13 de març del 2006

Les Terres de l'Ebre davant del parany (un article de Manolo Tomàs)

Pel seu interès informatiu, avui també reproduïm un altre article íntegre. Ens l'ha fet arribar el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs.

"Com ja sabeu, s'està fent a l'Audiència Nacional de Madrid el judici contra els principals directius del Ministerio de Medio Ambient del govern del PP que van aprovar aprovar el "Recrecimiento de Yesa". Se'ls acusa de diverses irregularitats en la tramitació i l'aprovació d'aquesta obra. En cas de guanyar l’Associació Rio Aragón, tot el projecte quedaria denunciat i no se sap ben be quina seria la seva situació legal. Tot i això , les obres continuen sense aturar-se, i es que hi ha la voluntat del govern central i aragonès actuals d'acabar les obres el mes aviat possible.

El 15 de setembre de 2000, quan varem fer l'Assemblea constituent de l'actual Plataforma en Defensa de l'Ebre ja advertíem que el transvasament era inviable entre altres moltes coses perquè l'aigua demandada no existia. També denunciàvem que si es construïen el sistema d'embassaments previstos a l'avantprojecte del PHN a més de anegar un bon grapat de valls i pobles pirinencs es crearia la reserva estratègica per a poder tenir "l'excedent " d'aigua que desitjaven .

Amb la modificació del PHN es va suprimir tot l'articulat que feia referència al transvasament de l'Ebre ( títol 3r) i a la perllongació del minitransvasament de Tarragona a Barna així com la interconnexió de xarxes interconques ( les dues obres a l’annex II) . La resta del articulat va quedar intacte i l’annex II va ser declarat " interès general".

Dins d'aquest annex estan les obres i regadius previstos a les conques internes de Catalunya, la Conca de l'Ebre, del Xúquer i del Segura entre altres. Les conques internes , la del Xúquer i la del Segura estan declarades com a deficitàries i la de l'Ebre com a excedentària.

Dins de la Conca de l'Ebre hi ha en marxa una gran multitud d'obres i projectes centrats en embassaments ( grans i petits) i en 500.000 noves hectàrees de regadius ( de les quals 300.000 ja estan en fase molt avançada). En definitiva s’estan creant les reserves d'aigua ( embassaments) i els drets legals d'utilitzar-les : les concessions ( regadius). De fet dels grans embassaments estratègics ja estan fets :a Itoiz i Rialp, Yesa s'està recreixent i Biscarrues torna a ressorgir.

En cas de no modificar-se tot això ,i només comptant els regadius que ja estan en marxa , l'impacte sobre el tram final de l'Ebre , on vivim, serà equivalent a dos transvasaments com els que volia el PP. Mentre aquestes obres i projectes avancen , encara no hi han fixats els cabals necessaris per a mantenir l'estabilitat del tram final del Riu i molt menys el regim hídric necessari per aturar la salinització, regressió i enfonsament del Delta. Es cert que des de les administracions s'està treballant , però s'està evidenciant que anem directes cap una política de fets consumats i un cop fets els embassaments i atorgades les concessions serà molt difícil modificar-ho i impossible aturar-ho.

El reforç de les canonades del minitransvasament i el canal Xerta/Sènia seran les arteries on es consumarà per la porta petita el que semblava que havíem aturat per la porta gran. Els Transvasaments no seran grans , seran petits i constants. Curiosa manera d'interpretar i aplicar la flamant Nova Cultura de l'Aigua. Estranya manera d'entendre l'equilibri territorial i les perspectives de futur de les Terres de l'Ebre.

En aquest context ,l’any 2007 ha de començar-se a rediscutir i adaptar a la Directiva Marc d'Aigües els plans de Conca. Per tant ,és el moment d'intervenir per a evitar que aquesta adaptació sigui paper mullat ja que les principals obres estaran acabades o licitades.

Ens hem de tornar a posar en marxa. No serà fàcil ,potser tindrem menys aliats en aquesta nova etapa en la Defensa del Territori però la fermesa , la voluntat i la solidesa del que diem i sabem ens ha fet sortir de situacions mes complicades . Cal tornar a fer una Assemblea de la Plataforma en Defensa de l'Ebre , fixar nous objectius i articular aliances i mobilitzacions per a la Defensa del Riu i del Territori.

Ni una Gota Mes
Per una nova Cultura de l'Aigua
Visca les Terres de l'Ebre

Manolo Tomàs"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta