14 de març del 2006

La pujada sobtada del cabal posa en alerta el tram final de l’Ebre

La punta de l’avinguda ha d’arribar a Tortosa, però no hi ha risc d’inundacions

Els desembassaments controlats que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va iniciar diumenge al tram final del riu, amb l’obertura de comportes als pantans de Mequinensa, Riba-roja d’Ebre i Flix, va provocar que el cabal s’incrementés de manera sobtada a les Terres de l’Ebre. L’estació de mesurament de Tortosa va registrar ahir més de 1.090 m³ per segon, però el cabal era encara més important riu amunt de l’assut de Xerta, amb 1.430 m³ per segon registrats a Ascó.

La regidora de Governació de l’Ajuntament tortosí, Consol Cordero, va explicar ahir que la CHE va posar-se en contacte amb Protecció Civil i amb l’alcalde, Joan Sabaté, el mateix diumenge al matí. Segons Cordero, la CHE va advertir que els arribava un punta important de cabal, i que en qüestió de set o vuit hores el nivell de l’Ebre al seu pas per Tortosa podia començar a pujar considerablement. La regidora va precisar que no hi havia risc de desbordaments, però que l’Ajuntament havia posat en marxa els habituals mecanismes de control als punts més inundables del nucli urbà. «Diumenge al matí també vam vigilar que ningú es quedés pescant a les platges fluvials, perquè el cabal del riu podria créixer molt de pressa i era una mica perillós», va dir.
La CHE va informar que l’augment del cabal era la conseqüència de les pluges que van caure a la capçalera i als afluents del marge esquerre del riu, divendres i dissabte. La punta de la crescuda va registrar-se diumenge a la població navarresa de Castejón, amb 2.260 metres cúbics per segon. La previsió és que els cabals més importants arribin a Saragossa durant la tarda d’avui, amb uns 2.000 metres cúbics per segon, si bé els càlculs de la CHE són que l’avinguda siga inferior a la del febrer de l’any 2003. Ha estat amb l’objectiu d’aprofitar aquest increment de cabal que la CHE va començar el desembassament controlat als pantans de Mequinensa, Riba-roja d’Ebre i Flix, d’acord amb la companyia Endesa. La CHE també va destacar que la mesura evitaria la proliferació de plantes aquàtiques a la zona del meandre de Flix, una vegetació que perjudica les instal·lacions agrícoles i industrials, a més d’afavorir la reproducció de la mosca negra. En aquest sentit, el director de la reserva natural de Sebes i del meandre de Flix, Pere Josep Jiménez, va matisar que una avinguda puntual sempre és positiva, però insuficient per solucionar tots els problemes del tram final de l’Ebre. Jiménez va reclamar una major periodicitat en els desembassaments controlats, així com més informació de la CHE a tots els ajuntaments i als usuaris del riu.

El Punt (14-03-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta