31 de maig del 2006

Amposta i el Montsià rebutgen la moció sobre el minitransvasament amb els vots de CiU i el PSC

El ple de l’Ajuntament d’Amposta va rebutjar dilluns a la nit, amb els vots de CiU i el PSC, la moció d’ERC que instava el consistori a reclamar la reducció planificada de la concessió del minitransvasament de l’Ebre a Tarragona. Tot i que la mateixa moció havia prosperat dies enrere a l’Ajuntament de Tortosa i al Consell Comarcal del Baix Ebre gràcies als vots favorables de la federació, CiU va decidir votar-hi en contra a Amposta i abstenir-se al Consell Comarcal del Montsià, que dilluns també va debatre la polèmica proposta dels republicans. De fet, l’alcalde d’Amposta, Joan Maria Roig, va afirmar que la moció d’ERC era «oportunista i poc seriosa», ja que ERC la presentava després d’haver sortit del govern català. Roig va afegir que la proposta era «demagògica» i que la concessió del minitransvasament està regulada a través de la llei 18/81, cosa que faria necessària una modificació al Congrés dels Diputats. A més, l’alcalde d’Amposta va recordar el cànon anual de 900.000 euros que cobren els regants a canvi de l’aigua.
En realitat, la moció d’ERC estava basada en els acords de la vuitena assemblea de Plataforma en Defensa de l’Ebre, celebrada el 22 d’abril. Al marge de la reducció planificada de la concessió del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) que se’n va fora de la conca de l’Ebre, la moció també reclamava una moratòria pels embassaments i la paralització dels regadius previstos fins que es revisi el pla de conca, així com la fixació del cabal ecològic per part de la Comissió per a la Sostenibilitat. El portaveu del PSC, Antoni Espanya, va assegurar que podrien arribar a un acord per reclamar una moratòria però que la paralització dels regadius «podria provocar una inseguretat jurídica total, perquè ja estan en marxa molts rega dius al territori, com ara l’Aldea-Camarles, Terra Alta, Rasquera i el Xerta-Sénia». Espanya sí que va reclamar el cabal ecològic, però va demanar que la moció inclogués que la reducció planificada del minitransvasament hauria de produir-se quan el Camp de Tarragona tinga en marxa alguna alternativa a l’aigua de l’Ebre, «com per exemple una planta dessalinitzadora». Amb tot, el portaveu d’ERC, Carles González, va recordar que la moció no qüestiona els regadius del territori que ja tenen concessió, va afirmar que estava redactada «de la manera més suau possible» i va criticar especialment ICV. Segons González, després de prop de tres anys al capdavant del CAT, els ecosocialistes no han executat «ni una actuació per potenciar la nova cultura de l’aigua».

El Punt (31-05-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta