castells, que va destacar la col·laboració de l'antic secretari del Sindicat, l'únic representant dels anteriors gestors que ahir va anar a rebre la nova junta. «Tenim sospites que l'endeutament de la comunitat és excessiu, i que haurem d'afrontar una situació complicada», va afirmar el president del Sindicat de Regs. En aquest sentit, el president de la comunitat, Lluís Pegueroles, va concretar que l'auditoria podria estar enllestida en dos mesos, tot i que esperen tenir els primers resultats per presentar-los amb motiu de la junta general ordinària que hauria de celebrar-se a finals de febrer.
Pegueroles va afegir que durant el primer trimestre del 2006 els auditors també hauran de determinar la disponibilitat de tresoreria de la comunitat, per establir quins són els pagaments pendents. L'altre repte de la presidència és preparar la reforma de les ordenances de l'entitat, que daten del 1907, i aprofitar la celebració del centenari per aconseguir la modernització, la democratització i la pacificació de la comunitat de l'Esquerra. «Seria absurd fingir que aquí no ha passat res, perquè la lluita ha estat aferrissada i les ferides són fondes», va admetre Pegueroles. El nou president de la comunitat va insistir en el seu paper institucional, i va dir que reprendrà les relacions amb les administracions, amb un «tarannà diferent».

> No canviaran aigua per obres

Pegueroles i Castells van afirmar que defensaran els drets dels regants «des de la més estricta cordialiat», i que esperen renegociar els diferents convenis amb la Generalitat i el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), ja que al Delta hi ha obres molt retardades i deteriorades, i no voldrien perdre «ni un euro». Amb tot, Castells va recordar que rebutjaran més transvasaments, i que no canviaran aigua per obres. Pegueroles també va detallar que el secretari els ha d'informar dels diferents litigis pendents, com un recurs d'empara contra el resultat electoral del 29 d'octubre. Segons Pegueroles, el secretari Antonio Faura els va informar que divendres ja van rebre la resolució de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) que desestimava la suspensió del traspàs de poders, l'últim intent del sector de Joel Bonet per continuar controlant la comunitat. D'altra banda, mentre Josep Vila serà el nou secretari del Sindicat de Regs, Pegueroles va precisar que la comunitat no té secretari, ja que el sector de Bonet va destituir l'advocat deltebrenc Jordi Casanova. Pegueroles va afirmar que espera arribar a un acord amb Casanova, sense concretar si serà perquè continuï al seu càrrec.

El Punt (17-01-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta