24 de febrer del 2006

Baralla en el tripartit ebrenc per la implantació de l’energia eòlica a les Terres de l’Ebre

Luque diu que els parcs eòlics són compatibles amb la Xarxa Natura 2000

La proliferació de projectes eòlics a les Terres de l’Ebre s’està convertint en un tema de fricció evident en el tripartit ebrenc. Així, ERC i el mateix delegat del govern, Lluís Salvadó, no compartixen els postulats del conseller d’Indústria, Josep Maria Rañé (PSC), de no posar límit al desplegament eòlic, ni del director de Medi Natural, Ramon Luque (ICV), que ahir va negar contradiccions amb Indústria en afirmar que l’energia eòlica pot ser perfectament compatible amb la Xarxa Natura 2000.

Les polèmiques declaracions del conseller d’Indústria, Josep Maria Rañé, a principi de setmana en què es mostrava partidari de no posar límits a la implantació de l’energia eòlica i en què rebutjava el concepte massificació per a la proliferació de centrals eòliques a les Terres de l’Ebre, van ser ahir ratificades pel director general de Medi Natural, Ramon Luque, en una visita al Parc Natural del Delta de l’Ebre. Així, Luque va negar que existís cap contradicció entre el Departament de Medi Ambient i el d’Indústria, i va assegurar que l’aposta per assolir al final de la legislatura la producció de 1.500 megawats en energia eòlica és compartida pels dos departaments. Luque va assegurar que la implantació eòlica és compatible amb la Xarxa Natura 2000. «És un error pensar que la xarxa és poc més que un parc nacional, ja que s’hi poden desenvolupar activitats humanes determinades», va dir. Tot i això, el director de Medi Natural es va mostrar sensible al rebuig que la proliferació de projectes eòlics ha generat a la Terra Alta: «S’ha generat un debat social perquè l’energia eòlica es desplegue a altres comarques i entenc que és una reflexió que té la seua raó de ser.»
Ara bé, la federació ebrenca d’ERC i el delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, veuen les coses des d’una altra òptica. «No totes les parts del govern compartixen la visió del conseller Rañé», va dir Salvadó. En aquest sentit, el delegat va proposar un model que tinga present les densitats «que cada territori pot assumir». El delegat va dir que la implantació de la producció d’energia eòlica hauria de ser «equitativa i equilibrada», i no centrar-se majoritàriament a les Terres de l’Ebre.
D’altra banda, l’executiva d’ERC a les Terres de l’Ebre va anunciar ahir que aprofitarà la visita d’avui del conseller primer, Josep Bargalló, per traslladar-li la seua «profunda preocupació» per les declaracions de Rañé, però també «per la forma com s’està desplegant l’energia eòlica, tant per part del Departament de Treball i Indústria com per part del Departament de Medi Ambient». En aquesta línia, ERC va advertir els departaments governats pel PSC i ICV que no poden pretendre «carregar l’Ebre amb un 60% dels parcs eòlics del país, quan ben just representen un 2,5% de la població de Catalunya». ERC va afirmar que és imprescindible per al territori determinar un sostre màxim d’implantació eòlica i no deixar el futur de les Terres de l’Ebre als designis de l’empresa privada.

El Punt (24-02-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta